Avi/ujkelet.live

A háború 179. napja: Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy kedden angol nyelvű videónyilatkozatában közölte, hogy beszélt a World Central Kitchen alapítójával, hogy kifejezze részvétét a tegnap esti Gázai övezetben végrehajtott izraeli támadás kapcsán, amelyben a segélyszervezet hét tagja meghalt.

„Tegnap este egy incidens történt Gázában, amely a World Central Kitchen alkalmazottainak tragikusan halálához vezetett, akik létfontosságú küldetésüket végezték, hogy élelmiszert vigyenek a rászoruló embereknek” – mondta Hagari.

„A nemzetközi jog iránt elkötelezett hivatásos hadseregként elkötelezettek vagyunk amellett, hogy műveleteinket alaposan és átláthatóan megvizsgáljuk”.

„Most beszéltem a WCK alapító séfjével, Jose Andersszel, és az Izraeli Védelmi Erők legmélyebb részvétét fejeztem ki a családoknak és az egész World Central Kitchen családnak”.

Hagari szerint az Izraeli Védelmi Erők „őszinte szomorúságát fejezte ki szövetséges nemzeteink felé, akik sokat tettek és tesznek továbbra is a rászorulók megsegítéséért”.

„Az incidenst a legmagasabb szinten felülvizsgáljuk, hogy megértsük, mi történt és hogyan történt”.

A Hagari szerint a Vezérkari Tényfeltáró Értékelő Mechanizmus – egy független katonai szerv, amely a háború közepette történt szokatlan események kivizsgálásáért felelős – fogja megvizsgálni „a súlyos incidenst”.

„Ez majd segít csökkenteni annak a kockázatát, hogy egy ilyen esemény megismétlődjön”, hangsúlyozta Hagari. ,,A végére fogunk járni ennek, és megosztjuk a megállapításokat.”

„Az elmúlt néhány hónapban az Izraeli Védelmi Erők szorosan együttműködött a World Central Kitchen-nel, hogy segítse őket nemes küldetésük teljesítésében, hogy élelmiszert és humanitárius segélyt szállítsanak a gázai lakosságnak. A WCK az október 7-i mészárlás után az izraeliek segítésére is jelentkezett; ők voltak itt az egyik első civil szervezet” – jegyezte meg Hagari „A WCK munkája kritikus; az emberiség frontvonalán állnak.”

The post Az izraeli hadsereg alapos vizsgálatot ígér a WCK-tragédia ügyében first appeared on Új Kelet online.