Avi/ujkelet.live

A háború 207. napja: Az Izraeli Védelmi Erők tegnap este bejelentette, hogy két tartalékos katonája vasárnap elesett a Gázai övezet középső részén zajló harcokban. Halálukkal 263-ra nőtt a szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma.

A 28 éves Ido Aviv főtörzsőrmester Karmielből a Jiftach-dandár 932. zászlóaljának tagja volt. A 37 éves Kalkidan Meharim főtörzsőrmester Petach Tikváról a Karmeli-dandár 223. zászlóaljának tagja volt.

Halálukat egy robbanás okozta, miközben terroristákkal harcoltak a Netzarim folyosó területén. A robbanás okát még vizsgálják.

Déli front: Tegnap este rakétát lőttek ki a Gázai övezetből Szderotra, amit elfogott a Vaskupola rakétavédelmi rendszer.

A hadsereg szerint további két nagyhatótávolságú rakétát lőttek ki Gázából Asdodra, melyek a tengerben landoltak a város közelében. A szirénák nem aktiválódtak, mivel a lövedékek nem lakott területre tartottak.

Harcok: Az izraeli hadsereg harcmérnökei leromboltak két alagutat, melyek a Hamász és a Palesztin Iszlám Dzsihád terrorszervezetekhez tartoztak Beit Hanunban, a Gázai övezet északi részén.

Mindkét alagutat folyamatos hírszerzési és technológiai megfigyelés alatt tartották, mióta felfedezték őket egészen a lerombolásukig.

A járatok nem nyúltak át izraeli területre.

Elhalasztva: A dél-gázai izraeli katonai akciókkal szembeni növekvő nemzetközi nyomás háttérben, valamint a közvetítők próbálkozásai közepette a túszok szabadon engedésére irányuló új megállapodás megkötése érdekében, Binjámin Netanjahu miniszterelnök ideiglenesen leállítja a rafahi hadművelet előmozdítását, jelentette reggel a KAN közrádió.

A KAN tudomása szerint már két időpontot is kitűztek a művelet megkezdésére. Ugyanakkor, ha a fogolycserére irányuló kísérletek sikertelenek lesznek, a művelet várhatóan a közeljövőben megkezdődik.

Netanjahu irodája határozottan cáfolta a rafahi hadművelet elhalasztásáról szóló korábbi jelentést. Netanjahu tanácsadója, Jonatán Urich azt állította, hogy a riport hazugság. Most azonban kiderült, hogy az akciót már kétszer elhalasztották, és ha a feltételek teljesülnek egy újabb fogolycsere-megállapodáshoz, a műveletet a közeljövőben várhatóan nem indítják el. Egy alacsonyabb szintű izraeli munkacsoport kedden Kairóba utazik, hogy tárgyaljon a megállapodásról az egyiptomi közvetítőkkel.

Netanjahu már jóváhagyta a rafahi szárazföldi hadművelet terveit, de még nem engedélyezte az elindítását.

Mindezek hátterében Netanjahu és Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter délben találkozik a miniszterelnöki hivatalban. Izrael rugalmasságot mutatott a Hamásznak benyújtott legfrissebb javaslatánál, Ben-Gvir pedig figyelmeztetett, hogy a vakmerő ajánlatok a kormány végét jelenthetik.

Félelem: Amerikai szenátorok és a kongresszus tagjai azon dolgoznak, hogy megakadályozzák a magas rangú izraeli tisztviselők elleni elfogatóparancsok kiadását, és lépéseket terveznek a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) ellen – ha az elfogatóparancsot ad ki, jelentette a KAN közrádió reggel.

Izraelben is folytatják az erőfeszítéseket a színfalak mögött a különböző arénákban, hogy megpróbálják megakadályozni a nemzetközi elfogatóparancsot a gázai háborúval kapcsolatban Binjámin Netanjahu miniszterelnök, Joáv Gallant védelmi miniszter és Herci Halevi vezérkari főnök ellen.

  • A Nemzetközi Büntetőbíróság vizsgálja mind az izraeli erők, mind a palesztin terroristák lehetséges háborús bűncselekményeit, amelyek a 2014-es Izrael-Hamász háborúig nyúlnak vissza.
  • Amerikai tisztviselők azt mondták, nincs egyértelmű jelük arra, hogy a bíróság kiad-e elfogatóparancsot, de azt mondták, hogy az ügyészségre nem kormányzati szervezetek és több ICC-tagállam is nyomást gyakorol.

Netanjahu arra kérte Joe Biden elnököt vasárnap, hogy segítsen megakadályozni az intézkedést, idézett a Walla hírportál két izraeli tisztviselőt.

A részletekkel tisztában lévő izraeli tisztviselők a KAN-nak azt mondták, hogy szerintük helyes, hogy az erőfeszítés a felszín alatt történik. Hozzátették: a kérdéssel való foglalkozás, és mindenekelőtt a miniszterelnök és a politikai körből mások bírósággal szembeni kijelentései – csak súlyosbíthatják a helyzetet.

A becslések szerint ha valóban kiadják az elfogatóparancsot, arra nem a héten kerül sor. Ennek oka az, hogy ez egy időigényes folyamat, és a felperesnek fel kell vennie a kapcsolatot a bírókkal. A folyamat általában hetekig tart, és bizalmasan zajlik.

The post 263, Rafah elhalasztva és nemzetközi elfogatóparancs first appeared on Új Kelet online.