ujkeletlive

Nemes adomány: különleges szívtranszplantáció széder előtt

Dor Zimel elesett katona szívét ültették át az 56 éves Marcelo testébe, közölte kedden a Beilinson kórház, hozzátéve, hogy a transzplantáció, amelyet széder előtt végeztek el, „a Zimel család nemes adományának” köszönhető.

Örülök a műtétnek és az új életnek, amit most kapok. Nehéz belegondolni, hogy egy katona meghalt, és családjának köszönhetően most új életet kaptam. Hatalmas köszönetet szeretnék mondani, és tudatni veletek, hogy biztosak lehettek benne, hogy tovább viszem fiatok erejét. A részetek vagyok. A családotok vagyok, ahogy ti is a családom vagytok,” – köszönte meg a családnak az adományt a szívhibával született Marcelo.

A 27 éves Dor Zimel őrnagy (tartalékos) Even Jehudából az Etzion-dandár egyik helyettes századparancsnoka volt, aki múlt héten súlyosan megsebesült a Hezbollah robbanó drón- és páncéltörő rakétatámadása következtében Arab al-Aramse határközösségben. A sebesült katona súlyos fejsérülést szenvedett, és nem sokkal a kórházba szállítása után halottnak nyilvánították.

Washingtona Kongresszus zöld utat adott az izraeli katonai támogatásnak

A Kongresszus 79-18 arányban megszavazta, a képviselőház által néhány nappal ezelőtt elfogadott, főként katonai célú 95 milliárd dollár értékű Ukrajnának, Izraelnek és Tajvannak, valamint az Egyesült Államok indo-csendes-óceáni partnereinek szánt támogatást.

A négy törvényjavaslat végül egyetlen csomagként került a szenátus elé, majd a tegnapi sikeres szavazást követően Joe Biden elnök szerdai aláírása után fog jogerőre emelkedni.

A keményvonalas republikánusok tiltakozása ellenére az amerikai képviselőház múlt héten széleskörű kétpárti támogatással fogadta el az összességében 95 milliárd dollár értékű törvénycsomagot, amely

  • 61 milliárd dollár kritikus támogatást nyújt Ukrajnának,
  • 26 milliárd dollárt biztosít Izraelnek,
  • 8,12 milliárd dollárt rendel „a kommunista Kína elleni küzdelemre” az Indo-csendes-óceáni térségben.

Kiegészítésként, a képviselőház által a múlt héten elfogadott negyedik csomaghoz csatolt szankciócsomagban szerepel a kínaiak által ellenőrzött TikTok közösségi médiaalkalmazás esetleges betiltása, a lefoglalt orosz vagyon Ukrajnának történő átadására vonatkozó intézkedések, valamint az Iránnal szembeni új szankciók.

Az Izraelnek nyújtott támogatás az alábbi tételeket tartalmazza

  • 5,2 milliárd dollár az izraeli rakéta- és rakétavédelmi rendszer feltöltésére és bővítésére,
  • 3,5 milliárd dollár fejlett fegyverrendszerek beszerzésére,
  • 1 milliárd dollár a fegyvergyártás fokozására,
  • 4,4 milliárd dollár egyéb védelmi célú szállítások és szolgáltatások finanszírozására,
  • 2,4 milliárd dollár a gázai háborúra való tekintettel a régióban zajló amerikai műveletek végrehajtására

A törvényjavaslat ezenkívül megtiltja a palesztin menekültek támogatását végző ENSZ Segélyezési és Munkaközvetítő Hivatal támogatását

A szenátus demokrata többségű vezetője, Chuck Schumner a tegnapi szavazást követően hangsúlyozta, miszerint – „ez a nemzetbiztonsági törvényjavaslat az egyik legfontosabb intézkedés, amelyet a kongresszus nagyon hosszú idő óta elfogadott az amerikai biztonság és a nyugati demokrácia biztonságának védelme érdekében,” – hozzátéve – „ez egy fordulópont a történelemben. A nyugati demokrácia talán a legnagyobb fenyegetéssel néz szembe a hidegháború vége óta.”

A biztonsági segítségnyújtással szembeni mind a képviselőházi, mind a szenátusi ellenállás Donald Trump volt amerikai elnökhöz közel álló republikánus politikusokhoz köthető, aki megkérdőjelezi többek között az Ukrajnának nyújtandó segélyeket is, és második ciklusára törekedve az „Amerika az első” kampány-politikát hangsúlyozza.

Mitch McConnell, a szenátus republikánus frakcióvezetője viszont határozottan kiállt Ukrajna támogatása mellett, és sajnálatát fejezte ki a keményvonalas republikánusok ellenállása miatti késedelemért, hozzátéve – „úgy gondolom, hogy az elszigetelődési mozgalom sarkára léptünk.”

Humanitárius aggodalmak

A Biden-kormányzat kedden elismerte, hogy Izrael „jelentős lépéseket” tett a Gázába irányuló segélyek áramlásának javítása érdekében az elmúlt három hétben, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy még több erőfeszítésre van szükség.

David Satterfield, Joe Biden elnök közel-keleti humanitárius ügyekért felelős különmegbízottja először nyilatkozott arra vonatkozóan, hogy a washingtoni vezetés látja a Gázába irányuló segélyezéssel kapcsolatos izraeli irányvonal változtatását. Satterfield egy sajtótájékoztatón ugyanakkor elmondta, hogy bár jelentős javulás tapasztalható, még mindig fennáll az éhínség veszélye az övezet északi részén, és felszólította Izraelt, hogy tegyen meg mindent ennek megakadályozására.

Az október hetedikei Hamász mészárlások után kezdődött és mintegy fél éve húzódó háború során az izraeli politika jelentős változása azt követően történt, hogy Binjámin Netanjahu miniszterelnökkel közelmúltban történt telefonbeszélgetése során Biden elnök kijelentette, miszerint az Egyesült Államok csak abban az esetben fogja továbbra is támogatni Izraelt a Hamász elleni háborújában, amennyiben a jeruzsálemi politikai vezetésnek „be kell jelentenie és végre kell hajtania” egy sor „konkrét és mérhető lépést” a segélyaktivisták védelme és a humanitárius helyzet kezelése érdekében.

Satterfield nyilatkozata szerint a Biden-Netanjahu telefonbeszélgetés óta naponta körülbelül 200 teherautó érkezik Gáza déli és középső részére, és körülbelül 100 éri el az övezet északi részét, illetve jelentős javulás történt azáltal is, hogy két új átkelőhelyet nyitottak meg az enklávé északi részén, ami lehetővé teszi, hogy a segélyt közvetlenül a területre szállítsák.

Emellett, hozzátette azt is, hogy az elmúlt két hétben több segély érkezhetett Izraelen keresztül Jordániából, ami összességében – „egy egészen más kép, mint, ami a Biden elnök és Netanjahu közötti telefonbeszélgetés előtt volt, de még mindig van tennivaló.”

The post Nemes adomány: különleges szívtranszplantáció széder előtt first appeared on Új Kelet online.