Avi/ujkelet.live

A háború 181. napja, déli front: Két rakétát lőttek ki este 11-kor a Gázai övezetből Szderotra. Egyet elfogott a Vaskupola rakétavédelmi rendszer, a másik a városon kívül, nyílt területen landolt. Sérülésről vagy kárról nem érkezett jelentés.

Helyzetjelentés: Szerdán a dél-gázai Khan Juneszben Herci Halevi vezérkari főnök azt mondta a tiszteknek, hogy a Hamásszal való fogolycsere elérése „rendkívüli” jelentőségű feladat, de ez csak a terrorcsoportra gyakorolt katonai nyomással megvalósítható.

,,Nyomást gyakorolunk az elért eredmény megszilárdítására, és nyomást gyakorolunk azért is, hogy megpróbáljunk elmozdulást elérni a tárgyalásokon, megállapodást kötni a túszok szabadon bocsátásáról, ez egy rendkívül fontos feladat” – mondta Halevi.

,,Ez csak erősebb nyomással érhető el, és mi erősebb nyomást fogunk gyakorolni, amennyire szükséges. Még egy zászlóalj szétbontásával, még egy parancsnok megölésével, további infrastruktúra megsemmisítésével, ez a módja annak, hogy nyomással a túszokat végül szabadon engedjék”.

Segélyek: A biztonsági kabinet várhatóan ma este szavaz arról a döntésről, amely megkönnyíti a humanitárius segélyek bejutását a Gázai övezetbe. Minderre az amerikai kritika hátterében kerül sor, miszerint növelni kell a segélyek bejuttatását, valamint a Deir al-Balah-ban történt incidens után, amelyben a World Central Kitchen hét tagja meghalt az izraeli hadsereg csapása következtében.

A biztonsági kabinetben szavazásra bocsátandó döntés felhatalmazza a miniszterelnököt és a védelmi minisztert, hogy a humanitárius segélyek bővítésének kérdésében, nagyon korlátozott fórumon döntéseket hozhassanak. A döntéssel többek között a kibővített kabinetet is megkerülik, ahol korábban nehézségek merültek fel a gázai segélyek beengedésével kapcsolatban.

Az amerikaiak azt követelik, hogy napi 300 teherautó lépjen be a Gázai övezet déli és középső részén, és érje el úti célját. Egy amerikai forrás szerint ma kevesebb, mint 200 teherautó lép be erre a területre. Emellett az Egyesült Államok napi 100-150 kamion behajtását írja elő a Gázai övezet északi részére, hosszú időn keresztül, hogy ,,elárassza a területet élelmiszerrel”.

Készenlét: Az izraeli hadsereg közölte, hogy egy friss helyzetértékelést követően megerősítette a légvédelmi rendszereket és tartalékosokat hívott be az egységekbe.

A lépésre Irán fenyegetéseinek hátterében kerül sor, a héten Damaszkuszban végrehajtott Izraelnek tulajdonított csapás megtorlása kapcsán, amelyben az iráni Forradalmi Gárda szíriai legfelsőbb parancsnoka, helyettese, öt másik gárda parancsnok és legalább egy Hezbollah-tag meghalt.

Irán elnöke, Ebrahim Raiszi kijelentette: ,,A támadás nem marad el válasz nélkül.

Irán legfelsőbb vezetője, Ali Hamenei még azt is megfogadta, hogy bosszút áll Izraelen a damaszkuszi támadásért, megjegyezve, hogy Izrael ,,meg fogja bánni”. Hozzá csatlakozott Irán szíriai nagykövete, aki kijelentette, hogy ,,Izrael átlépte a vörös vonalat”.

A fenyegetés miatt a védelmi szervek tovább emelték az éberségi szintet, különös tekintettel a légierőre. A biztonsági szerveket a ramadán utolsó tíz napja is aggasztja, amelyeket robbanóanyagként határoznak meg terrortámadásokhoz.

Szamária: Az izraeli erők tegnap hadosztály szintű akciót hajtottak végre Dzseninben (Palesztin Hatóság területe), Qabatija és Jamun menekülttáboraiban, sok harcossal és mérnöki eszközzel, hogy feltárják az utak alá rejtett robbanóeszközöket és keresett személyeket fogjanak el. A művelet során az erők tűzharcba keveredtek terroristákkal, akik robbanóanyagokkal is dobálták őket. Az izraeli erők körében sérülés nem történt.

The post Iráni bosszúra készülve first appeared on Új Kelet online.