Avi/ujkelet.live

A háború 227. napja, északi front: Az Izraeli Védelmi Erők reggel bejelentette, hogy légicsapással megölte a Hezbollah terrorszervezet parti hadosztályának rakéta egységének parancsnokát.

Kasszem Szaqlawit tegnap dróncsapással likvidálták Türosz térségében.

Szaqlawi volt felelős a háború közepette a dél-libanoni part menti régióból Izrael elleni számos rakéta- és páncéltörő rakétatámadás megtervezéséért és végrehajtásáért.

A hadsereg továbbá közölte, hogy vadászgépek csapást mértek a dél-libanoni Ramjehben a Hezbollah egyik rakétavetőjére.

Az éjszaka számos rakétát lőttek ki Libanonból Nyugat-Galileára, a lövedékek nyílt területeket landoltak.

Déli front: A 98. hadosztály továbbra is az észak-gázai Dzsabalijában van bevetve, jelentette a hadsereg reggel.

Az Ejtőernyős-dandár és a 460. dandár harcosai az elmúlt nap során számos terroristát likvidáltak a térségben. A 7. dandár légicsapást irányított egy terrorsejtre, mely lövéseket adott le a csapatokra.

Mindeközben a 162. hadosztály a dél-gázai Rafahban folytatja küldetését. Az egyik incidens során a Givati-dandár harcosai azonosítottak egy terroristát, aki aknavetőgránátokkal lőtte az erőket. A katonák körében sérülés nem történt. A harcosok légicsapás irányításával likvidálták a terroristát.

A 401. dandár megölt számos terroristát a légierővel együttműködve és rakétákat valamint harci felszereléseket talált a térségben.

A 99. hadosztály a Gázai övezet középső részén végzi műveleteit. Az egyik akció során az erők azonosítottak egy terrorsejtet a csapatok felé közeledni és dróncsapást irányítottak a terroristákra.

Az elmúlt nap során a légierő mintegy 70 célpontot támadott a Gázai övezetben, köztük katonai épületeket, fegyverraktárakat, megfigyelőállomásokat, rakétavetőket, terrorsejteket és egyéb katonai infrastruktúrát.

Túszok: Nitzan Alon tartalékos vezérőrnagy, aki az izraeli hadsereg elraboltak felkutatására irányuló titkosszolgálati erőfeszítéseit vezeti, rendkívüli találkozót tartott a vezérkari főnökkel és a védelmi miniszterrel, jelentette a KAN közrádió reggel. A találkozókra vasárnap, zártkörben került sor. Források szerint a találkozót azért akarta Alon, mert csalódott volt Binjámin Netanjahu miniszterelnök szombati kormányülésen tanúsított viselkedése miatt.

A források szerint Alon némi töprengés után úgy döntött, hogy folytatja a munkát az elraboltak szabadon bocsátásáról szóló megállapodás előmozdításán. Az elkövetkező napokban, esetleg ma, újabb megbeszélésre kerül sor a hadikabinetben, ahol várhatóan további nyomást fognak gyakorolni az elraboltak kiszabadítására irányuló intézkedések előmozdítására.

A hadsereg szóvivője válaszul közölte: ,,Feladata részeként Nitzan Alon tartalékos vezérőrnagy rendszeresen valamint szükség szerint találkozik a vezérkari főnökkel és a védelmi miniszterrel.”

Alon helyettese a legutóbbi hadikabinet ülésen ismertette a tárgyalócsoport által az Izrael és a Hamász terrorszervezet közötti tárgyalások előmozdítására kidolgozott új terveket. A prezentáció végén Netanjahu megvetően kuncogott, és a következőt válaszolta neki és a javaslatot megfogalmazó csapatnak: ,,Nem tudjátok, hogyan kell tárgyalni.”

Nem ez volt az első alkalom, hogy Netanjahu miniszterelnök kifejezte nemtetszését a tárgyalócsoportnak. A hadikabinet szombat esti ülésén tartott megbeszélés tartalmát ismerő forrás kijelentette: ,,Mindenki számára világos volt, hogy ez egy fordulópont”.

The post Likvidálás Libanonban, harcok Gázában és a túszok ügye first appeared on Új Kelet online.