Avi/ujkelet.live

A háború 269. napja, északi front: A 13-as csatorna vezető védelmi szakértője, Alon Ben-David reggel a Maariv újságban írt a témáról, amiről szerinte az Izraeli Védelmi Erők nem beszél.

A 13-as csatorna legutóbbi közvélemény-kutatása szerint a lakosság 46%-a úgy gondolja, hogy Izraelnek háborút kell indítania a Hezbollah terrorszervezet ellen északon, még akkor is, ha a gázai harcok folytatódnak. Ez arra utal, hogy a hadsereg képességeivel szemben elvárások a közvélemény részéről igen magasak, ,,ezért ki kell mondani, amit az izraeli hadsereg nem tesz meg: a hadsereg jelenleg nem áll készen egy széles körű libanoni hadjáratra” – írta Ben-David.

,,A félreértések elkerülése végett, ha széles körű háborút kényszerítenek ránk a Hezbollah ellen – az Izraeli Védelmi Erők azzal fog harcolni, amije van, és ez az ellenségnek még jobban fog fájni. De fontos tisztázni, hogy az izraeli hadsereg jelenleg nem képes jelentős eredményre a Hezbollah ellen, és drámai módon megváltoztatni a valóságot északon. Egy északi hadjárat legjobb esetben is rossz megállapodással fog végződni, fájdalmas árral érve el”.

,,Valószínűbb esetben – nem ér véget, és Izrael hosszan tartó felörlő háborúban találja magát”. Ben-David rámutatott, hogy az Izraeli Védelmi Erők 76 éve alatt soha nem szamolt kilenc hónapos háborúval, minden haditerve október 7 előtt pár hétre szólt. Ez egy összezúzó hadsereg, mely gyorsan mozgósítja a tartalékosokat, rövid időn belül eléri katonai céljait és visszatér a normális kerékvágásba. ,,Senki sem számított egy vagy évekig tartó háborúra” – írta Ben-David. ,,A hadsereg nem volt felkészülve rá. Se a készletek, se az emberek vagy az eszközök elhasználódása szempontjából. 666-an estek el soraiban, 3922-en megsérültek, további 11 ezren szorultak mentális kezelésre a háború kezdete óta. A legtöbbjük egyébként – több mint 90% – a kezelés után visszatért a szolgálatba”.

,,Az emberek és az eszközök után a készültségi háromszög harmadik és leggyengébb csúcsa a készlet. Ez a háború a mai napig sokkal több fegyvert emésztett fel, mint amennyit az izraeli hadsereg az összes haditervében becsült. Az elmúlt hónapokban a hadsereg több fegyvert vásárolt, mint amennyit az évek során, és a fogyasztás a haderőkre kényszerített fegyvergazdaságosság ellenére is magas”.

A hadsereg a háború kezdetén félretett egy fegyverkészletet egy libanoni háború esetére, melyhez nem szabad nyúlni. Ezt a készletet azóta növelték.

,,Apránként átjárja a hadsereget a felismerés, hogy a hosszú, eldöntetlen háborúk korszakát éljük, és kétséges, hogy ez a készlet elég lesz egy hosszú háborúra. A miniszterelnök és a mini kabinet tagjai, vagy ami maradt belőle, hetente kapnak tájékoztatást az izraeli hadsereg készleteinek állapotáról. Ezért amikor a miniszterelnök szükségtelen válságot hoz létre az Egyesült Államokkal a fegyverellátás miatt, teljesen tisztában van a jelentésével: a válság célja, hogy ürügyet adjon neki, és valaki más hibáztatásért azért, hogy miért nem kezdeményez hadjáratot Libanonban”.

A légierő egyik tartalékos magas rangú tisztje, aki jól ismeri a haditerveket, levelet küldött a napokban a vezérkari fórum tagjainak. Arra kérte őket, hogy lépjenek túl a „hadműveletek bármi áron” szellemén, és tegyék világossá a politikai kör számára, hogy az Izraeli Védelmi Erők nincs felkészülve egy elhúzódó libanoni hadjáratra. Ha most háborúba kezdünk Libanonnal, ,,az nagyobb stratégiai katasztrófához vezet, mint október 7″ – írta a tiszt.

Cirkusz: A palesztin sajtó reggel arról számolt be, hogy Izrael mintegy 55 palesztin foglyot engedett el és küldött vissza a Gázai övezetbe, köztük a Sifa Kórház igazgatóját, Mohammad Abu Szalmiját.

Abu Szalmiját novemberben tartóztatta le a hadsereg, miután bizonyítékok utaltak arra, hogy a Sifa Kórház az ő közvetlen irányítása alatt a Hamász terrorszervezet parancsnoki és irányító központjaként szolgált.

Videó a hazatéréséről:

A szélsőjobboldali Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter szerint a Sifa igazgatójának „több tucatnyi terroristával együtt” való szabadon bocsátására vonatkozó döntés „biztonsági vakmerőség”.

,,Itt az ideje, hogy a miniszterelnök megakadályozza [Joáv] Gallant védelmi minisztert és a Sabak igazgatóját a független politikáktól, amelyek ellentmondanak a kabinet álláspontjának.”

Több miniszter is felháborodott az incidensen, többen a miniszterek WhatsApp csoportjában fejezték ki haragjukat.

Gallant hivatala közölte, hogy a miniszter nem tudott a Sifa igazgatójának elengedésére vonatkozó döntésről. A határozat mögött az izraeli hadsereg és a Sabak áll, nyilvánvalóan a börtönökben és fogvatartási intézményekben tapasztalható helyhiány miatt.

The post Amit a hadsereg nem mond el, és cirkusz a Sifa igazgatójának elengedése miatt first appeared on Új Kelet Live.