ujkeletlive

Diplomácia – Netanjahu a túszokról, civil áldozatokról és Gáza jövőjéről

“Közelebb vagyunk, mint a szárazföldi akció megkezdése előtt,” – nyilatkozta a túszok kiszabadításával kapcsolatban Binjámin Netanjahu miniszterelnök a CBS hírműsorában, hangsúlyozva azt is, hogy “a szárazföldi akció nyomást gyakorolt a Hamászra, majd nem zárta ki egy ideiglenes tűzszünet lehetőségét, amennyiben megkapjuk túszainkat. Nem hiszem, hogy a célt szolgálná, ha ezt tovább részletezném,” – zárta rövidre.

A Hamász által a túszokért cserébe követelt palesztin biztonsági foglyok elengedését illetően, a miniszterelnök kikerülte a választ, mondván, – “vannak bizonyos dolgok, amelyeket titokban tartunk, amíg nincs mit mondanunk.”

Emellett, Netanjahu megerősítette a hadsereg közleményét, amely szerint Izraelnek konkrét bizonyítékai vannak a Sifa kórház katonai célokra való felhasználásáról, azt állítva, hogy a terrorcsoport vezetői, és a terroristák kegyencei elmenekültek az egészségügyi intézményből, amint az izraeli erők közel értek. A miniszterelnök hangsúlyozta továbbá, hogy erkölcsi szempontok alapján körültekintően, óvatosan veszik be a kórházat, a helyszínen működő Hamász kiszorítása érdekében.

A miniszterelnök megemlítette az izraeli erőfeszítéseket a gázai civil áldozatok minimalizálására, miközben a Hamász “fütyül” a palesztinokra, azt viszont elismerte, hogy “sajnos nem jártunk sikerrel,” ami a hadsereg minimális civil áldozatokra irányuló törekvéseit illeti.

A CBS riporterének kérdésére, miszerint felelősségre vonják-e a palesztinok elleni erőszakot elkövető Júdea és Szamáriai izraeli telepeseket, a miniszterelnök kijelentette – “mindenkit, aki a saját kezébe veszi a törvényt, vagy önbíráskodó erőszakot követ el, számon tartunk, és nem fogadhatjuk el.”

Netanjahu hangsúlyozza, hogy a palesztin terroristák által a múlt havi brutális mészárlás közepette elrabolt mintegy 240 túsz visszaszolgáltatása Izrael egyik fő célja a háborúban a Hamász felszámolása mellett, valamint annak biztosítása, hogy “a terrorista fenyegetés soha többé ne támadhasson fel az enklávéból, és Gázának más jövője legyen.”

Korábbi nyilatkozatát megerősítve, a miniszterelnök hangsúlyozta, hogy Izrael átfogó katonai felelősséget akar a terror újbóli megjelenésének megakadályozására, de nem akarja ismét elfoglalni a tengerparti enklávét.

Vallás és politika – háború és területfoglalás

Annak ellenére, hogy Binjamin Netanjahu többször is hangsúlyozta, hogy az övezet el/visszafoglalása “nem reális cél“, ehelyett Gáza demilitarizált lesz, és nem lesz semmilyen katonai fenyegetés Izraelre nézve az övezetből, és ahhoz, hogy ez megtörténjen, az övezet ellenőrzése szükséges, az elmúlt hetekben 11 radikális jobboldali csoport tömörült egy olyan koalícióba, amelynek célja Gáza és Észak-Szamária egyesítése, illetve a 2005-ös kivonulás előtti zsidó telepek visszaállítása. A tömb élére a somroni Regionális Tanács vezetője, Joszi Dagan állt, koordinálva a szervezeteket és tevékenységeiket, amelyek reményei szerint a telepek visszatéréséhez vezetnek, első lépésként a Gázai övezet északi részének visszaszerzésére helyezve a hangsúlyt.

Ma már mindenki számára világos, hogy biztonság csak ott van, ahol zsidó telepek vannak, és nagyon súlyos árat fizettünk azért, hogy elérjük ezt a felismerést. Egy olyan helyen, ahol a telepeket teljesen kiirtották, mint például Gus Katifban, egy szörnyű iráni-náci entitást találtunk a küszöbünkön. A Hamász feletti győzelem azt jelenti, hogy visszaszerezzük földjeinket – kezdve az övezet északi részével,” – közölte Dagan.

A telepesek koalíciója, élén az említett Somron Regionális Tanács, illetve a másik kezdeményező Nahala mozgalom vezetői, elsőkörben Gáza északi részének áttelepítését tűzték ki célul, majd erőfeszítéseiket olyan területekre is kiterjesztik, mint az Askelon közeli korábbi gázai zsidó telepek, mint Nitzan, Eli Szinai és Dugit közösségeinek átköltöztetése révén a biztonsági öv megerősítése, illetve a zsidó jelenlét helyreállítása.

A Nahala mozgalom vezetője, Zvi Elimelech a telepek, és a biztonság közötti történelmi összefüggést hangsúlyozva, azt nyilatkozta, hogy a széles körű zsidó betelepítés Gáza egész területén azért fontos, hogy az oszlói egyezményt követő gázai kivonulás következményeit orvosolni lehessen.

Háborús pollok

Háború idején azért sem szoktak közvélemény kutatásokat végezni, mert a biztonsági helyzetre való tekintettel a szavazók a regnáló kormány iránti bizalmukat erősítve összezárnak. Jelen esetben, a különböző csatornák felmérései az ellenkezőjére következtetnek, ugyanis a jelenleg működő kormány, és az élén álló Binjámin Netanjahu miniszterelnök népszerűsége jelentősen megcsappant az október hetedikei mészárlások, és azt követően kirobbant háború után.

A 12-es csatorna legfrissebb háborús felmérése szerint a koalíció – a jelenlegi 64 mandátumról 45 Kneszet-helyet tudna mindössze szerezni, az ellenzéki blokk 70 mandátumra lenne jogosult, illetve a válaszadók 41-25%-ban Beni Gantzot részesítenék előnyben Netanjahuval szemben, amennyiben most lennének a szavazások.

A Midgam intézet által végzett felmérés szerint, amennyiben ma tartanák a választásokat, a Gantz vezette Nemzeti Egységpárt 36, a Likud pedig 17 mandátumot szerezne. Továbbá, a Jes Atid 15, a Sász 10, a Jiszráél Bejtenu 9, a Jahadut HaTora 7, az Otzma Jehudit 7, a Hadász-Ta’al 5, a Ra’am 5, a Meretz 5, a Vallásos Cionista Párt, pedig 4 helyet tudna szerezni.

Megkeverve a lapokat, a válaszadókat arról is kérdezték, mi történne, ha az előző koalíciót vezető Naftali Bennett visszatérne, illetve a volt kémfőnök, Joszi Cohen indulna a következő választásokon.

Amennyiben Bennett visszatérne pártja 17, a Nemzeti Egység 25, a Likud 17, Bennett 17, a Jes Atid pedig 14 mandátumot szerezne, ha a Moszad volt vezetője alapítana pártot 12, a Nemzeti Egység 29, a Likud 16, a Jes Atid 16 mandátumot szerezne, a felmérés szerint.

Emellett, a megkérdezettek 41-25% arányban miniszterelnöknek Gantzot részesítették előnyben Netanjahuval szemben. Netanjahu és Lapid közötti összehasonlítás során, holtversenyben mindketten 29%-os támogatással rendelkeznek.

Két héttel a Hamász-mészárlás után közzétett közvélemény-kutatási adatok hasonló eredménnyel zárultak.

A felmérést a Mano Geva és a Midgam közvélemény-kutató cég szerdán, 502 válaszadó bevonásával végezte, 4,4 százalékos hibahatáron.

The post Reggeli hírek – Netanjahu és a telepesek különvéleményen Gáza jövőjét illetően first appeared on Új Kelet online.