Jiddisül is ért a testőr kutyus

Az utóbbi hónapok terrorhulláma miatt egyre nagyobb szerepet kapnak Izraelben a biztonság fenntartásában a különlegesen képzett kutyák. Oktatásukkal és bevetésükkel nem csak állami szervek foglalkoznak, hanem privát kiképzőiskolák is – olvasható a Forward cikkében.

Az egyik ilyen iskola vezetője, Mike Guzofsky főleg holland és belga juhászkutyákkal dolgozik. Egy-egy jobb képességű állat értéke 10 ezer dollárt, tehát csaknem 3 millió forintot is elérhet.

Guzofsky büszkén meséli, hogy egyik kedvence, Uman egy kicsit még jiddisül is ért. Ennek gyakorlati előnye is volt, amikor egy autista ortodox zsidó kisfiút kerestek a Jeruzsálem környéki erdőben. Amikor rátaláltak a pánikba esett gyerekre, a kutya hallgatott rá, mert értette a parancsokat, így a kisfiú nem ijedt meg tőle annyira – idézte fel a profi kutyakiképző, hozzátéve, hogy általában az arab terroristák nem beszélnek jiddisül, ezért nem tudják utasítani a kutyát. Jelenleg 5 kutyájuk van, amelyek értik a jiddist.

A kiképzett négylábú osztag tagjait önkéntesek viszik szolgálati helyükre szerte az országban. Kettős küldetésük van, egyrészt kutatási és mentési feladatok, ez teszi ki idejük legnagyobb részét. A csapat másik része kifejezetten „testőr” munkát lát el, embereket védenek meg a támadásoktól. Bár az egység magántulajdonban van, időnként együttműködik az izraeli biztonsági erőkkel – mondja Mike Guzofsky. A kutyák ott vannak a legveszélyesebb helyeken, így a támadásokkal leginkább sújtott zsidó településeken is.