Avi/ujkelet.live

A háború 227. napja: Jake Sullivan, az Egyesült Államok elnökének nemzetbiztonsági tanácsadója hétfőn csalódottan távozott a Binjámin Netanjahu miniszterelnökkel és magas rangú tisztviselőkkel folytatott találkozóiról.

,,Sullivan úgy érzi, Netanjahunak nincs stratégiája a háború befejezésére” – idézett a KAN közszolgálati műsorszolgáltató egy, a részleteket ismerő forrást.

Sullivan tegnap távozott Izraelből, miután számos magas rangú izraeli tisztviselővel találkozott, köztük Netanjahu miniszterelnökkel, Joáv Gallant védelmi miniszterrel, Beni Gantz miniszterrel, Herci Halevi vezérkari főnökkel és más tisztviselőkkel. Számos kérdés merült fel a megbeszéléseken, többek között a hadművelet a dél-gázai Rafahban, a fogolycsere megállapodás a Hamásszal és a zsidó állam Szaúd-Arábiával való normalizációjának lehetősége.

Mindezek felett lebegett a kérdés, ami az amerikai kormányt legjobban aggasztja: A háború után kérdése – és van-e Izraelnek stratégiája a háború befejezésére. Az amerikaik érdekeltek abban, hogy további tárgyalásokat folytassanak a kérdésben, mert Washington úgy véli, hogy csak egy ilyen stratégia megfogalmazása vezet a Hamász elleni abszolút győzelemhez.

Sullivan látogatásának egyik témája a Szaúd-Arábiával való lehetséges normalizáció volt. John Kirby, a Fehér Ház szóvivője tegnap este azt mondta, Sullivan szaúd-arábiai látogatása során – mely megelőzte izraeli útját – a megbeszéléseken jelentős előrelépést ért el egy történelmi megállapodáshoz. Szerinte a felek még közelebb kerültek a megállapodásokhoz az országok közötti védelmi szövetséget illetően. Ennek ellenére úgy tűnik, a szaúdiak álláspontjában nincs változás, egy palesztin állam előmozdítása nélkül nem lesz normalizáció Izraellel. Netanjahu pedig ilyen feltételről hallani se akar.

Az amerikai kormány becslése szerint nehéz lesz bármilyen nyilatkozatot kapni Netanjahutól és a kormánytól a kétállami-megoldás kérdésében. Szaúd-Arábiában közölték Sullivannel, hogy egyfajta ,,úti tervet” akarnak, amely elősegítheti a kétállami-megoldást, amely az eredeti álláspontnál mérsékeltebb követelés.

Az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia közel áll a két ország közötti elvi megállapodás kidolgozásához, de Kirby szerint innentől a teljes megállapodásig, amely Izraelt is magában foglalná, ,,az út még hosszú”.

A Likud frakcióülésről kiszivárogtatott felvételen Gallant védelmi miniszter azt mondta, hogy az Egyesült Államok nem reménykedik sem egy palesztin állam létrehozásában, sem a háború utáni Gázai övezet irányításának átadásában a Palesztin Hatóságnak.

The post Sullivan csalódottan távozott a Netanjahuval tartott találkozókról: ,,Nincs stratégia” first appeared on Új Kelet online.