Avi/ujkelet.live

Az október 7-i támadás egyik fájdalmas jelképe a határon lévő biztonsági kamerákat figyelő katonák – akik figyelmeztettek a katasztrófára, majd látták, ahogy az a szemük előtt kibontakozik. Hónapokon át figyelmen kívül hagyták figyelmeztetéseiket, és még a támadás napján is szakadék tátongott a saját szemükkel látottak és a terepen lévő erők válasza között. A 12-es csatorna szerda este lehozott egy exkluzív felvételt, melyen a néhai Roni Esel őrmester hallható amint beszámol a Nahal Oz katonai bázis nehéz pillanatairól október 7-én.

Esel szolgálatban volt, amikor a Hamász eli Nukba erői Gázából betörtek Izraelbe, és mindent látott. Higgadtan és gyorsan beszámolt rádión mindenről, amit az első másodperctől látott a főhadiszállásról.

Felismerte a pillanatot, amikor elkezdődött, és veszély fenyegette a határkerítést, és jelentés jelentés követett, először csak néhány terroristáról, majd a behatolásról Izraelbe, részletesen beszámolva az eseményekről. Ahogy telt az idő, rájött, mi zajlik le a szeme előtt és kijelentette: teljes török lovasság.

Esel szülei engedélyezték a felvételek nyilvánosságra hozatalát, miután a hadsereg megosztotta velük.

„Minden állomásnak, vétel, négy ember fut a kerítéshez, megerősítést, hogy vettétek” – hallható Roni október 7-én reggel 6 óra 29 perckor rádión üzenve minden katonának a környéken. „Két fegyverest azonosítok a kerítéshez futni, megerősítést, hogy vettétek. Állomás, vétel, török lovasság [terrorista behatolás kódneve], vétel egy fegyveres átjutott, megerősítést, hogy vettétek. Vétel helyzetjelentés török lovasság, úgy tűnik, jelenleg *** mellett van. Helyzetjelentés, állomás, vétel, még egy behatolt, jelenleg három személy van a Szafariban. Megerősítést, hogy vettétek”.

„Állomás, vétel helyzetjelentés török lovasság, vétel két ember áll a ‘Homokóra’ kerítésnél. A kerítéssel kavarnak, megerősítést, hogy vettétek. Minden állomásnak, vétel a „Homokóra” kerítés felrobbant. Vétel, emberek felrobbantották a kerítést, megerősítést, hogy vettétek. Minden állomásnak, vétel lyuk van a kerítésen, két ember bombával felrobbantotta a Homokórát. A lyuk mellett állnak, még nem léptek át rajta”.

A 19 éves katona utolsó adása: „Állomás, vétel, teljes török lovasság, megerősítést, hogy vettétek. Államomás, ismétlem, vétel, teljes török lovasság, vétel, három, személy behatolt a Homokórán át, megerősítést, hogy vettétek. Vétel, fel vannak fegyverkezve… Vétel, a Homokóra felrobbantva, jelenleg három ember van [Izraelben]. Fel vannak fegyverkezve. Megerősítést, hogy vettétek.”

A megfigyelő katonák hasonló sürgető üzeneteket sugároztak, mint Roni. Percekkel később lekapcsolták a kameráikat, és a katonák a terepen vakon harcoltak. Roni vélhetően még hat órát élt utolsó adása után. Közvetlenül dél után a Hamász terroristái beszivárogtak, és megölték több mint egy tucat megfigyelő katonatársával együtt.

The post Nyilvánosságra hozták az október 7-én meggyilkolt Roni Esel katona rádióadását first appeared on Új Kelet online.