Kóser meki Izraelben

Szuperkóser lesz az izraeli McDonald’s – legalábbis a katonák számára. Az amerikai étteremlánc mellett két legnagyobb izraeli versenytársa, a Burgeranch és a Burgerim is áttért a legmagasabb igényeknek is megfelelő, szigorú szabályokat előíró, héberül mehádrinnak, jiddisül glatt kósernek nevezett húskészítmények használatára – írja az Arutz7.

A döntés hátterében az áll, hogy a fronton harcoló katonák közül sokan kizárólag mehádrin kósersági igazolással ellátott élelmiszert fogyasztanak, a hamburgerek pedig az ételadományok egyik legkedveltebb fogását jelentik, és ezért nagy mennyiségben kerül a Cáhál (Izraeli Védelmi Erők) harcosaihoz. A vállalatokat a tábori rabbinátus kérte fel a változtatásra, miután sok katona jelezte, hogy a frontra juttatott hamburgerek egy része nem felel meg az általuk elvárt kósersági szintnek.

A kóserságnak ugyanis több szintje létezik. Vannak olyan, kósersági igazolásokat kiállító szervezetek, melyek megengedőbben kezelik az étkezési előírások betartását, mások pedig különböző szigorításokhoz ragaszkodnak. A glatt vagy mehádrin jelzőt feltüntető pecsétek azt jelzik, hogy a termék kósersága felé magasabb elvárásokat támasztanak mind az alapanyagok, mind az ellenőrzés terén.

A mehádrin termékek bevezetése több hónapot vett igénybe, és a folyamat során a katonai rabbinátus mellett a világ legnagyobb kósersági igazolásokat nyújtó szervezete, az amerikai központú Orthodox Union (OU) is segítséget nyújtott. Mindez egyébként nem jelenti azt, hogy a civil vásárlók is mindenhol glatt kóser hamburgert vásárolhatnak. A McDonald’s-nak számos olyan üzlete is működik Izraelben, mely egyáltalán nem kóser, mert nem különítik el a tejes és húsos fogásokat, továbbá szombaton is nyitva tartanak. A Burgeranch szintén működtet több nem kóser éttermet, a Burgerim pedig csak az arab településeken és az éjláti repülőtéren kínál nem kóser ételeket, a többi étterme kóser vagy glatt kóser.