Avi/ujkelet.live

A háború 200. napja, riport: Több mint 300 holttestet tartalmazó tömegsírra bukkantak a dél-gázai Khan Junesz kórházában, közölték a Gázai Polgárvédelem alkalmazottai, miután az izraeli erőket közelmúltban kivonták a területről, jelentette a CNN kedden.

Jamen Abu Szulejmán ezredes, Khan Junesz Polgárvédelmi igazgatója azt nyilatkozta a CNN-nek, hogy kedden 35 holttestet találtak a Nasszer Orvosi Komplexumban, összesen 310-et.

Szulejmán azt állította, hogy néhány holttestet megkötözött kézzel és lábbal találták, „és helyszíni kivégzésekre utaló nyomok voltak. Nem tudjuk, hogy élve temették-e el, vagy kivégezték őket. A holttestek nagy része lebomlott.”

Az Izraeli Védelmi Erők kedden a CNN-nek azt mondta, hogy minden olyan állítás, amely szerint a hadsereg palesztin holttesteket temetett el, megalapozatlan.

„Az Izraeli Védelmi Erők hadművelete során a Nasszer Kórház területén, a túszok és eltűnt személyek felkutatására tett erőfeszítéseknek megfelelően, megvizsgálták a palesztinok által a Nasszer Kórház területén eltemetett holttesteket. A vizsgálatot körültekintően és kizárólag olyan helyeken végezték, ahol a hírszerzés túszok esetleges jelenlétét jelezte”.

„A vizsgálatot tisztelettel, az elhunyt méltóságának megőrzése mellett végezték el. A megvizsgált holttesteket, amelyek nem izraeli túszokhoz tartoztak, visszavitték a helyükre” – közölte a hadsereg.

A CNN helyszíni embere szerint a gázaiak januárban ideiglenes intézkedésként temették el a megölt családtagok holttestét a kórház területén. Amikor az izraeli kivonulás után visszatértek, látták, hogy a holttesteket exhumálták, nyilvánvalóan az izraeli hadsereg DNS-tesztjeihez. A holttesteket ezután legalább egy kollektív sírba helyezték. A CNN-nek két férfi azt nyilatkozta, hogy nem találják rokonaik maradványait a helyen, ahol eltemették őket.

Figyelmeztetés: Az Izraeli Védelmi Erők arab nyelvű szóvivőjének keddi szokatlan üzenete a Gázai övezet északi részén lévő Beit Lahia térségében tartózkodó gázaiakhoz szól: ,,Harci zónában tartózkodtok, az Izraeli Védelmi Erők határozottan fel fog lépni a terrorista infrastruktúrákkal szemben. A biztonságotok érdekében vonuljatok a kijelölt menedékhelyekre.”

Harcok: A Nahal-dandár a héten egy új, célzott hadműveletet indított a Hamász ellen a Gázai övezet középső részén lévő folyosón, amely a pészach közepette is folytatódik.

A vasárnap este megkezdett hadművelet célja a Netzarim folyosón elért eredmények ,,megszilárdítása”.

A Gázavárostól délre lévő út köré épített folyosó lehetővé teszi a hadsereg számára, hogy rajtaütéseket hajtson végre Gáza északi és középső részén, miközben ellenőrizheti a délre menekült és visszatérni szándékozó palesztinok mozgását észak felé.

,,Az erők célzott razziákat hajtanak végre, és elhárítják a terrort a térségben” – áll a hadsereg közleményében.

A Nahal harcosai több terroristát azonosítottak a rajtaütés közben, és vadászgépekkel légicsapásokat irányítottak rájuk és az épületekre, ahonnan terror tevékenységüket végezték. A csapások után észlelt másodlagos robbanások arra utalnak, hogy az épületeket hadianyag tárolására használták, jegyezte meg a hadsereg.

Északi front: Izraeli vadászrepülőgépek az este csapást mértek két épületre a dél-libanoni Ajta as-Sabban és Blidában, ahol a Hezbollah terroristái gyűltek össze.

Markabában szintén a Hezbollah által használt épületeket vették célba.

Fenyegetés: Egy iráni terület elleni izraeli támadás gyökeresen megváltoztathatja a dinamikát, és azt eredményezheti, hogy semmi sem marad a „cionista rezsimből” – idézte Ebrahim Raiszi iráni elnököt az IRNA hírügynökség.

The post Tömegsír a gázai kórházban és Raiszi fenyegetése first appeared on Új Kelet online.