Avi/ujkelet.live

A háború 207. napja, déli front: A Gázai övezet északi részéről tegnap este Szderotra kilőtt rakétát követően izraeli vadászgépek alagútbejáratokat, páncéltörő rakétakilövőket és terror-infrastruktúrákat támadtak a területen, ahonnan a rakétaindítást azonosították, jelentette reggel az Izraeli Védelmi Erők.

A 99. hadosztály irányításával a vadászgépek számos terrorcélpontot bombáztak az övezet középső részén, köztük egy terrorsejtet és fegyverraktárat, azon a területen, ahol az erők manővereztek.

Tegnap rakétákat lőttek ki az övezetben bevetett erőkre, sérülés nem történt. A 2. Karmeli dandár csapatai azonosítottak számos terroristát a területen, ahonnan a rakétázást végrehajtották, és légicsapást irányítottak rájuk.

A 679. Jiftach dandár csapatai a Gázai övezet középső területén vannak bevetve. Az egyik akció során egy terroristát azonosítottak, aki egy katonai épületből figyelte a csapatokat, a légierő megtámadta az épületet és likvidálta a terroristát. Egy másik támadásnál két terroristát azonosítottak, akik az erők felé tartottak, légicsapást küldtek rájuk és megölték őket.

Északi front: Vadászgépek az éjszaka csapást mértek a Hezbollah terrorszervezet számos posztjára a dél-libanoni Kafr Kilában és Khiamban.

Két páncéltörő rakétát lőttek ki az éjszaka Libanonból Dovev területére, melyek nyílt területeken landoltak. Sérülés vagy kár nem történt. A hadsereg válaszul célba vette a rakétaindító posztokat.

Tűzszünet: Az asztalon lévő egyiptomi vázlat azt javasolja, hogy ne legyen izraeli ellenőrzés a Gázai övezet északi részét déltől elválasztó folyosón, jelentette a KAN közszolgálati műsorszolgáltató.

A javaslat szerint az északra visszatérő lakosokat egyiptomi és más erők ellenőriznék, Izrael pedig más eszközökkel követné nyomon őket. A tárgyalásokon mutatott további rugalmassága részeként Izrael beleegyezett, hogy kivonja erőit a Netzarim-folyosóról.

Az elmúlt napokban Izraelbe érkezett egyiptomi hírszerzési delegáció már visszatért Kairóba. Eközben Izraelben a Biden-Netanjahu telefonbeszélgetés után hangsúlyozzák, hogy az amerikaik még mindig ellenzik az izraeli hadsereg Rafahban tervezett hadműveletét.

Dokumentumfilm: Anat Sztálinszki rendező „Sikolyok a csend előtt” című dokumentumfilmje a a Hamász által elkövetett szexuális erőszakkal kapcsolatos vallomásokat és további információkat tartalmaz.

Az angol nyelvű dokumentumfilm (link) egyik részében Amit Szuszanna elmeséli elrablása pillanatait. ,,Tíz férfi volt körülöttem. Az volt az érzésem, hogy úgy visznek, mintha valami tárgy lennék”.

,,Egyszerűen nem bírtam elviselni, az ösztönöm azt súgta, hogy harcoljak ellenük, megtegyem, amit tudok. Féltem, hogy ott a helyszínen megerőszakolnak, és átrángatnak Gáza utcáin. Jobban féltem ettől, mint attól, hogy megölnek”.

„Három hétig voltam leláncolva Gázában” – folytatja. ,,Egy sötét szobában tartottak, ahol nem tudtam mozogni. Minden alkalommal, amikor ki kellett mennem a mosdóba, engedélyt kellett kérnem. Mohamednek hívták, az ágyon ült velem szemben. Rövidnadrágban volt és lefeküdt. Emlékszem, nem tudtam rá nézni, félrenéztem és eltakartam magam a takaróval, hogy ne kelljen lássam. Nagyon kellemetlen volt. Folyamatosan azt kérdezte, hogy szeretem-e a szexet, szoktam-e szexelni a barátommal. Minden alkalommal, amikor valami ilyesmit mondott, csak nevettem, és azt mondtam, hogy ‘ugyan már, hagyd abba’, és próbáltam témát váltani. Tudtam, hogy készül valamire. Tudtam, hogy valami rossz fog történni.”

,,Szóval egy nap Mohamed jött és egészségügyi betét adott. Azt mondta: ‘Vér, vér. Amikor menstruálsz, aztán lezuhanyzol és kimosod a ruháidat’. És folyamatosan ezt ismételgette naponta többször. Ez azonnal borzasztóan megijesztett. Tudtam, hogy valami történni fog. Csak egy nap maradt hátra a menstruációs ciklusból, de én elhitettem vele, hogy tovább tart. Emlékszem, kimentem wc-re, összecsavartam a betétet nagyon szorosra, szóval nem láthatta, hogy nem véres. Ezt csináltam úgy egy hétig, amikor már nem hazudhattam tovább. És ő azt mondta: ‘Oh, gyerünk, menj és zuhanyozz le’. Mire én azt mondtam: ‘Nem, nem akarok, a víz hideg, nem akarok zuhanyozni. Kérlek, nem akarok zuhanyozni’. Mire ő: ‘Nem, nem, ne aggódj, ne aggódj’. Eloldozott és a konyhába vitt, és mutatott egy lábast a tűzhelyen. Emlékszem, azt gondoltam, ‘Amit, most van az a pillanat. Valami, amire gondoltál, meg fog történni’. Összekuporodtam a zuhanyzóban, hogy takarjam magam, fogtam a lábast benne a meleg vizzel és fejemre csorgattam. És egy pillanatra elfelejtettem mindent, egyszerűen csak élveztem a meleg vizet az arcomon. Aztán emlékeztem, hogy hallottam amint azt mondja: ‘Siess, Amit, siess, siess!’ Emlékszem, megfordultam, ott állt kezében a fegyverrel, rám szegezve, és lihegett, a feje mint egy szörnyé. Szóval felálltam, és tartottam a törülközőt, egy nagyon kis törülközőt, hogy eltakarjam magam. Ő pedig odajött hozzám, és a fegyvert keményen a homlokom közepére nyomta. Üvöltött velem, ‘vedd le, vedd le’, és ütött, amíg már nem bírtam tartani a törülközőt. Elkezdett fogdosni, és én ellenálltam. Fogott és berángatott a hálószobába. Aztán kényszerített, hogy szexuális aktust létesítsek vele”.

Amit azt mondogatta magában, hogy ez a túléléséhez szükséges, hogy életben maradjon és visszatérhessen a családjához, akik várják.

,,És amikor végzett, ment tisztálkodni, és én felöltöztem, betakartam magam és sírtam. Ő bejött és azt mondta nekem: ‘Jó vagyok, ugye, Amit? Ugye? Nem, nem vagyok jó. Nem, jó vagyok. A barátod vagyok, ugye?’ Emlékszem, nem bírtam ránézni. Nagyon dühös lett. Bezárta az ajtót, én pedig maradtam a szobában teljes sötétségben. Aztán megint bejött és megkérdezte: ‘Ételt? Ételt? Jó vagyok, igaz, jó vagyok? Ételt?’. Megértettem, ha a nemet mondok, megint meg fog büntetni. Szóval azt mondtam, ‘yeah, étel’”.

The post Harcok, javaslat és dokumentumfilm az áldozatok vallomásaival first appeared on Új Kelet online.