ujkeletlive

Politika

Háredi tüntetés Jeruzsálemben – gyújtogatás, kődobálás parlamenti képviselők megtámadása

Jeruzsálemi radikális ultraortodox frakciók fogtak össze és vonultak az utcára tiltakozva a jesiva tanulók úgynevezett katonai sorozási törvénye, és ritkán előforduló esetként saját Kneszet képviselőik ellen.

A főváros Geula negyedének központjában tegnap este többnyire a szélsőséges Jeruzsálemi Frakcióhoz tartozó ultraortodoxok nagyszabású tüntetése végül rendkívüli rendbontásokba torkollott. A letartóztatást elkerülő többnyire kiskorú rendbontók nácik és siksze kiabálások közepette folyamatosan kövekkel dobálták a rendőröket, emellett kukákat és infrastruktúrákat gyújtottak fel.

A Jeruzsálemi Frakció rendszeresen mozgósítja tagjait közösségük katonai szolgálata ellen tiltakozva, az viszont eddig nemigen fordult elő, hogy saját parlamenti képviselőik ellen fordultak volna, azt követelve, hogy ne folytassanak tárgyalásokat és ne kössenek a jesiva tanulók toborzására irányuló kompromisszumokat.

A politikusaik elleni felháborodás abból következett, hogy a két ultraortodox frakció – a szefárd Sász és az askenázi Jahadut HaTora, a miniszterelnök javaslatára megszavazta egy korábban első olvasatban elfogadott sorozási törvény folyamatosságának elvét, azt állítva, hogy ezáltal hallgatólagosan beleegyeztek a háredi fiatalok besorozásába. A jelenlegi javaslatot, amely a katonai szolgálat alóli mentesség jelenlegi korhatárát 26-ról 21 évre csökkentené és nagyon lassan növelné a sorkötelezettség arányát, a Juli Edelstein vezette bizottság tárgyalja. Binjámin Netanjahu miniszterelnök jelentős kompenzációk mellett arra akarja rávenni az ultraortodox politikai frakciókat, hogy fogadják el a bíróság döntését a kezdeti 3000 fő toborzását illetően, miközben a törvény végső parlamenti olvasatok előtti bizottsági véglegesítése is bizonytalan.

Eddig, a zárt ajtók mögött tartott hosszú órákon át tartó viták ellenére sem találtak olyan megoldást, amely köré összevonhatóak az ultraortodox képviselők, és Joáv Gallant védelmi miniszter, aki a védelmi rendszer álláspontját képviseli. Ezen kívül, Gallant mellett nyíltan felsorakozik a Likud több renegát képviselője, akik már kijelentették, hogy nem támogatják a sorozási törvényt jelenlegi formájában.

Így történt, hogy a kormányban inkább maradni akaró háredi pártokkal szembe menő feltüzelt tüntetők a helyszínre érkező Jichák Goldknopf lakásügyi miniszter [Jahadut HaTora] autójára támadtak és kövekkel dobálták meg. A járművet végül nácik kiabálások közepette rendőrök mentették ki. Hasonló fogadtatásban volt része a szintén autóval a Romema negyedbe érkező volt miniszter, Jáákov Licmannak.

Az est folyamán kialakult káosz közepette a rendőrség végül vízágyút és lovasrendőröket vetett be a tüntetés feloszlatása végett. Később több száz tüntető szétszóródott a közeli  negyedekben, a rendőrség felhagyott a tömeg feloszlatására tett erőfeszítéseivel, holott a zavargók továbbra is károkat okoztak miközben infrastruktúrákat gyújtottak fel, egy szakaszon blokkolták a villamost. Az est folyamán mindössze öt személyt tartóztattak le, kettőt rendőrök elleni agresszió, hármat pedig tárgyak dobálása illetve rongálás gyanújával.

A „nem vonulunk be ellenséges hadseregbe,” illetve „inkább meghalunk, de nem vonulunk be” feliratú táblákkal felvonuló tömeg előtt a Sábát téren tartott fő tüntetésen felszólaló jeruzsálemi Porat Joseph szefárd jesiva vezetője, Mose Cadka rabbi az ultraortodox törvényhozókat bírálva, hangsúlyozta – „ezek a bolondok kompromisszumokat akarnak kötni? Nem mi vagyunk a Tóra urai. Ahogyan a szolga nem köt kompromisszumot az urával, úgy mi sem fogunk kompromisszumot kötni a Tórával kapcsolatban.”

A helyszínen emellett létrehoztak egy letartóztatási központot, ahol adománygyűjtő pultot állítottak fel a jogi segítséget nyújtó központ támogatására azok számára, akiket toborzás elutasítása miatt letartóztatnak. A pultnál kiosztott szórólapokon sorozási utasítások, és egy különleges segélyvonal száma szerepel.

A rendőrség közleménye szerint – „azok, akik ma este megpróbálták bántani a rendőröket és a kormány miniszterét, akik megszegték a rendet és erőszakosan viselkedtek, – viselkedésükkel nagy szégyent hoznak az egész háredi közösségre. Súlyosnak tartjuk a rendőrökkel és a határőrséggel szembeni erőszakot. Továbbra is biztosítani fogjuk a törvényes tiltakozási jogot mindenki számára, feltéve, hogy azok nem fajulnak erőszakos és rendbontó megnyilvánulássá, ahogyan azt ma este Jeruzsálemben láttuk,” bár az éjszaka folyamán néhány rendbontó továbbra is tüzeket gyújtott a város Romema negyedében.

Meretz – Munkapárt szövetség

Merav Michaeli leváltása a Munkapárt éléről lehetővé tette az általa korábban elutasított szövetség létrejöttét a szélsőbaloldali Meretz párttal. Ez utóbbi Michaeli ellenállása miatt nem jutott be végül a legutóbbi választásokon. A Munkapárt új elnöke, a volt vezérkari főnök-helyettes Jáir Golan révén elhárultak az akadályok, és nem sokkal megválasztása után létrejött a fúzió, amelyet „a demokraták” néven jelentettek be.

A közösen kiadott közleményben megjegyzésre került, miszerint a lépés történelmi jelentőségű, mivel nem technikai blokkról, hanem egyetlen nagy és egységes párt megalakulásáról van szó, ideológiailag pedig „egy liberális-demokrata cionista párt jött létre, amely politikai otthonául szolgál majd Izrael nagy nyilvánosságának.”

A felek továbbá hozzátették, miszerint az egyesülés a kormányváltáshoz szükséges lépés, és mint egy nagy, erős demokratikus bázis kiépítéséhez otthont ad majd mindazoknak az erőknek, amelyek az elmúlt években a demokráciáért és Izrael megítéléséért harcoltak.

Az új szövetség megalakulására reagálva Golan kijelentette, hogy olyan kapcsolatok kialakítására törekszik, amelyek a tábor választási potenciáljának kiteljesedéséhez vezetnek, ami szerinte egy szükséges politikai, közéleti és erkölcsi cél.

A megállapodás értelmében az új párt Kneszet-listáját demokratikus előválasztásokon választják, a képviseletet garantáló mechanizmus pedig biztosítani fogja, hogy a Meretz legalább egy képviselője a lista 4. helyéig, legalább további egy jelölt a 8., illetve  hasonlóképpen a 12. és 16. helyig bekerüljön. Hasonló képviseleti garancia (25%) vonatkozik majd az új párt intézményeire is. Az említett mechanizmus a következő választásig lesz érvényes, utána az új párt egységes egészként fog működni.

Golan elhatározása, miszerint más néven, egy új egységes szövetséget hoz létre, az ország megalakulásától kezdve mintegy négy évtizedig a politikai vezetést ellátó Avoda [Munkapárt] ideológiai kiüresedését, és szükségképpen megszűnését jelzi.

The post Ultraortodox tüntetés – „nem vonulunk be ellenséges hadseregbe” first appeared on Új Kelet Live.