ujkelet.live

Egy elítélt palesztin terrorista nyert rangos irodalmi díjat könyvéért, amelyet egy izraeli börtönben írt.

Baszim Khandaqdzsi, életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt terrorista az arab Booker-ként is ismert díj idei nyertese, ami azt jelenti, hogy ötvenezer dollár üti a markát.

A győztes regény, Egy maszk, az ég színe című könyv a leírás szerint egy Nur nevű ramallahi menekülttáborban élő régészről szól, aki talál egy kék izraeli személyi igazolványt egy régi kabát zsebében. ,,Felveszi a megszálló maszkját, hogy megpróbálja megérteni a cionista mentalitást” és csatlakozik egy telepen végzett régészeti ásatáshoz.

A Ynet hírportál szerint az arab közösségi médiában gyorsan reagáltak a hírre, és úgy vették a regény győzelmét, mint palesztin győzelmet Izrael felett a háborúban, olyan címszavakkal, mint „Basszem szabad” és „Palesztin győzelem a cionista entitás felett”.

2005-ben Khandaqdzsit életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, mert előző évben szerepet játszott egy öngyilkos merényletben a Karmel piacon. A tel-avivi öngyilkos merényletben hárman meghaltak és 53-an megsérültek. Khandaqdzsit azzal vádolták, hogy a terrorsejt egyik parancsnoka és finanszírozója volt, beleértve a robbanóöv készítését és az öngyilkos merénylő fuvarozását is. A bíróság háromszoros életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte.

Az irodalmi díj oldalán az életrajzában megemlítik, hogy fiatalon börtönbe került, de nem derül ki, miért. Egyébként a börtönből beiratkozott az Al-Quds Egyetemre, ahol politikatudományok szakon végzett.

The post Palesztin terrorista nyerte az 50ezer dolláros irodalmi díjat first appeared on Új Kelet online.