ujkeletlive

Konstruktív” találkozó a túszmegállapodásról hiányosságokkal

A médiában megjelenő különböző reménykeltő nyilatkozatok ellenére, Izrael egyelőre a holtpontról való elmozdulást várja el a találkozótól, ami a Hamászra irányuló nagyobb nyomást, következésképpen a háború befejezésére irányuló feltételeiről való lemondást jelenti a további előrelépés reményében.

Titkos, állítólagos párizsi helyszínen folytat tárgyalásokat William Burns CIA-főnök, David Barnea Moszad-főnök, Mohammed Al-Thani katari miniszterelnök és Abbász Kamel, az egyiptomi hírszerző szolgálat vezetője. A tárgyalásokhoz csatlakozott Ronen Bar, a belbiztonsági szolgálat vezetője, illetve az Izraeli Védelmi Erők túszok ügyével megbízott tisztviselője, Nitzan Alon vezérőrnagy.

Az Egyesült Államok szorgalmazza a gázai túszmegállapodást elősegítő tárgyalásokat, amelyet első körben pozitívnak ítéltek annak ellenére, hogy Izrael és a Hamász által elfogadható feltételek között még mindig vannak szakadékok.

„Európában négyoldalú találkozóra került sor az Egyesült Államok, Izrael, Katar és Egyiptom között, hogy megvitassák a Hamász által fogva tartott izraeli túszok szabadon bocsátásáról szóló lehetséges megállapodást a két hónapos tűzszünetért cserébe,” – erősítette meg a tárgyalásokról szóló híreket az izraeli Miniszterelnöki Hivatal. Miközben „a találkozót konstruktívnak,” – nevezte a hivatal hangsúlyozta, hogy „még mindig jelentős hiányosságok vannak, melyekre vonatkozóan a felek ezen a héten további találkozókon folytatják a megbeszéléseket.”

Úgy vélik, hogy a Hamász által október 7-én elraboltak közül 136 túszt még mindig Gázában tartanak fogva. A Hamász terrorszervezet egyebek mellett a háború befejezését és a hadsereg összes haderejének kivonását követelte szabadon bocsátásuk feltételeként, mely követeléseket Izrael értelemszerűen elutasít.

A hétvégén az AP hírügynökségnek névtelenül nyilatkozó amerikai tisztviselők úgy vélték, hogy az amerikai tárgyalók előrelépést értek el a megállapodással kapcsolatban, amit a The New York Times riportja szintén megerősített.

A javasolt megállapodás nem vetne véget a háborúnak, amerikai tisztviselők abban bíznak, hogy egy ilyen típusú alku megteremtheti a konfliktus tartós megoldásának alapjait, emellett Izrael több humanitárius segélyt engedne be az övezetbe.

A lehetséges alku szerint a két fázisban történő megállapodás első harminc napja alatt leállnának a harcok, miközben a Hamász szabadon engedné a fogvatartott nőket, időseket és sebesült túszokat, nagy számú palesztin biztonsági foglyokért cserébe. Emellett, a harcok szüneteltetésének első 30 napja alatt kidolgoznák a második fázis részleteit, amely során izraeli katonákat és civileket engednének szabadon, cserébe palesztin biztonsági fogolyért.

Ellentétben az amerikai nyilatkozatokkal, a 12-es csatorna által idézett izraeli források visszafogottabban optimisták, mondván a Hamász makacsul ragaszkodik azon követeléséhez, hogy Izrael teljesen mértékben fejezze be a háborút, miközben a terrorcsoportnak átengedi a hatalmat Gáza felett, ami eleve kizárja a megegyezést a felek között.

Reméljük, hogy sikerül áttörést elérnünk, olyat, amely elindítja a valódi tárgyalásokat, és amely a megállapodásra törekszik. Jelenleg a feltételek ezt nem teszik lehetővé, mert nincs megállapodás az általános keretről. Ez a csúcstalálkozó célja. A patthelyzet feloldása és kreatív formulák megtalálása,” – nyilatkozta egy izraeli forrás szombaton a 12-es csatorna híradójának.

Emellett, a Hamász nemcsak a harcok befejezéséhez ragaszkodik, hanem ahhoz is, hogy az Izraeli Védelmi Erők kivonja csapatait az övezetből, valamint nemzetközi garanciákat kapjon arra, hogy a terrorcsoport hatalmon maradhat a tengerparti enklávéban, ami elfogadhatatlan a zsidó állam számára. Izrael kreatívabb problémamegoldást vár el a tárgyalások közvetítőitől, az egyiptomi és katari vezetőktől, és nem azt, hogy mindössze üzenetátadóként működjön a felek között.

Telepes konferencia – purimi karnevál és győzelmi örömmámor

Tizenkét kormányminiszter, a Kneszet 15 képviselője, és a szervezők szerint mintegy 3000 telepes részvételével zajlott vasárnap az a győzelmi konferencia, melynek célja a telepesek visszatérése a gázai övezetbe, illetve az ott élő palesztin civilek kitelepítésének népszerűsítése.

A jeruzsálemi Nemzetközi Kongresszusi Központban tartott nagygyűlést a Nahala telepes aktivista csoport, illetve a Szamáriai Regionális Tanács és vezetője, Joszi Dagan szervezte.

A szervezők közleménye szerint az eseményen, többek között jelen volt Slomo Karhi, Miki Zohár, Háim Katz, Idit Szilman, Mai Golan és Amichai Sikli Likud miniszterek. Az Ocma Jehudit miniszterei és teljes frakciója, valamint a Vallásos Cionizmus két minisztere Becalel Szmotrich és Orit Sztruck, valamint az askenáz-háredi Jichák Goldknopf építés és lakásügyi miniszter.

Az esemény túlnyomórészt vallásos cionista résztvevői karneváli hangulatban, örömtánccal ünnepelték a háborús győzelmet, és kihasználva az Izraeli Védelmi Erők által ellenőrzés alá került Gázai területek feletti izraeli jelenlétet, követelték a telepek újraépítését az enklávéban.

Az oslói megállapodás hibájának kijavításához – ami október hetedikéhez vezetett -, hozzátartozik a telepek visszatérése Gus Katifba,” – jelentette be Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter a tömeg éljenzése közben.

Ben-Gvir emellett felszólította Binjámin Netanjahu miniszterelnököt, hogy hozza meg azon a bátor döntést, és a zsidó településeket visszaadja a Gázai övezetnek, majd a résztvevőkkel együtt kiáltotta, hogy „halál a terroristákra.”

A felszólalók között Joszi Dagan az október hetedikei mészárlásokat a Holokauszthoz hasonlította – „a Soá után elszenvedtük október 7-ét. Egyetlen válasz a gázai övezetbe és Gus Katifba való visszatérés. Felszólítjuk a kormányt, hogy beszéljen az egyetlen nyelven, amit a Közel-Kelet megért, és hozzon létre telepeket a Gázai övezetben. Azért vagyunk itt, hogy megtegyük az első lépést a hosszú úton. Nehéz lesz, de az egyetlen, másik alternatíva a Soá,” majd „Osló halott. Izrael népe él,” – felkiáltással szólította a közönséget, hogy csatlakozzon hozzá.

Becalel Szmotrich pénzügyminiszter, és Ben-gvir hat koalíciós képviselővel együtt aláírták a „Győzelem, és a telepek megújításának szövetsége” dokumentumot, amelyben vállalták, hogy életerős zsidó telepeket fognak létrehozni a gázai övezetben. Netanjahu kommunikációs minisztere, Slomo Karhi további vállalásokkal egészítette ki a paktumot, és a gázai telepek építése mellett az önkéntes kivándorlás ösztönzésére szólított fel, mondván a Hamász terrorcsoport által kényszerített háború révén, a gázai civileket most arra lehet kényszeríteni, hogy azt mondják, el akarják hagyni a területet. „Kényszerítsd őt, amíg azt nem mondja, hogy ezt akarom,” – idézte a zsidó jog azon elvét, amely szerint fizikai vagy egyéb nyomásgyakorlással kényszeríthető valaki bizonyos vallási kötelezettségek teljesítésére.

Karhi felszólítását alátámasztja a tömegben megjelenő transzparens, hangsúlyozva, hogy „csak a palesztinok Gázából való kitelepítése hozza el a békét.”

A résztvevőket megszólító Szmotrich, valamivel óvatosabban fogalmazott miközben az új telepek létrehozásának erényeit dicsérte, és feltételes módban jelentette ki – „Izrael megmenekülhet a terrorizmus elől…telepek nélkül nincs biztonság..ha I-n is úgy akarja, letelepedünk, és győztesek leszünk.”

Minisztereivel ellentétben Netanjahu nem vett részt a konferencián, de egy nappal előtte megerősítette azt, amit korábban is többször hangoztatott, miszerint ellenzi a Gázai övezet kitelepítését illetve a telepesek beköltöztetését, mondván ez nem elfogadott kormányzati politika.

A miniszterelnök kijelentette, hogy a törvényhozók és a miniszterek elmondhatják véleményüket, de Izrael háború utáni Gázával kapcsolatos politikáját a biztonsági kabinet határozza meg, és hogy a gázai újjáélesztett zsidó betelepítéssel szembeni ellenállása nem változott.

A konferencián felszólaló Daniela Weisz, telepes aktivista szerint – „háborús menekültek milliói járnak országról országra szerte a világon. Miért csak a szörnyetegek, akik Gázában nőttek fel, és szellemországgá változtatták ezt a gyönyörű földrészt – miért csak ők kötődjenek hozzá? Ők miért nem költözhetnek el arról a földről, amelyet pokollá változtattak, és ahonnan Izrael elpusztításával fenyegetőznek? Csak Izrael népe fogja betelepíteni az egész gázai övezetet, és uralni fogja az egész övezetet,” – közölte Weisz.

Negatív visszhangok

A közösségi médiában megjelenő kritikák szerint, miközben a kormány és a koalíció miniszterei vidáman táncolnak többfrontos háború van jelenleg is folyamatban, izraeliek tízezrei kényszerülnek lakóhelyüket elhagyni, katonák halnak meg szinte naponta, családok gyászolják szeretteiket, és 136 túszt tartanak fogva a terroristák Gázában.

The post Reggeli hírek – lassú víz partot mos túszalku tárgyalások, és karneváli örömmámor a telepes konferencián first appeared on Új Kelet online.