Avi/ujkelet.live

A háború 215. napja: Nir Jichák kibuc tegnap este bejelentette, hogy lakosa, Lior Rudaeff, akiről egészen mostanáig azt hitték, hogy túsz Gázában, halott.

Rudaeffet az október 7-i mészárlások során meggyilkolták és holttestét Gázába hurcolták.

A 61 éves mentősofőr és önkéntes mentős október 7-én korán felkelt, és a Ramon-kráterhez készült motorozni, amikor hívást kapott a kibuc reagáló erőitől, hogy menjen megvédeni a közösséget.

Rudaeff csatlakozott a kibucért vívott csatához, majd később üzenetet küldött, hogy megsérült. Búcsút vett feleségétől, Jaffától és négy gyermekétől majd minden kommunikáció megszakadt vele.

Órákkal halála bejelentés előtt Jaffa egy Facebook-posztban arról írt, hogy azt akarja, hogy a férje hazajöjjön.

„Hiányoljuk az energiád, hiányoznak a családi összejövetelek, mert semmi sem ugyanaz nélküled. Szeretett férjem, tarts ki, egy pillanatra sem veszítjük el a reményt, és folytatjuk a harcot, amíg haza nem térsz” – írta.

Déli front: Az izraeli hadsereg tegnap dróncsapást hajtott végre egy rakétavetőt célozva a dél-gázai Rafahban, melyet izraeli határközösségek elleni támadáshoz használtak.

12 rakétát lőttek ki a támadás során, ötöt elfogott a Vaskupola rakétavédelmi rendszer, a többi pedig nyílt területeken landolt. Sérülés vagy kár nem történt. A dróncsapást a rakétázást követően kevesebb mint egy órán belül végrehajtották.

Szintén kedden egy másik támadás során hat rakétát lőttek ki Rafah körzetéből Kerem Salom felé. Sérülés nem történt.

,,A Kerem Salom átkelő területe felé kilőtt rakéták megakadályozzák a humanitárius segélyek beengedését a Gázai övezetbe. Az Izraeli Védelmi Erők továbbra is intézkedik, hogy biztosítsa a szükséges biztonsági feltételeket a Kerem Salom átkelő újbóli megnyitásához” – áll a hadsereg közleményében.

A hadsereg reggel megnyitotta az átkelőt a humanitárius segélyek transzferjéhez.

Rafah: Az izraeli hadsereg kedd reggel befejezte a Rafah-átkelő palesztin oldalának átvételét. Ez egy stratégiai pont, hiszen az átkelő mindössze három kilométerre van az izraeli határtól, átvétele pedig nem jelenti magát a déli városba való belépést.

Izrael még nem vette át az irányítást a Szalah al-Din átkelő felett, mutatott rá a KAN közszolgálati műsorszolgáltató tegnap esti riportja. Egy kifejezetten a Hamász számára épített kereskedelmi átkelőről van szó, amelyen keresztül a szervezet behozza az összes kívánt árut – kezdve a cementtel és az olyan árukkal zárva, amelyek után adót szed be a lakosoktól.

Ettől az átkelőhelytől nyugatra található a Philadelphi-folyosó hírhedt szakasza, amely 14 kilométer hosszan húzódik Kerem Salomtól a tengerig. A folyosó ezen a részén találhatók a csempészalagutak. A Philadelphi-folyosó ezen részének eléréséhez az izraeli hadseregnek be kell lépnie Rafah városába, és ez már sokkal komplexebb dolog.

A folyosó egészen a Gázai övezetet az egyiptomi Sínai-félszigettől elválasztó tengervonalig folytatódik, és nem szabad elfelejteni, hogy a Hamász az évek során a folyosón keresztül fegyvereket is tudott csempészni.

Drón: ,,Egy gyanús légi célpontot”, mely tegnap este keleti irányból Izrael felé tartott, a légvédelem elfogta Eilat felett, közölte az Izraeli Védelmi Erők. A drón nem lépett be izraeli területre, ezért nem aktiválódtak a szirénák Eilaton.

Korábban az Irán által támogatott iraki Iszlám Ellenállás azt állította, hogy drónt indított Eilat felé.

Északi front: Izraeli vadászgépek az éjszaka a Hezbollah terrorszervezet katonai épületeit támadták a dél-libanoni Kafr Kilában, Ajta as-Sabban, Khiamban és Marun al-Rasszban.

Hulában és Aitarunban pedig terror-infrastruktúrát támadtak.

Az erők Tajr Harfa és Dzsebbajn melletti területeket is célba vettek ,,fenyegetések elhárítása” céljából.

Látogatás: A CIA vezetője, William Burns várhatóan ma Izraelbe étkezik, és találkozik Binjámin Netanjahu miniszterelnökkel, a Moszad igazgatójával, David Barneával és más tisztviselőkkel.

Fegyverek: Az Izraelnek szánt fegyverszállítmány, amelynek felfüggesztéséről a Biden-kormány a múlt héten döntött, 1800 egy tonnát nyomó bombát vadászrepülőgépekhez és 1700 250 kg-os bombát vadászgépekhez tartalmazott, idézett a Walla hírportál egy magas rangú amerikai tisztviselőt.

  • A Biden-kormány példátlan lépése az Egyesült Államok egyik módja arra, hogy jelezze Izrael felé aggodalmát egy esetleges rafahi földi hadművelet miatt.
  • Mivel úgy tűnt, hogy az izraeli vezetők döntési ponthoz közelednek a hadművelettel kapcsolatban, a Fehér Ház áprilisban elkezdte gondosan megvizsgálni a Rafahban bevethető bizonyos fegyverek Izraelnek történő transzferjét.
  • A felülvizsgálat eredményeként a Fehér Ház a múlt héten felfüggesztett egy fegyverszállítmányt.

Az amerikai tisztviselő szerint a Biden-kormány különösen az egy tonnát nyomó bombák rafahi végfelhasználására összpontosít, mert pusztító hatást eredményezhet sűrű városi környezetben, ami Gáza más részein is megfigyelhető volt.

,,Még nem hoztuk meg a végső döntést arról, hogy miként mozdítsuk elő ezt a szállítmányt” – mondta az amerikai tisztviselő.

The post Gyász, Rafah és az alagutak, fegyver gond és drón Eilatra first appeared on Új Kelet online.