A háború 169. napja, déli front: Az elmúlt nap során az izraeli légierő mintegy 35 helyszínt támadott a Gázai övezetben, beleértve parancsnoki helyiségeket és terrorcsoportokhoz tartozó egyéb infrastruktúrát, közölte az Izraeli Védelmi Erők reggel.

Gáza középső részén a Nahal-dandár csapatai az elmúlt nap folyamán mintegy 15 terroristát öltek meg intenzív harcok során.

A dél-gázai al-Qararában a 7. páncélosdandár légicsapást mért két terroristára és egy, a Hamász által használt épületre a térségben, a Khan Junesz közelében végzett műveletei során.

Segélyek: A védelmi minisztérium poalesztinokkal katonai összekötőkent szolgáló testülete, a COGAT reggel közzétett X-en egy képet a felhalmozódott segélyekről, melyek arra várnak a határon, hogy az UNRWA és más ENSZ segélyszervezetek átvegyék és kiosszák a gázai civileknek. A COGAT szerint több száz segélyszállító kamionnak megfelelő mennyiségről van szó.

David Cameron brit külügyminiszter a héten azzal vádolta Izraelt, hogy akadályozza a segélyek beáramlását a Gázai övezetbe.

Júdea és Szamária: Az izraeli hadsereg az éjszaka bevonult Deir Ibzi palesztin faluba, hogy feltérképezze a terrorista házát, aki tegnap lövöldözős terrortámadást hajtott végre Dolev zsidó telep közelében.

A biztonsági erők éjszakai terrorelhárító művelete során letartóztattak két keresett palesztint Sechemben és egyet A-Ram faluban. Tulkaremben pedig terrorizmusra szánt készpénzt foglaltak le.

Október 7. óta a katonák mintegy 3600 keresett palesztint tartóztattak le Júdea és Szamária-szerte, köztük több mint 1600 a Hamászhoz köthető.

Az arab országok üzenete: Az egyik arab ország diplomatája a Kan közszolgálati műsorszolgáltatónak azt nyilatkozta, hogy Egyiptom, Jordánia, Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek és Katar arab külügyminiszterei a csütörtöki kairói találkozón Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel egységes arab frontot kívántak mutatni több kérdéssel kapcsolatban: A Gázának eljuttatható humanitárius segélyek kimerítése, a tűzszünet azonnali szükségessége, a Palesztin Hatóság Gázába való visszatérésére vonatkozó intézkedések és a Palesztin Hatóság meggyengítését célzó izraeli politika beszüntetése.

Más szóval, az arab országok üzenete Blinkennek, hogy gyakoroljon nyomást Izraelre a Palesztin Hatóság ügyében. Az arab diplomata szerint a felek megvitatták azt a béketervet is, amelyet az arab országok képzelnek, és azt is, hog mit vár Szaúd-Arábia a normalizációért cserébe Izraellel.

Hazai front: Izrael pénteken bejelentette mintegy 8000 dunam terület állami földnek nyilvánítását a Jordán-völgyben, így az most már fejlesztési projektekre is használható.

A telek izraeli tulajdonúvá nyilvánítása több száz telepes lakóegység, valamint egy ipari és kereskedelmi célú terület építését teszi lehetővé.

Az aktivisták a lépést az elmúlt évtizedek legnagyobb ilyen jellegű akciójának nevezték.

A szélsőjobboldali Becalel Szmotrich pénzügyminiszter, aki egyben a védelmi minisztérium minisztere is, felügyelte a lépést. Szerinte a föld állami tulajdonba vétele „fontos és stratégiai ügy”.

,,Bár Izraelben és a világban vannak olyanok, akik megpróbálják aláásni a Júdeához, Szamáriához és általában az országhoz való jogunkat, mi kemény munkával és stratégiai módon támogatjuk a telepes mozgalmat országszerte” – tette hozzá.

The post Harcok, segélyek és az arab országok üzenete Blinkennek first appeared on Új Kelet online.