Avi/ujkelet.live

A háború 169. napja: Az Izraeli Védelmi Erők este bejelentette, hogy egyik katonája elesett a pénteki Dolev zsidó telep közelében végrehajtott terrortámadásban.

A 21 éves Iláj David Garfinkel főtörzsőrmester Szitriából a Kommandó-dandár Duvdevan egységben szolgált.

A lövöldözős terrortámadásban a 668. Ram kutató-mentő zászlóalj egyik tisztje és katonája súlyosan megsebesült, öt másik katona pedig közepesen súlyos és könnyű sérüléseket szenvedett.

A terrorista egy mentőautót is célba vett, de nem okozott sérülést.

Sifa: Pénteken a katonákhoz beszélve a gázavárosi Sifa Kórházban a Déli Parancsnokság vezetője kijelentette, hogy a Hamász elleni ottani hadművelet ,,csak akkor ér véget, ha az utolsó terroristák is a kezünkben lesznek, élve vagy holtan”.

,,Az akció itt a Sifában jelentős. Merész, ravasz, a leglenyűgözőbb művelet eddig” – mondta Járon Finkelman vezérőrnagy.

Tagadás: Palesztin források szombaton egy újabb ,,tömeges halálos” incidensről számoltak be a Gázaváros keleti részén található Kuvait téren, ahol a humanitárius segélyek érkezésére váró palesztinokat öltek meg. A palesztin média értesülései szerint a lakosokat az izraeli erők vették célba, az elhunytak számát nem erősítették meg, de az Al-Dzsazíra legalább hétről számolt be, és a szám várhatóan növekedni fog.

Az izraeli hadsereg válaszul azt mondta, hogy a jelentések hamisak. ,,Ma délelőtt 11:00 órakor az Izraeli Védelmi Erők engedélyezte és koordinálta egy segélykonvoj áthaladását, hogy élelmiszerrel láthassák el a Gázai övezet északi részén élőket. Amikor a segélykonvoj eljutott a meghatározott elosztási pontra, a konvojt leállították, és gázaiak százai kifosztották. A vizsgálat után úgy tűnik, hogy nem hajtottak végre légicsapást a konvoj ellen, és nem ismertek olyan incidensek, amelyek során izraeli katonák lőttek volna az emberekre. Az incidens alapos vizsgálata folyamatban van”.

Túszok: Egy magas rangú izraeli tisztviselő szombaton azt mondta, hogy a katari tárgyalások során jelentős különbségek merültek fel a túszok és a foglyok szabadon bocsátásának arányát illetően. Az Egyesült Államok kompromisszumot ajánlott, amelybe Izrael beleegyezett – de a Hamász még nem válaszolt.

Ma este is folytatódnak a katari tárgyalások a fogolycserével egybekötött ideiglenes tűzszünetről. Várhatóan Binjámin Netanjahu miniszterelnök vezetésével biztonsági konzultációra kerül sor, amelyen a résztvevők tájékoztatást kapnak a katari delegációtól – és a fejlemények függvényében döntenek arról, hogy a csapat marad tárgyalni vagy hazajön.

Látogatás: Az akadályozott segélyszállító teherautók hosszú sora a határ egyiptomi oldalán a Gázai övezettel, ahol az emberek éheznek, „gaztett” – mondta António Guterres ENSZ-főtitkár szombaton a Rafah átkelőnél tett látogatása során a Reuters szerint.

Itt az ideje, hogy Izrael „sziklaszilárd kötelezettséget vállaljon” a humanitárius javakhoz való akadálytalan hozzáférésért Gáza egész területén, mondta Guterres, aki azonnali humanitárius tűzszünetre és a Gázában fogva tartott izraeli túszok szabadon bocsátására is felszólított.

Az ENSZ továbbra is együttműködik Egyiptommal a Gázába irányuló segélyáramlás „egyszerűsítése” érdekében, mondta az újságíróknak a segélyek belépési pontja, a Rafah átkelő kapuja előtt.

Megismételte, hogy „semmi sem indokolja a Hamász Izrael ellen elkövetett szörnyű támadásait”. A Hamász október 7-én több ezer terroristával többlépcsős, összehangolt terrortámadást indított többnyire határ melletti polgári közösségek ellen, megölve 1200 embert és túszul ejtve 253 másikat.

,,Semmi sem indokolja a palesztin nép kollektív megbüntetését” – tette hozzá Guterres.

Iszráel Katz külügyminiszter ezt követően azzal vádolta a Guterres vezetése alatti Egyesült Nemzetek Szervezetét, hogy „antiszemita és Izrael-ellenes testületté” vált, amely „bátorítja” a terrort.

Északi front: Az izraeli hadsereg délután közölte, hogy csapást mért egy épületre a dél-libanoni Kafr Kilában, miután azonosították a Hezbollah egyik terroristáját bemenni oda.

Naqurában és Ajta as-Sabba vadászgépek a Hezbollah épületeit támadták, valamint egy megfigyelőállomást Khaimban.

A Hezbollah ma számos rakétát lőtt ki Har Dov, Margaliot és a Somera térségére, sérülés nem történt.

A Hezbollah azt állította, hogy két robbanóanyaggal megrakott drónnal célba vett egy Vaskupola üteget Kfar Blum északi közösség közelében.

A hadsereg közölte, hogy jelentések érkeztek két Libanonból indított drónról, amelyek a közösséghez közeli két helyen csapódtak be. A helyi hatóságok szerint a becsapódások tüzet okoztak.

A hadsereg szerint sérülés vagy kár nem történt, az incidenst vizsgálják.

The post Gyász, Sifa, tagadás, tárgyalások, és Guterres a Rafah átkelőnél first appeared on Új Kelet online.