Avi/ujkelet.live

A háború 268. napja: Délben megszólaltak a rakétára figyelmeztető szirénák a gázai határ melletti Nahal Ozban. Sérülésről vagy kárról nem érkezett jelentés. A támadásért a Palesztin Iszlám Dzsihád terrorszervezet vállalta a felelősséget.


Sérülés: Az Ejtőernyős-dandár 890. zászlóaljának tagja súlyosan megsérül tegnap a Gázai övezet északi részén zajló harcokban, közölte a hadsereg vasárnap délután.

A harcost kórházba szállították, családját értesítették.


Rafah: Az izraeli hadsereg lerombolta a Hamász terrorszervezet egyik alagútját a dél-gázai Rafahban, amely egy ENSZ iskola mellett haladt el.

A Negev-dandár csapatai több alagút nyílást is lokalizáltak, amelyek a földalatti járatokhoz vezettek. A nyílásokat később a Jahalom elit harcmérnöki egység megvizsgálta, és lerombolta.

Az alagút és ágai körülbelül 500 méter hosszúak voltak, és az egyik bejárat egy UNRWA-iskola szomszédságában volt.

Ezen kívül a csapatok egy Hamász telephelyet is találtak a térségben legalább kilenc rakétavetővel, melyeket leromboltak.


Helyzet: „A harcok itt Rafahban nagyon fontos dolgot hangsúlyoznak, ténylegesen elzárjuk a Hamász levegőjét – a Rafah átkelőt, az alagutakat. Ennek az az eredménye, hogy nincs módjuk felfegyverkezni, nincs módjuk felszerelni magukat, nincs módjuk erősítést behozni, nincs módjuk gondoskodni a sérültjeikről, és mi ezt nagyon jól látjuk” – mondta Joáv Gallant védelmi miniszter a katonáknak rafahi látogatása során.

,,A harci szellemük megtört, és az idő valójában ellenük dolgozik, nem értük. A Hamász alagútjaiban és a katari szállodákban hallható történetekkel ellentétben a Hamász kimerült és képtelen magához térni. Leromboljuk az alagutakat, megsemmisítjük a fegyvereket, és olyan helyekre is eljutunk, amelyekről álmodni sem mertek volna, hogy eljutunk, nagy mélységben a föld alatt”.

A hadsereg ,,folytatja és nyomul, amíg el nem érjük azt a helyzetet, amikor eltömjük [a Hamász] légzőcsövét, és nem engedjük, hogy újjáépítse erejét, ez a művelet célja.”


Északi front: A Hezbollah terrorszervezet délután több drónt indított Libanonból Izrael északi részére, aktiválta a szirénákat a Galilea-földnyelv és a Golán-fennsík északi részén. Legalább egy robbanó drón a Golánon csapódott be.

Ezen felül rakétát lőttek ki Libanonból Beit Hillel térségére, mely nyílt területen landolt, sérülés vagy kár nem történt.

Szintén vasárnap három páncéltörő rakétát lőttek ki Metulára. Az egyik egy házba csapódott, a második egy gyümölcsösben landolt, a harmadik pedig libanoni területen. A Hezbollah terrorszervezet vállalta a felelősséget a rakétatámadásokért.

A hadsereg szerint egy libanoni rakéta a felső-galileai Biranit bázis közelében landolt. A Hezbollah azt állította, hogy egy Burkan rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki a bázisra.


Már nem terrorszervezet: Az Arab Liga már nem minősíti a Hezbollahot terrorista csoportnak, mondta szombaton Hosszam Zaki, az Arab Liga főtitkár-helyettese.

Az egyiptomi Al-Qahera News-on sugárzott nyilatkozatában Zaki azt mondta, hogy ,,a Liga tagállamai egyetértettek abban, hogy a Hezbollah terrorista szervezetként való megjelölését a továbbiakban nem szabad használni”.


Júdea és Szamária: Az izraeli hadsereg este megerősítette, hogy dróncsapással megölte Szaid al-Dzsabert, a Palesztin Iszlám Dzsihád katonai szárnyának egyik kulcsfontosságú terroristáját a Tulkarem melletti Nur al-Samsz menekülttáborban.

Dzsaber volt a felelős izraeli csapatok és civilek elleni számos lövöldözős és robbantós terrortámadásért. A hadsereg a terroristát a Palesztin Iszlám Dzsihád tulkaremi ágának „egyik alapítójaként és legjelentősebb vezetőjének” nevezte, aki rangsorban a második volt.

A csapás célpontjaként szolgáló házat a terrorszervezet több terroristája használta, akik felelősek voltak a biztonsági kerítésnél végrehajtott terrortámadásokért és kísérletekért, többek között Bat Hefer izraeli közösség ellen.

A házat a terroristák terrortámadások tervezésére, robbanószerkezetek készítésére és keresett palesztinok bujtatására használták.

Palesztin riportok szerint a támadás célpontja Muhammad Dzsaber volt, aki Abu Sudzsa’a néven ismert, és a terrorszervezet Tulkarem zászlóaljának parancsnoka.

Szintén vasárnap az izraeli különleges erők rajtaütést indítottak a Far’a menekülttáborban, a Jordán-völgyben. Katonai források szerint a csapatok őrizetbe vettek több keresett palesztint, és tűzharcot vívnak terroristákkal.


: Egy Lengyelországból induló El Al Boeing 737-esnek kényszerleszállást kellett végrehajtania Törökországban, jelentette a KAN közszolgálati műsorszolgáltató vasárnap. A gép az egyik utas egészségi állapota miatt Antalyában landolt, mivel a gépen tartózkodó orvos szerint az utas életének megmentése érdekében az azonnali leszállás elkerülhetetlen volt.

A török hatóságok azonban késleltették a tankolást. Az utasoknak azt mondták, hogy várhatóan több órát töltenek török földön anélkül, hogy engedélyt kapnának a gép elhagyására, jelentette a 12-es csatorna.

A KAN szerint a repülőtéren engedélyt kaptak az izraeli gép megtankolására, de török politikai elemek közbelépése késleltette a tankolást azzal az indokkal, hogy engedélyek szükségesek hozzá. Emiatt a gép a görög Rodoszra repült tankolni, és várhatóan este landol Izraelben.

Az összes közvetlen járatot törölték Izrael és Törökország között, mióta a gázai háború kirobbant a Hamász október 7-i mészárlása után.

https://podcasters.spotify.com/pod/show/ujkeletlive/episodes/Heti-Podcast-e2lchrs

The post Rafah, drónok Libanonból, likvidálás Tulkaremben és a törökök first appeared on Új Kelet Live.