Avi/ujkelet.live

A háború 201. napja, északi front: Az Izraeli Védelmi Erők tegnap este bejelentette, hogy tartalékos tisztje, a 42 éves Szalm Alkresata főtörzsőrmester a beduin Abu Rabiából, hétfőn elesett a Gázai övezet északi részén zajló harcokban.

Alkreseta a Gázai Hadosztály Északi Dandár nyomkövetője volt.

Halálával 261-re nőtt a szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma.

Harcok: Izraeli vadászrepülőgépek csapást mértek célpontokra a Gázai övezet északi részén található Beit Lahijában, ahonnan négy rakétát indítottak kedd reggel Szderot városára és egyet Zikim közösségre, közölte a hadsereg.

A hadsereg szerint a helyszíneken alagútbejáratok, egy bevetésre kész rakétavető és további terror-infrastruktúra voltak.

Rafah: Az Izraeli Védelmi Erők arra készül, hogy ,,nagyon hamar” megkezdje a szárazföldi hadműveletet a dél-gázai Rafahban, több mint egymillió palesztin tömeges evakuálásával, jelentette tegnap este a KAN közszolgálati műsorszolgáltató, két amerikai forrásra hivatkozva.

A biztonsági tisztviselők szerint a polgárok Rafahból való evakuálása 4-5 hétig tart. A hadműveletre való felkészülés árnyékában a politikai kör megvitatta a lehetséges változtatásokat Izrael részéről a fogolycsere tárgyalások vázlatában, hogy elmozdítsák az elhurcoltak szabadon bocsátását célzó megállapodást.

A hadsereg terve szerint a Rafahban tartózkodó palesztinoknak az elmúlt hónapokban emelt sátorkomplexumokba kell átköltözniük, amelyeket más országok mellett nemzetközi segélyszervezetek építettek. Az amerikaiaknak és a régió egyéb szereplőinek bemutatott terv alapján a hadsereg előrehaladása Rafahban szakaszosan, meghatározott területekre való felosztás szerint történik. A helyi lakosság előzetes tájékoztatást kap az erők bevetése előtt – így lehetőség nyílik a lakosság szakaszos kiürítésére.

A hét elején a hadsereg negyedszer hagyta jóvá a jelenlegi rafahi tervet, miután kisebb változtatásokat hajtottak végre benne. Ez többek között az amerikaiaknak tudható be, akik kezdetben határozottan ellenezték a manővert Rafahban, attól tartva, hogy a civileknek bajuk eshet.

Törökország: A háború első két hónapjában Törökország több arab országnak javasolta, hogy dolgozzanak ki egy biztonsági megállapodási tervet, amely magában foglalja a háború utáni közös erők bevetését Gázában, jelentette reggel a KAN közrádió.

Egy arab diplomata, aki ismeri az ügy részleteit azt nyilatkozta a KAN-nak, hogy a törökök felajánlották, hogy bemutatják a tervet az Egyesült Államoknak és Izraelnek – de azt az arab országok, köztük Egyiptom nem fogadták el.

Akkoriban, ami a háború viszonylag korai szakaszában volt, az arab országok határozottan visszautasítottak, hogy egy olyan megállapodásról halljanak, amely magában foglalná az erőik állomásoztatását a Gázai övezetben. A közelmúltban azonban változás történt az ügyben, arab országok, köztük Egyiptom felajánlották, hogy erőket állomásoztatnának a Gázai övezetben és Júdea és Szamáriában. Ez az amerikaiak kétállami-megoldásának részét képezi.

Az arab diplomata szerint Törökország minden módon igyekszik befolyásolni a Gázában zajló eseményeket, és főszereplőjeként pozicionálni magát, különösen az amerikaiak előtt. Az arab országok, például Egyiptom, jó viszonyban vannak Törökországgal, de továbbra is gyanakvóan tekintenek minden török kísérletre, hogy megvesse a lábát az arénában.

Az arab diplomata szerint úgy tűnik, hogy Törökország Katar rovására próbál kiemelkedni a fogolycseréről szóló tárgyalások jelenlegi kudarcának hátterében. Az elmúlt napokban a török vezetés és a Hamász vezetői közötti találkozók magukért beszélnek. Nem lehetetlen, hogy Törökország azt szeretné, ha a Hamász vezetése oda költözne, ami még befolyásosabb státuszt adna neki mindenben, ami Gázával kapcsolatos.

The post 261, Rafah nagyon közelít és a törökök mint főszereplők Gáza ügyében first appeared on Új Kelet online.