Avi/ujkelet.live

A háború 269. napja, északi front: Tizennyolc izraeli katona megsebesült, köztük egy súlyosan vasárnap a Hezbollah terrorszervezet robbanóanyaggal megrakott dróntámadása következtében a Golán-fennsík északi részén.

A Hezbollah vállalta a felelősséget a támadásért, mondván, hogy egy izraeli katonai posztot vett célba, válaszul a terrorszervezet elleni támadásokra a nap folyamán.

A katonákat kórházba szállították. Egyik súlyosan megsérült, a másik 17 sérülései könnyűek. Családjaikat értesítették.

Az Izraeli Védelmi Erők tegnap este közölte, hogy egy sor Hezbollah célpontot támadott Dél-Libanonban, beleértve a hadműveleti állomásokat Markabában, és egy rakétavetőt Ajta as-Sabban, amelyet korábban vasárnap egy támadáshoz használtak.

Izraeli vadászgépek az éjszaka folytatták a támadásokat a Hezbollah posztjai ellen Libanon déli részén, a célpontok között szerepeltek katonai épületek Kafr Kilában, valamint terror-infrastruktúrák Hulában, Biyyadában és Rab al-Thalathinében.

A tüzérség pedig területeket ágyúzott ,,fenyegetés elhárítása” céljából Dél-Libanonban.


Déli front: Reggel négy hullámban megszólaltak a rakétára figyelmeztető szirénák a gázai határ melletti közösségekben. A hadsereg mintegy 20 rakétakilövést azonosított a dél-gázai Khan Juneszből, a lövedékek egy részét elfogták a légvédelmi rendszerek, a többi nyílt területeken landolt. Sérülés nem történt. A hadsereg válaszul ágyúzta a támadás forrásait.


Túszok: A Hamász terrorszervezettel folytatott tárgyalások részleteit ismerő források reggel azt nyilatkozták, hogy a következő napok sorsdöntőek lesznek, a cél, hogy maximalizálják a terrorszervezetre nehezedő nyomást, hogy az pozitívan reagáljon a frissített amerikai javaslatra, jelentette a KAN közrádió.

Egy arab forrás, aki részt vesz a túszok szabadon bocsátásáról szóló tárgyalásokon, szombaton azt mondta, hogy a közvetítők új vázlata két kulcsfontosságú kérdésben hivatott áthidalni a hiányosságokat: A palesztin foglyok szabadon bocsátása, valamint a tűzszünet és a Gázai övezetből való teljes kivonulás fogalmának vázlatban szereplő meghatározása.

A forrás optimizmusnak adott hangot: ,,Lehet, hogy közel állunk a megállapodáshoz, de most a labda Izrael és a Hamász kezében van.”

Egy politikai tisztségviselő kommentálta a publikációkat: ,,Izrael elkötelezett a javaslat megfogalmazása mellett, amelyet Biden elnök üdvözölt. Izrael álláspontjában nincs változás.”


A háború után: A biztonsági szervezet és az izraeli hadsereg döntéshozatalra sürgetnek a háború után kérdésében a dél-gázai Rafahban zajló katonai művelet befejezéséig, amely a végéhez közeledik.

A KAN-nak nyilatkozó biztonsági tisztviselők szerint a „másnap” tervei már készen állnak – és már csak jóvá kell hagyni őket. Hozzátették azt is, hogy többféle terv létezik.

Délen tegnap este biztonsági helyzetértékelést tartottak Binjámin Netanjahu miniszterelnök vezetésével, melyen részt vett Joáv Gallant védelmi miniszter, Herci Halevi vezérkari főnök, a Déli Parancsnokság vezetője, a Légierő parancsnoka és más magas rangú tisztviselők.

A déli megbeszélések szokatlan módon, valamint Gallant és Netanjahu, és a politikai és katonai kör közötti feszültségek hátterében zajlottak.

Körülbelül tíz napja arról számolt be az izraeli média, hogy Izrael a Hamász vereségének bejelentésére, és a gázai harcok harmadik szakaszára való átállásra készül.


Riport: A libanoni Al Akhbar újság jelentése egyiptomi forrásokra hivatkozva arról számolt be hétfőn, hogy Izrael bejelentette, ütközőzónát kíván létrehozni az egyiptomi-gázai határ mentén futó Philadelphi-folyosón.

A folyosó lehetővé teszi, hogy az izraeli erők belépjenek és elhagyják az ütközőzónát, miután a Rafah-hadművelet véget ért. A források egyértelművé tették, hogy Kairó ellenzi az ütközőzóna ötletét, de az amerikaik támogatják.


Találkozó: Matanjahu Englman állami számvevő vasárnap találkozott Netanjahu miniszterelnökkel, és arra kérte, hogy rendelje el az összes érintett félnek, hogy működjenek együtt a csapatokkal, amelyek az október 7-éhez vezető folyamatokat vizsgálják. A miniszterelnök és a hadsereg is várni akar a háború végéig a vizsgálattal.


Danon 2x: A kormány vasárnap egyhangúlag jóváhagyta a Likud képviselője, Danny Danon kinevezését ENSZ-nagykövetnek, Gilád Erdán helyére.

Danon 2015 és 2020 között már szolgált a poszton. Danon a tervek szerint augusztusban lép szerepkörébe, amikor Erdán visszatér Izraelbe.

A héber média korábban arról spekulált, hogy Netanjahu örömmel küldi vissza Danont New Yorkba, mivel a Likudon belül a miniszterelnökkel szembeni egyik legnagyobb kritikus, és csatlakozhat a párt olyan erős képviselőihez, mint például Juli Edelstein és Gallant védelmi miniszter, és megpróbálhatják Netanjahut kihívni a párt vezetői posztjáért.

The post 18 katona megsérült, rakéták Gázából, a háború után és diplomácia first appeared on Új Kelet Live.