Avi/ujkelet.live

A háború 138. napja: Gali Baharav-Miara főügyész kedden figyelmeztette Joszi Fuchs kabinettitkárt, hogy amennyiben a kormány március végéig nem oldja meg az ultraortodoxok kötelező katonai szolgálatának ügyét, a jesiva tanulóknak szánt több száz millió sékel összegű állami támogatás befagyasztásra kerül, jelentette a Kan közszolgálati műsorszolgáltató.

Az Igazságügyi Minisztérium és a Védelmi Minisztérium e heti megbeszélésén a főügyész közölte, hogy ha a kormány a következő hónap végéig nem hosszabbítja meg a jesiva tanulók sorkatonaság alóli felmentését, és kinyilvánítja szándékát egy új törvény megalkotására – a sorkatonai kötelezettség minden jesiva tanulóra azonnal vonatkozni fog.

A kormány fontolóra vette, hogy arra kéri a Legfelsőbb Bíróságot a gázai háború árnyékában továbbra is engedélyezze az ultraortodoxok mentesülését a sorkatonaság alól törvény nélkül. A főügyész egyértelművé tette, hogy nem fogja megvédeni ezt a lépést a Legfelsőbb Bíróság előtt.

Az izraeli kötelező katonai szolgálat alóli ultraortodox felmentések kérdése az elmúlt hetekben ismét a figyelem középpontjába került, miután az Izraeli Védelmi Erők és a kormány változtatásokat javasolt a biztonsági és tartalékos szolgálatról szóló törvényben, ami jelentősen megnövelné a sorkatonák és tartalékosok szolgálati idejét.

A tartalékosok kötelező szolgálati idejét a Kneszet már ideiglenesen meghosszabbította, és a hadsereg megkezdte a katonai előkészítő programokban, a nemzeti vallásos jesivákban és a közösségi szolgálatban részt vevő jelenleg mintegy 1300 izraeli korai besorozását. Az ultraortodoxok azonban továbbra is mentességet élveznek.

  • A tervezett változtatások értelmében 36 hónapig teljesítenek majd szolgálatot a harci és egyéb különleges beosztású női katonák is. Jelenleg a férfiak 32 hónapig, míg a nők két évig szolgálnak.
  • A hadsereg emellett azt tervezi, hogy emeli a tartalékos szolgálatból való nyugdíjba vonulási korhatárt.
  • Jelenleg a katonák 40 évesen, a tisztek 45 évesen vonulhatnak vissza, és 49 évesen amennyiben speciális szerepkört töltenek be, beleértve az olyanokat, mint a sofőrködés.
  • A hadsereg tervei szerint a tartalékos szolgálatnál 45 évre, a tiszteknél 50 évre, a különleges beosztásoknál pedig 52 évre emelnék a nyugdíjkorhatárt.
  • Változik a tartalékosok évi szolgálati ideje is.
  • A tervek szerint a jelenleg három éven belül 54 nap tartalékos szolgálatra kötelezett katonák évi 42 napot fognak lehúzni; azok a parancsnokok, akik nem tisztek, és akik három éven belül 70 napot teljesítenek, évente 48 napot fognak szolgálni; a tisztek pedig, akik három éven belül 84 napot szolgálnak, évente 55 napot fognak szolgálni.
  • A hadsereg azt is tervezi, hogy 25 napról 40-re növeli a tartalékosok „operatív tevékenységben” való bevetését.
  • A változtatások részeként a hadsereg további kompenzációt is tervez a harci és egyéb fronton bevetett tartalékosoknak.
  • A Gázai övezetben zajló háború közepette a hadsereg összesen 287 ezer tartalékos katonát hívott be, bár közülük sokukat már most elengedték a szolgálatból. Ez volt Izrael történetének eddigi legnagyobb tartalékos behívása.
  • Sok sorkatona a háború közepette befejezte kötelező szolgálatát, és tartalékosként folytatta a harcot.

Az Izraeli Védelmi Erők képviselője szerda reggel tájékoztatta a Kneszet felügyelő bizottságát, hogy 66 000 ultraortodox a 18-26 éves korosztályban teljes idős jesiva tanulóként van regisztálva, ami rekordnak számít. Október 7. óta mintegy 540 ultraortodox jelentkezett kötelező katonai szolgálatra.

Az ultraortodox törvényhozók régóta szorgalmazzák, hogy a választóik katonai szolgálat alóli felmentését formálisan törvényben rögzítsék, ami az elmúlt két évtizedben a társadalom legvitatottabb kérdései közé tartozik. Jichák Goldknopf építési és lakásügyi miniszterrel, az askenázi ultraortodox Jahadut Hatora elnöke nyáron többször azzal fenyegetett, hogy egy ilyen törvény jóváhagyása nélkül nem lesz kormány.

A kormány júniusban jóváhagyta a határozatot, amely lehetővé teszi, hogy a hadsereg továbbra is felmenthesse az ultraortodoxokat a kötelező katonai szolgálat alól.

  • 2017 szeptemberében a Legfelsőbb Bíróság eltörölte a vallásos tanulmányokat folytató ultraortodox férfiakat katonai szolgálat alól mentesítő törvényt, mondván, hogy aláássa a törvény előtti egyenlőség elvét.
  • A bíróság 2023. július végéig adott időt a kormánynak egy új törvény elfogadására, amely meghatározza a vallási tanulmányokat folytatók mentesítésére vonatkozó szabályokat, maga a besorozási törvény 2023. június 30-án évült el.

A határozat szövege szerint a kabinet utasítja Joáv Gallant védelmi minisztert, hogy rendelje el az Izraeli Védelmi Erőknek, hogy 2024. március 31-ig, amíg a kormány tervei szerint elkészül az új sorkatonai törvénnyel, ne érvényesítse a besorozást a közösségen belül.

Az ultraortox zsidók körülbelül 10%-át képezik Izrael népességének, a zsidó törvények szigorú értelmezésének betartása szerint élik életüket. Sokuk a katonai szolgálatot a fiatalok elcsábításának tekinti, amivel elhagyják az imádkozás és vallási tanulmányok zárt világát.

Évtizedes vita tárgya, hogy vajon a fiatal ultraortodox férfiaknak, akik szemináriumokon tanulnak, kötelezővé tegyék vagy sem a katonai szolgálatot, mint ahogy az kötelező az izraeli zsidó lakosság többi részének.

The post A háború árnyékában ismét előkerült a jesiva tanulók besorozásának ügye first appeared on Új Kelet online.