Avi/ujkelet.live

A háború 241. napja, északi front: Az Izraeli Védelmi Erők tegnap este közölte, hogy a nyugat-galileai régióban ellenséges drónok beszivárgása, valamint rakéták kilövése miatt aktiválódott szirénák hátterében sikertelen elfogási kísérlet történt egy libanoni robbanó drón ellen.

A drón Naharijában csapódott be, tüzet okozva. Sérülés nem történt.

Izraeli vadászrepülőgépek korábban csapást mértek a Hezbollah terrorszervezet egyik katonai épületére a dél-libanoni Ajta as-Sabban, valamint terror-infrastruktúrára Tajr Harfában.

Az éjszaka a vadászgépek lebombázták a Hezbollah egyik rakétavetőjét és épületeit a dél-libanoni Naqurában, Marun al-Rasszban és Khiamban.

Szíria: A brit székhelyű Emberi Jogok Szíria Központja éjszaka arról számolt be, hogy egy Izraelnek tulajdonított légicsapásban iráni milíciák 12 tagja meghalt, akik közül néhány szír állampolgárok volt.

A szíriai védelmi minisztérium szerint az izraeli légierő több célpontot támadott Aleppó városától délkeletre, ami halálesetekhez és anyagi károkhoz vezetett.

Az Izraeli Védelmi Erők irányelvéhez hűen nem kommentálta a hírt.

A Központ szerint a hajjani rézgyárat rakétákkal támadták meg, és a települést Irán-barát milíciák irányítják. A helyszínre mentőket és egészségügyi csapatokat hívtak a tűz eloltására és a sérültek evakuálására.

Déli front: Joáv Gallant védelmi miniszter szerint Izrael azon dolgozik, hogy a Hamász uralmát leváltsa a Gázai övezetben, és ígéretet tett arra, hogy a háború nem ér véget mindaddig, amíg a terrorcsoport katonai és kormányzati képességeit le nem bontják.

,,A háború befejezésének egyik folyamatában sem fogadjuk el a Hamász uralmát. Egy alternatív kormányra törekszünk, amelynek keretein belül elszigeteljük a területeket, eltávolítjuk a Hamász tagjait, és más erőket vonunk be, amelyek lehetővé tesznek egy más kormányt” – mondta Gallant vasárnap a Déli Parancsnokságnál tartott helyzetértékelésen Beerseván.

,,Egyrészt a katonai akció, másrészt a kormány leváltásának képessége vezet a háború két céljának eléréséhez, a Hamász kormányzati és katonai erejének lebontásához, valamint a túszok hazahozatalához”.

Teszt: A KAN közszolgálati műsorszolgáltató szerint a hadikabinet várhatóan megvitatja azt a javaslatot, hogy elindítsanak egy teszt programot a Hamász-uralmat helyettesítő alternatívára, mely ,,humanitárius buborékokként” ismert.

Ez több olyan negyed a Gázai övezet északi részén, amiket elárasztanak segélyekkel, és Izrael a ,,helyi vezetéssel” fog dolgozni ezekben a negyedekben. Az ügy részleteit ismerő források szerint az izraeli hadseregnek legalább kezdetben védelmet kellene biztosítania ezeknek a negyedeknek, hogy a Hamász ne vegye át felettük az irányítást.

Ez a védelmi szervezetek kezdeményezése Gallant védelmi miniszter jóváhagyásával, amelynek azonnali alkalmazását javasolja először a Gázai övezet északi részén.

A program célja, hogy lehetővé tegye, hogy a helyi lakosság saját maga általi irányítását az izraeli hadsereg védelme alatt. Eszerint az izraeli hadsereg megtisztítja a területet a terroristáktól, majd elhagyja a helyet, és távolról biztosítja, hogy megakadályozza a visszatérésüket. Ezt követően Izrael engedélyezi a humanitárius segélyszállító teherautók bejutását a nemzetközi szervezetekkel egyeztetve – amelyek a segélyt egy helyi testülethez fogják leszállítani, amely az elosztásért felelős. A hadsereg egyúttal megakadályozza, hogy a Hamász hozzáférjen a helyszínhez.

The post Drón Libanonból, légicsapás Szíriában és gázai megoldás first appeared on Új Kelet online.