ujkeletlive

Szolidaritás – a veterán hollywoodi sztárt sokkolta a gázai határvidéken látott pusztítás

Csatlakozva azon amerikai hírességek csoportjához, akik az október hetedikei mészárlások után szolidaritásuk jeleként látogatást tettek, Michael Douglas múlt héten pénteken érkezett Izraelbe.

A 2015-ben Genezis-díjjal elismert veterán hollywoodi színész vasárnap a gázai határvidéken tekintette meg a Hamász terrorszervezet brutális támadásainak helyszíneit. Később, a nap folyamán visszatérve Jeruzsálembe, az elnöki rezidencián találkozott Jichák Herzog államfővel.

Herzog hivatalának közleménye szerint, Douglas beszámolt a Be’eri kibucban, és Nova fesztivál feldúlt helyszínén tett látogatásáról, illetve a túszok családjaival történt találkozójáról. Látva az október 7-én felgyújtott, kiégett házakat, ahol a terroristák 100 helyi lakost meggyilkoltak, és 30 túsz elhurcoltak, azt mondta nehéz volt szembesülni a történtekkel.

Ez egy nagyon nehéz időszak. Az egész élmény mélyen sokkoló. Örülünk, hogy itt lehetünk, támogatva Izraelt, amint az elnökünk is közölte, megoszthatjuk azt a tényt, hogy Amerika Izrael határozott szövetségese. Remélem, hogy a legújabb tárgyalások eredményre vezetnek, és a túszok hamarosan visszatérnek,” – tette hozzá.

Az elnöki rezidenciára érkezve Herzog és felesége, Michal a fogvatartottak iránti szolidaritás szimbólumát, a sárga kitűzőt, illetve a „szívünk fogságban van Gázában,” feliratú emlékeztető fémlapot ajándékozott a színésznek, aki a hazájában végigsöprő antiszemita hullámmal kapcsolatban hangsúlyozta, hogy „az amerikai egyetemeken zajló palesztin-barát, Izrael-ellenes tiltakozási hullám nagyon sokkoló.” Douglas úgy véli, hogy az érintett diákok „agymosáson estek át, hiába próbálnak velük szót érteni, „hiányzik az oktatás, nincs tudás.”

Az Izrael Múzeumot is veszélyeztető tűz ütött ki Jeruzsálemben

Tegnap délután tűz ütött ki a jeruzsálemi Kereszt-völgyben. A gyorsan terjedő lángok miatt a tűzoltóság és a mentőszolgálat úgy döntött, hogy evakuálja a közelben található Izrael Múzeum dolgozóit.

A múzeum később megerősítette, hogy bár az egyik szárny tetőszerkezetében keletkezett némi kár, senki sem sérült meg, és az intézmény egyetlen műtárgya sem került veszélybe.

Az ország legnagyobb kulturális, és a világ 17. legnagyobb intézményenként ismert múzeumban az őskortól a kortárs művészetig mintegy félmillió műalkotás, valamint kiterjedt bibliai és szentföldi régészeti gyűjtemény található, mint például a holt-tengeri tekercsek.

A délkörül elharapózott tűz helyszínére érkező mintegy 23 tűzoltócsapatnak – nyolc tűzoltó repülőgépet is bevetve, néhány órával később sikerült megakadályozni, hogy a lángok elérjék a múzeum kerítését, és behatoljanak az épületekbe.

A tűz oka egyelőre nem tisztázott, de vasárnap országszerte szokatlanul meleg volt, Jeruzsálem térségében 34 fokos hőséget regisztráltak. A rendőrség közleményben arra szólította fel a lakosságot, hogy lehetőleg kerüljék el a környéket, illetve válasszanak alternatív útvonalakat.

Utazási figyelmeztetés – a Maldív-szigetek megtiltja az izraeliek látogatását

A Maldív-szigetek kormánya által bejelentett módosított törvénynek megfelelően izraeli útlevéllel rendelkezők számára megtiltják a beutazást az országba. A törvénymódosítás, és a felügyeletre létrehozott albizottság a többnyire a gázai háború nyomán kialakuló feszültség csillapítására történt.

Mohamed Muizzu elnök „elhatározta az izraeli útlevelek betiltását,” – közölte hivatalának szóvivője, bejelentve egyúttal a „maldíviaiak szolidárisak Palesztinával” országos adománygyűjtő kampányt is.

A jeruzsálemi Külügyminisztérium tegnapi közleményében arra figyelmeztette az izraelieket – beleértve a más útlevéllel is rendelkezőket, hogy ne utazzanak a Maldív-szigetekre, hozzátéve

a már az országban tartózkodó izraeli állampolgároknak ajánlott megfontolniuk a távozást, mert ha bármilyen okból bajba kerülnének, nehéz lesz számunkra segítséget nyújtani.”

Az október hetedikei Hamász mészárlások és azt követően kirobbant háború nyomán erősödött az Izrael-ellenes hangulat, ezért a Külügyminisztérium már decemberben arra szólította fel az izraelieket, hogy lehetőleg ne látogassanak a Maldív-szigetekre.

Az 1974-ben történt felfüggesztés óta, a zsidó államnak nincsenek diplomáciai kapcsolatai a muszlim többségű szigetországgal. Az 1990-es évek elején a maldív kormány azonban feloldotta az izraeli turistákra vonatkozó korábbi tilalmat, míg 2010-ben kezdeményezte a kapcsolatok helyreállítását, ami végül nem valósult meg.

The post Michael Douglas Izraelben – a Be’eri kibucban és Herzog elnöknél járt szolidaritás látogatáson first appeared on Új Kelet online.