Avi/ujkelet.live

A háború 238. napja: Csütörtök este közzétették annak a beszélgetésnek a felvételeit, amelyet a 24 éves Eden Jerusalmi a rendőrségi forródrót operátorával folytatott október 7-én, mielőtt a terroristák elrabolták és Gázába hurcolták. Jerusalmi leírja az őt körülvevő káoszt a Nova fesztivál környékén, miközben a háttérben folyamatosan lövések hallatszanak: „Itt vagyok a lövöldözés közepette délen. Segítened kell! Egyedül vagyok, és a bokrok között bujkálok… Lőnek rám, nem hiszem el, hogy ez velem történik”.

A felvételen hallatszik, hogy az operátor próbálja megérteni, hogy pontosan hol van Eden, és utasítja, hogy rejtőzzön el. ,,Bújj el, keress egy helyet, ahol elrejtőzhetsz. Állítsd némára a telefont, és maradj elérhető” – mondta neki. Mire Eden: ,,Elbújok. Keress meg, oké?”.

Később a dermesztő beszélgetés során Jerusalmi azt mondja az operátornak: ,,Itt vannak, látnak engem. Lőnek rám. Kérlek, küldd a rendőrséget, könyörgök. Megölnek. Ennyi, halott vagyok.”

Jerusalmit október 7-én hurcolták Gázába, és azóta is a Hamász fogságában van.

A 12-es csatorna leadta a családjával zajló utolsó beszélgetéseket is.

,,Anya, lőnek rám, lőnek rám!” idézte fel édesanyja, Szarit Jerusalmi az október 7-én reggel 7:30-kor zajlott hívást. „Lőnek rám. Szeretlek.”

Szarit is próbált segítséget kérni a rendőrségtől.

„A lányom most hívott. A bulin van délen, és lőnek rájuk” – mondta az operátornak. „Kérlek, mentsd meg őket. Nagyon sok gyerek van ott”.

Eden a nővérével, Sanival beszélt, amikor végül túszul ejtették.

,,Eden először egy autóba bújt el. Azt mondta nekünk, hogy halottnak tetteti magát” – mondta Sani az interjúban. ,,Egy idő után összeszedte a bátorságát, hogy fedezéket találjon, és egy bokorban bújt el a terroristák elől”.

„Azt mondta, hogy egyre közelebb kerültek hozzá, és ekkor már hallottuk, hogy közelednek, majd azt suttogta: ‘Sani, elkaptak’ – emlékezett vissza. ,,És így ért véget, majdnem négy óra után.”

Október 7-én mintegy 360 partizót gyilkoltak meg a Supernova fesztiválon a Hamász vezette terroristák, és több mint 40-et Gázába hurcoltak.

The post ,,Lőnek rám, ennyi, halott vagyok” – Eden Jerusalmi segélykérése a túszul ejtés előtt first appeared on Új Kelet online.