Avi/ujkelet.live

A háború 169. napja, így kezdődött a hadművelet a Sifában: Az Izraeli Védelmi Erők 162. hadosztályának erői hétfőn hajnali 2:15-kor razziát indítottak a gázavárosi Sifa Kórházban. 16 perccel később, 2:31-kor a haditengerészet elit Sajetet 13 kommandósai bekerítették a kórházkomplexumot, hogy megakadályozzák, hogy terroristák elhagyják a kórház területét. A hadsereg szerint ez pánikot keltett, és meglepte az ott tartózkodó terroristák százait – ami komoly műveleti és hírszerzési eredményhez vezetett.

A razziakor a Hamász és az Iszlám Dzsihád terroristái tartózkodtak a kórházban, köztük magas rangú tisztviselők. A hadművelet második szakaszában a hadsereg nehézgépjárművei– a 401. páncélosdandár és a Nahal-dandár 932. zászlóaljának harckocsijai – is elindultak a kórház felé, hogy elszigeteljék a területet.

Később a Duvdevan kommandós egység harcosainak százai is csatlakoztak a kórház elleni rajtaütéshez, és a Sajetet harcosaival együtt elkezdték átvizsgálni az épületeket és helyiségeket.

A Sifában eddig 170 terroristát öltek meg. A Katonai Hírszerzés és a Sabak belbiztonsági szolgálat nyomozói több mint 800 embert tartóztattak le és hallgattak ki a helyszínen. Az akció jelenleg is folyamatban van, és a becslések szerint még mindig több tucat terrorista rejtőzik a kórházban a szellőzőcsatornákban és a betegek között, közülük a becslések szerint mintegy húszan a terrorszervezet magas rangú tagja.

Mérlegelés: Izrael fontolóra veszi a Hamász terrorszervezet azon követelését, hogy elkötelezze magát, nem gyilkolja meg a szervezet vezető tisztségviselőit, ha a Gázai övezeten kívülre deportálják őket, cserébe egy olyan megállapodásért, amely magában foglalja az övezet demilitarizálását, az összes túsz elengedését és az izraeli hadsereg kivonását az övezetből, jelentette tegnap este a Kan közszolgálati műsorszolgáltató.

A javaslatot az Egyesült Államok szorgalmazza a 40 túsz szabadon bocsátásáról szóló megállapodás következő szakaszának részeként egy hathetes tűzszünetért cserébe. A riportban idézett izraeli tisztviselő azt mondta, hogy fontolgatnak egy javaslatot, ,,beleértve a kötelezettségvállalást, hogy nem nyúlnak a száműzött tisztviselőkhöz”.

A Moszad vezetője, David Barnea, a Sabak vezetője, Ronen Bar és a hadsereg elraboltak felkutatására irányuló titkosszolgálati erőfeszítéseit vezető Nitzan Alon vezérőrnagy pénteken landolt Dohában. A trió tegnap este és ma megbeszéléseket folytat a közvetítőkkel.

Túszok: A 12-es csatorna tegnap esti riportja a delegáció távozása előtti találkozót „drámainak” minősítette, Barnea, Bar és Alon nem voltak hajlandóak Katarba menni, hacsak nem kapnak nagyobb mozgásteret a megbeszélésekben. Bar állítólag kifejezetten azzal fenyegetett, hogy nem repül Katarba.

A trió úgy érezte, hogy Binjámin Netanjahu miniszterelnök utasításaival nem fognak tudni megállapodásra jutni a Hamász fogságában lévő túszok szabadulásához.

A hadikabinet tagjai, Joáv Gallant védelmi miniszter és Beni Gantz miniszter, valamint Gadi Eizenkot mint megfigyelő azt szorgalmazták, hogy Netanjahu adjon nagyobb rugalmasságot a tisztségviselőknek a tárgyalások során.

A hadikabinet tagjai bevonták a szefárd ultraortodox Sasz párt vezetőjét, Arje Derit, Netanjahu közeli politikai szövetségesét, aki egyben megfigyelő a testületben, hogy segítsen nyomást gyakorolni a miniszterelnökre, állította a jelentés. A miniszterelnök végül engedett, és szélesebb mandátumot adott a tárgyaló feleknek.

Északi front: Az izraeli hadsereg tegnap a Hezbollah terrorszervezet épületeit támadta a dél-libanoni Khiam, Ajta as-Sab és Tajbe területén.

Behatolás: Két, Kalasnyikovval és tölténytárral felfegyverzett terrorista gyanúsítottat fogtak el tegnap este mintegy 200 méterre Petza’el izraeli mosávtól a Jordán-völgyben.

A Kan szerint az előzetes vizsgálat során azt állították, hogy Jordániából hatoltak be. A biztonsági tisztek letartóztatták őket, a gyanúsítottak nem mutattak ellenállást. A hadsereg vizsgálja az incidenst.

Ez komoly: A Hamász tegnap kijelentette: ,,Elítéljük a terrortámadást, amely a polgári lakosságot sújtotta Moszkvában, és több tucat ember halálához és sérüléséhez vezetett”.

Vétó: Oroszország és Kína pénteken megvétózta az Egyesült Államok határozattervezetét az ENSZ Biztonsági Tanácsban, amely ,,azonnali és tartós tűzszünetre” szólított Gázában, valamint a Hamász ,,fogságában maradt összes túsz szabadon bocsátására”, jelentette a Walla hírportál

A háború októberi kitörése óta ez volt a negyedik alkalom, hogy a Biztonsági Tanácsnak nem sikerült megállapodnia egy tűzszünetet követelő határozatról. Ezúttal a vita arról szólt, hogy az Egyesült Államok ragaszkodott ahhoz, hogy a tűzszünetet kössék össze a túszokkal és a Hamász elítélésével, nem pedig az Oroszország és Kína által követelt feltétel nélküli tűzszüneti megoldással.

Tizenegy tagállam szavazott a határozat mellett, egy tartózkodott, Algéria, Kína és Oroszország pedig ellenezte.

Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete a szavazás előtt azt mondta, az Egyesült Államok úgy véli, hogy a felek közel állnak egy megállapodáshoz, amely tűzszünethez vezet.

  • A nagykövet hozzátette, hogy a határozat nyomást gyakorolhat a Hamászra, hogy menjen bele a megállapodásba, ami hathetes tűzszünethez vezetne.
  • Az orosz nagykövet ugyanakkor azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy hónapok óta akadályozza a Biztonsági Tanácsot egy tűzszüneti határozat elfogadásában.
  • ,,Washington tettei 32 000 palesztin életébe kerültek” – mondta Vaszilij Nebenzja, Oroszország ENSZ-nagykövete, aki azzal érvelt, hogy az amerikai szöveg csak arra irányult, hogy több időt nyerjen Izraelnek a dél-gázai Rafah inváziójára. (Izrael tervezi az akciót, de még nem lépett előre vele.)
  • A szavazás után Thomas-Greenfield ismét a tanácshoz szólt, és bírálta Oroszországot és Kínát, amiért nem voltak hajlandók elítélni a Hamászt az október 7-i támadás miatt.

A Biztonsági Tanács várhatóan szavazásra bocsátja a nyolc tagállam által előterjesztett alternatív határozatot, amely azonnali tűzszünetet követel ramadán hónapra, mely tartós tűzszünethez vezetne.

  • A szöveg az összes túsz szabadon bocsátását is követeli anélkül, hogy a tűzszünethez kötné.
  • Az Egyesült Államok várhatóan megvétózza.
  • Thomas-Greenfield szerint az alternatív szöveg, amely nem köti össze a tűzszünetet a túszok szabadon engedésével, szabotálhatja a Dohában zajló tárgyalásokat.

Az al-Dzsazíra szerint a Hamász köszönetet mondott Oroszországnak és Kínának, amiért éltek vétójukkal az Egyesült Államok határozatával szemben, valamint Algériának a támogatásért.

The post A Hamász megköszönte Kínának és Oroszországnak a vétót first appeared on Új Kelet online.