ujkeletlive

A hadikabinet minisztere Beni Gantz (Nemzeti Egység) Binjámin Netanjahu miniszterelnök hatodik kormányának megalakulása óta nyíltan először szólított fel a politikai vezetés társadalmi legitimitásának megújítására, előrehozott választásokat kiírását sürgetve.

Ki kell tűznünk egy konszenzusos időpontot szeptember hónapra, vagy ha úgy tetszik, a háború első évfordulójára,” – közölte Gantz, parlamenti irodájában tartott szerdai sajtótájékoztatója során.

A Nemzeti Egység vezetője, aki frakciójával együtt az október hetedikei mészárlásokat követően a nemzeti összefogás érdekében többek között azért is lépett be a válságkormányba, hogy a koalíció radikális tagjainak nyomását enyhítse, ilymódon támogatva a miniszterelnököt Izrael háborús erőfeszítéseinek megvédése érdekében tett nemzetközi erőfeszítései során. Az elmúlt fél év alatt, különösen a közelmúlt belpolitikai és diplomáciai válsága közepette azonban világossá vált a kettejük közötti politikai ellentét. Miközben a közvélemény kutatások hónapok óta változatlanul Gantz pártjának megerősödését jelzik, a miniszterelnök népszerűsége pedig érezhetően nagyot zuhant az október hetedikei mészárlásokat követően, az egyre erősödő nyomás alatt Netanjahu a hadikabinetben egyre inkább a különutas politikát részesítette előnyben.

Az Izraelre irányuló nemzetközi kritika és nyomában a zsidó állam gyengülő diplomáciai potenciálja mellett, a hétvégén a kormányellenes tüntetésekhez csatlakozó eddig semleges gázai elhurcoltak családjai együttes utcai ellenállása közepette, Gantz szerdai beszéde során mind a hazai politikai, mind a nemzetközi legitimitás megerősítésére tett javaslatot.

Ilymódon, a hadikabinet minisztere hangsúlyozta a fél éven belüli választás szükségességét az egység fenntartása és a bizalom megújítása érdekében a kormány iránt, amelyhez az október 7-i támadást követően sürgősségi alapon csatlakozott.

Meg kell állapodnunk a választások szeptemberi időpontjáról, körülbelül egy évvel a háború után. Egy ilyen időpont kitűzése lehetővé teszi számunkra, hogy folytassuk a katonai erőfeszítéseket, miközben jelezzük Izrael polgárainak, hogy hamarosan megújítjuk a belénk vetett bizalmukat,” – tette hozzá, miközben hangsúlyozta azt is, hogy az elmúlt hetekben tárgyalt mindezekről Netanjahuval.

Gantz megjegyzései éles kritikát váltottak ki mind Netanjahu kormányzó pártja, mind az ellenzéki vezető, Jáir Lapid részéről, ez utóbbi mondván Izrael „nem várhat még hat hónapot, amíg az ország történetének legrosszabb, legveszélyesebb és legbukottabb kormánya hazamegy.

Izrael Állam számára sorsdöntő pillanatban és egy háború közepén Beni Gantznak fel kell hagynia a kicsinyes politizálással, csak azért, mert pártja szétesett,” – áll a Likud közleményében, utalva a Gantz és a Gideon Sza’ar Sa’ar vezette Új Remény közelmúltbeli szakadására, ami mellesleg különösebben nem jelentett számottevő változást a választói preferenciák szempontjából a legfrissebb közvélemény kutatások alapján.

A mostani választások elkerülhetetlenül bénuláshoz, megosztottsághoz, a rafahi harcok károsodásához, és a túszmegállapodás esélyeinek végzetes károsodásához vezetnek. A kormány addig folytatja, amíg a háború minden célját el nem éri,” – áll a Likud közleményben, a miniszterelnök korábbi nyilatkozatainak megerősítéseként.

A súlyos belpolitikai válságára utalva a közelmúltban felerősödtek az új választásokat követelő tüntetések, és a korábbi kormányellenes tüntetők csoportjához ezúttal a Gázában fél éve  fogvatartott túszok hozzátartozói is csatlakoztak. A tiltakozások kedden tetőztek, amikor a rendőrség és a tüntetők összecsapásokba keveredtek a miniszterelnök jeruzsálemi rezidenciája előtt, majd szerdán a Kneszetben folytatódtak a családtagok heves kitörései.

A tüntetésekkel kapcsolatban Gantz kritizálta a kormány ellenzői és Izrael ellenségei közötti összehasonlítást, miközben hangsúlyozta, hogy bár „tilos erőszakosan viselkedni és nem engedelmeskedni a rendőrség utasításainak,” ugyanakkor a rendőröknek „a legnagyobb felelősséggel és visszafogottsággal kell viselkedniük a közfájdalommal szemben.”

A választások kiírása mellett Gantz számos kérdésben bírálta a miniszterelnök és más magas rangú kormány tisztségviselők magatartását, többek között a koalíciós szövetségesek bírálatát a túszok hozzátartozói kétségbeesett erőfeszítései kapcsán.

Szégyellem magam, amikor a közvélemény és a választott tisztségviselők egy részének hozzáállását hallom,” –   mondta, és felszólította Netanjahut, miszerint „erősítse őket, és gondoskodjon arról, hogy a koalíció minden tagja megfelelően bánjon velük.”

Emellett, hasonlóan a tüntetőkhöz kifogásolta a koalíció által erőltetett háborús időszakban kiírt tavaszi törvényhozási szüneteltetést, valamint azon erőfeszítéseket, amelyek egy olyan törvényjavaslat elfogadására irányulnak, amely lehetővé teszi az ultraortodoxok számára, hogy továbbra is elkerüljék a hadseregbe való sorozást. Mindezek ellenére Gantz optimizmusának adott  hangot adott, kijelentve, hogy „egyéb erőfeszítéseink mellett lehetőségünk van arra, hogy elősegítsünk egy stratégiai fordulópontot a Hamász és ellenségeink ellen, akik közül az első Irán.”

Azok, akik regionális háborút akarnak kirobbantani, egy regionális szövetséggel – az „Ábrahámi Szövetséggel” – kell, hogy szembesüljenek. A Szaúd-Arábiával való normalizációs folyamat egy nagyobb nemzetközi megállapodásba beépülve, a mérsékelt arab országok nemzetközi hatóságának megalakításával együtt a Gázai övezetben elérhető,” – tette hozzá, majd továbbá hangsúlyozva, miszerint „egy ilyen megállapodás központi szerepet játszhat a gázai Hamász-rezsim leváltásában, és én személyesen gondoskodom az ügy előmozdításáról a következő hetekben.”

Gantz esetleges kiválása a hadikabinetből a 64 mandátummal rendelkező koalíció bukását ugyan nem eredményezné, de az erőteljes nemzetközi és belpolitikai nyomás közepette a miniszterelnök kiszolgáltatott helyzetbe kerülne a koalíció radikális frakcióinak nyomása alatt.

A Likud által említett Új Remény kiválása Gantz frakciójából szintén nem jelent jelentős változást egy esetleges előrehozott választás esetében. Sza’ar, aki hasonlóan választásokra szólított fel a jövő év elején, a háború kezelését és lassított előrehaladását kifogásolta a kormány működésével kapcsolatban. A szintén ellenzékben ülő Avigdor Liberman (Jiszrael Beitenu) hasonló kritikákat fogalmazott meg, mint Sza’ar, a választásokkal kapcsolatban pedig hangsúlyozta, hogy a kormány kimerítette a lehetőségeit, további működése Jahíje Szinwár győzelmét erősítené. Új választás esetén a politikai jobboldal olyan új és régi visszatérő szereplőkkel egészülhet ki mint, a volt kémfőnök Joszi Cohen, illetve Naftali Bennett volt miniszterelnök.

The post Politika – Gantz nem lépett ki a kabinetből, de fél éven belüli választásokra szólított fel first appeared on Új Kelet online.