Avi/ujkelet.live

A háború 201. napja, déli front: Az éjszaka folyamán izraeli vadászgépek csapást mértek a Hamász terrorszervezet két rakétakilövő állására a Gázai övezet déli részén, amelyeket polgári menedékhelyek mellett helyeztek el, közölte reggel az Izraeli Védelmi Erők.

A rakétavetők bevetésre készen álltak Izrael elleni támadásokhoz, és még azelőtt megsemmsítették őket, hogy a Hamász használhatta volna őket. A légicsapást ,,azután hajtották végre, hogy óvintézkedéseket tettek a polgári lakosságot ért károk csökkentésére”.

Az elmúlt 24 óra során a légierő további mintegy 50, a Hamászhoz és más terrorcsoportokhoz tartozó helyszínt vett célba a Gázai övezet-szerte.

Gáza középső részén a Nahal-dandár mindeközben folytatja bevetéseit a Netzarim folyosón. Az elmúlt nap során a Nahal-csapatok megöltek több terroristát, és terrorcsoportokhoz tartozó infrastruktúrát semmisítettek meg a térségben.

Készülődve: Az izraeli hadsereg behívott két tartalékos dandárt, melyeket a Gázai övezetben készül bevetni a védekező és támadó küldetéshez a 99. hadosztály alatt, közölte az Izraeli Védelmi Erők reggel.

A 679. Jiftach páncélosdandár és a 2. Karmeli gyalogdandár, amelyek eddig az északi határon voltak bevetve, ,,az elmúlt hetekben a Gázai övezetben végzett küldetésükre készültek” – közölte a katonaság.

A Jiftach gyakorlatozás közben:

A két tartalékos dandár ,,harci technikákat gyakorolt, és betekintést kapott a Gázai övezetben folytatott eddigi harcokról és manőverezésekről”.

A Karmeli gyakorlatozás közben:

Mint az tudott, a hadsereg új offenzívák végrehajtására készül Gázában, beleértve a déli Rafah városát is, ahol a Hamász hat megmaradt zászlóaljjából négy található.

Harcok: Az izraeli hadsereg egy új, célzott hadműveletet indított az észak-gázai Beit Hanunban, közvetlenül pészach előtt.

A rajtaütést a Kfír-dandár Netzach Jehuda zászlóalja hajtja végre, a Gázai Hadosztály északi dandárjához tartozó más erőkkel együtt.

A csapatok több terrorcsoporthoz tartozó helyszínt, köztük alagútbejáratokat semmisítettek meg a térségben. A művelet közepette Szalm Alkresat főtörzsőrmester (tartalékos), a Gázai Hadosztály északi dandárjának nyomkeresője, elesett.

Kedden a Déli Parancsnokság vezetője, Járon Finkelman vezérőrnagy helyzetértékelést tartott a térségben állomásozó csapatokkal.

Északi front: Az izraeli légierő röviddel azt követően csapást mért egy rakétavetőre a dél-libanoni Tajr Harfában, hogy azt tegnap este Somera közösség elleni támadásban használták.

Egy másik épületet is célba vettek azon a területen, melyben a Hezbollah terroristái gyülekeztek.

Az éjszaka folyamán vadászrepülőgépek légicsapások sorozatát hajtották végre a Hezbollah dél-libanoni posztjait célozva, a terrorcsoport Észak-Izraelt célzó támadásaira válaszul.

A célpontok között szerepelt egy terror-infrastruktúra Markabában, egy épület Ajta as-Sabban és egy megfigyelőállomás Marwahinban.

A tüzérség továbbá Chihine és Kfarchuba melletti területeket ágyúzott, ,,fenyegetések elhárítása” céljából.

The post Légicsapások és új műveletek Gázában first appeared on Új Kelet online.