Avi/ujkelet.live

A háború 262. napja, kezdődik: A főügyész hivatala kedden utasította az Izraeli Védelmi Erőket, hogy július 1-jétől haladéktalanul sorozzon be 3000 ultraortodox jesiva diákot, miután a Legfelsőbb Bíróság mai döntése szerint az állam köteles besoroztatni őket.

„A biztonsági szerv köteles haladéktalanul intézkedni a határozat végrehajtása érdekében a katonai szolgálatra kötelezett jesiva-tanulók behívására” – mondta Gil Limon főügyész-helyettes a hadseregnek küldött levelében.

  • A 3000 ultraortodox férfit az elmúlt években besorozott férfiak átlagos számán felül kell besorozni, amelyet az állam 1800-ra tett a bírósághoz benyújtott beadványában.

Emellett a Pénzügyminisztériumnak és az Oktatási Minisztériumnak is címzett levelében Limon rámutatott, hogy az ítélet értelmében tilos bármilyen pénzt utalni „közvetlenül vagy közvetve” a jesivák részére azon hallgatók számára, akik nem kaptak felmentést, vagy akiknek katonai szolgálatát nem halasztották el.

  • Limon szerint ez a tilalom azt jelenti, hogy a finanszírozást nem lehet bevonni a jesiva hallgatók által igénybe vett egyéb pénzügyi támogatási programokba, tükrözve a főügyész aggodalmát, miszerint a kormány megpróbálja megkerülni az ítéletet a pénz különböző támogatási programokon keresztül történő átcsoportosításával.

Déli front: Izraeli vadászgépek tegnap csapást mértek a Gázai Iszlám Egyetem egyik épületére, ahol a Hamász terroristái gyülekeztek.

A Gázaváros Szabra negyedében lévő egyetem épületét a Hamász terroristái használták páncéltörő rakéták indítására, izraeli csapatok megfigyelésére és egyéb támadások tervezésére.

A légicsapás előtt a hadsereg ,,számos intézkedést” tett, beleértve a légi megfigyelést is, hogy mérsékelje a civilek megsebesülésének kockázatát.

Támadások a Gázai övezetben:

A vadászgépek más épületekre is csapást mértek Gáza északi részén, egy rakétakilövő hely közelében, amelyet a Palesztin Iszlám Dzsihád használt tegnap egy Dél-Izrael elleni támadásban.

A hadsereg este videót tett közzé egy becsapdázott alagútnyílás felfedezéséről egy házban a dél-gázai Rafahban.

Az alagutat a Nahal-dandár lokalizálta. A hadsereg szerint a csapatok számos fegyvert és katonai felszerelést találtak a rafahi hadműveletek során.


Nincs éhínség: Gázában jelenleg nincs éhínség – derült ki az Integrated Food Security Phase Classification (IPC) szervezet új jelentéséből, annak ellenére, hogy márciusban azt jósolta, hogy 2024 márciusa és júliusa között teljes méretű éhínség tör ki a területen.

Az új tanulmány szerint a területre kerülő élelmiszer mennyiségére vonatkozó feltételezések tévesnek bizonyultak, és Gáza élelmiszer-ellátása az elmúlt hónapokban nem csökkent, hanem nőtt.

„Ebben az összefüggésben a rendelkezésre álló bizonyítékok nem utalnak arra, hogy jelenleg éhínség állna fenn” – áll a jelentésben.

  • Az ENSZ Élelmezésügyi Szervezetéhez kapcsolódó IPC-t semleges és rendkívül hiteles szervezetnek tekintik, amely felméri, hol fordulhatnak elő éhínségek a világon.
  • A súlyos élelmiszer-ellátási bizonytalanság, az alultápláltság és az éhínség vádja szerves részét képezte az Izraellel szemben palesztinok elleni népirtással kapcsolatos vádaknak a Nemzetközi Bíróságon, illetve az emberiség elleni és háborús bűnök vádjának a Nemzetközi Büntetőbíróságon.

Északi front: Délután két gyanús légi célpontot lőtt le a légvédelem Dison felett.

Az elfogások következtében tüzek keletkeztek a környéken. A tűzoltóság tájékoztatása szerint öt csapat dolgozik a helyszínen a lángok megfékezésén.

A hadsereg a nap folyamán csapást mért a Hezbollah terrorszervezet katonai épületeire és más terror-infrastruktúráira Khiamban és Odaisszében.

Emellett a tüzérségi négy területet ágyúzott Dél-Libanonban.


Az eszme: Az izraeli Nemzetbiztonsági Tanács vezetője, Tzachi Hanegbi kedden a Herzliya Biztonsági Konferencián kijelentette, hogy ,,a Hamászt mint eszmét nem lehet felszámolni”, ezért Izraelnek ,,alternatívával kell előállnia a palesztinoknak, nem csak a [Hamász] katonai képességeinek megsemmisítésével.”

Ez az alternatíva szerinte a ,,helyi vezetés lehet, amely kész Izrael mellett élni, és nem annak szenteli életét, hogy megkíséreljen izraelieket gyilkolni”.

Hanegbi a konferencián elmondta, hogy a kabinet hónapokkal ezelőtt felhatalmazta a hadsereget, hogy alternatív vezetést találjon a Hamász helyett, és terveken dolgoztak a cél a megvalósítására. Ezek a tervek kezdetnek az Gázai övezet északi részén valósulnak meg.

,,Arra számítok, hogy a következő napokban látni fogjuk ennek a tervnek a konkrét megvalósulását” – mondta. ,,Hiszünk benne, és hisszük, hogy ez nagy nyomás alá helyezi a Hamászt.”


A Hamász prioritásai: Musza Abu Marzuk, a Hamász politikai szárnyának helyettes vezetője a RIA Novosztyi orosz állami médiaügynökségnek adott keddi interjújában kijelentette, hogy a két orosz-izraeli túszt fogják elsőként szabadon engedni, ha megkötik a túszszüneti megállapodást.

A két szóban forgó túsz Alekszander Lobanov (32) valamint Alexander (Szása) Trupanov (30), akit állítólag a Palesztin Iszlám Dzsihád tart fogva és két propagandavideó is készült róla.

A RIA Novosztyi szerint a Hamász a kettős állampolgárok szabadon bocsátását helyezné előtérbe, ha megállapodás születik.

,,Nincs [kizárólag orosz állampolgárságú] túszunk, csak izraeli állampolgárok, de a többség kettős állampolgár, mexikói, amerikai, ukrán és mások” – idézte az orosz hírügynökség Abu Marzukot. ,,Korábban, amikor volt egy fogolycsere, elengedtünk egy oroszt a megállapodáson kívül, köszönetképpen Putyin elnöknek a Palesztinával kapcsolatos álláspontjáért.”


Oroszok: Izrael oroszországi nagykövete, Szimona Halperin kedden a KAN közrádiónak adott interjújában elárulta, milyen mértékben vesz részt Oroszország a túszalkuval kapcsolatos tárgyalásokon: ,,Próbálnak párbeszédet folytatni és befolyást gyakorolni az orosz állampolgársággal nem rendelkező túszok tekintetében is. A Hamásszal folytatott párbeszédbe neveket is beemeltek, és bővítették a listákat”.

,,Mi és Oroszország másképp látjuk a dolgokat, de van egy kérdés, amiben teljesen egy oldalon vagyunk – ez pedig a túszok kérdése” – mondta Halperin. „Van orosz részvétel, érdek és hajlandóság az izraeli-orosz kettős állampolgárok érdekében is fellépni, de párbeszédet folytatnak és befolyást próbálnak gyakorolni az orosz állampolgársággal nem rendelkező túszok kapcsán is.”

Halperin szerint Oroszország támogatása a túszok szabadon bocsátása iránt nyilvános nyilatkozatokban is kifejezésre jut.


Szülinap: Almog Levy, akinek édesanyját október 7-én meggyilkolták a Hamász terroristái, édesapját pedig még aznap Gázába hurcolták és jelenleg is fogságban van, kedden ünnepelte harmadik születésnapját.

A rokonok azt nyilatkozták a médiának, hogy a kisfiú hiányolja a szüleit és folyamatosan kérdezgeti, mikor láthatja őket.

Édesapja, Or Levy valamint Hersh Goldberg-Polin és Elija Cohen elrablásának felvételeit tegnap hozták nyilvánosságra.

The post A Hamász az orosz túszokkal kezd, nincs éhínség, harcok és politika first appeared on Új Kelet Live.