Avi/ujkelet.live

A háború 228. napja: Izraeli vadászrepülőgépek az éjszaka lelőttek ,,egy gyanús légi célpontot”, feltehetően drónt, amely Szíria irányából tartott Izrael felé, közölte az Izraeli Védelmi Erők.

A drónt az izraeli légtéren kívül fogták el, a szirénák nyílt területeken aktiválódtak a Golán-fennsíkon.

Ezen felül vadászrepülőgépek és a haditengerészet egyik Sza’ar 4,5-ös osztályú rakétahajója további két célpontot fogott el, melyek „keleti irányból” tartottak Izrael felé.

A drónok nem hatoltak be Izrael légterébe, a szirénák az irányelveknek megfelelően nem szólaltak meg.

Az Irán által támogatott iraki Iszlám Ellenállás azt állította, hogy két drónt indított Eilatra.

Szamária: A hadsereg reggel bejelentette, hogy terrorelhárító műveletet indított Dzseninben (Palesztin Hatóság területe), mely során számos fegyverest megsebesített. A hadsereg később további információkkal szolgál.

A Palesztin Hatóság egészségügyi minisztériuma egy halottról és kilenc sérültről számolt be, három állapota súlyos.

Túszok: Dr. Jorám Hamo, aki körülbelül két hete mondott le a Nemzetbiztonsági Tanács biztonságpolitikai és stratégiai tervezésért felelős tisztségéről, egy 10 oldalas stratégiai dokumentumot mutatott be a vezető döntéshozóknak, amelyben élesen bírálta a gázai háború kezelését, jelentette tegnap este a 12-es csatorna.

A dokumentum főbb pontjai: ,,A háború kezelésének alapvető megközelítése nagyrészt lefutott, a kormányzati alternatíva kijelölésének elmulasztása katonai kormányzáshoz vezet, aggodalomat kelt, hogy a túszok ügye évekig elhúzódhat.”

A Nemzetbiztonsági Tanács vezetője, Tzachi Hanegbi válaszul közölte, hogy Hamo kijelentései ,,saját véleményét képviselik”.

Hamo továbbá megjegyezte:

  • ,,Véleményem szerint az az alapvető megközelítés, amellyel a háborút irányítják, már nem tudja elérni a háború céljait. A háború folytatása a jelenlegi megközelítéssel nem lesz előnyös, és stratégiai szempontból az eredmények további eróziójához vezethet.”
  • ,,Egy gázai stratégiai eredmény, például a Hamász eltávolítása továbbra is nagyon fontos a szorosabb környezet alakítása szempontjából, de az eléréséhez vezető út a jelenlegi megközelítéssel nagyon hosszú, és kétséges, hogy egyáltalán megvalósul-e” Hamo folytatta. ,,A gázai alternatív eredmények jelentősek, de kimerítették pozitív hatásukat”.
  • ,,Lehetséges folytatni a jelenlegi megközelítést vagy egy hadművelettel Rafahban, de a végén visszatérünk ugyanazokhoz a problémákhoz, meglehet súlyosabbá válva. A kormányzati alternatíva rövid távú létrehozásának kudarca megnehezíti a Hamász hatalmon maradásra irányuló próbálkozásának elhárítását. Ilyen körülmények között mélyebb izraeli ellenőrzésre lehet szükség Gázában, egészen a katonai kormányzásig. A katonai kormányzás felelősségének kihívása idővel visszahozhatja a Hamászt a hatalomba” – figyelmeztetett.
  • „A még fel nem használt aduászok elvesztésének folyamatában vagyunk” – jegyezte meg Dr. Hamo. ,,A háború leállításának kártyája jelenleg különösen értékes, de egy rafahi hadművelet után elveszítheti értékének nagy részét. Gyors megoldás nélkül, és különösen, ha az intenzív gázai akciók véget érnek, aggodalomra ad okot, hogy a túszok kérdése sokéves problémává válik.”

Szivárogtatás a Likud frakcióüléséről: Joáv Gallant védelmi miniszter hétfőn részt vett a Likud frakcióülésén, és hangsúlyozta, hogy ellenzi Gáza katonai ellenőrzését: ,,Ellenzem egy palesztin állam létrejöttét, de azt sem akarom, hogy a Hamász vagy Izrael Gázában legyen.”

,,Ezzel négy évre meghosszabbítják a katonai szolgálatot. Nincs elég katonánk ehhez” – magyarázta a védelmi miniszter az övezet izraeli ellenőrzésével szembeni ellenállását a háború után kérdésében.

Kitért a Likudban maradásának kérdésére is: ,,Mi [Menachem] Begin utódai vagyunk, nem pedig [Itamar] Ben-Gviré – vannak értékeink, és azt javaslom, ne felejtsük el, hogy mi egy állami mozgalom vagyunk.”

Válaszul Tali Gottliev, Amit Halevi és Mose Szaada kiabálni kezdtek Gallantra: ,,A háború óriási kudarc. Te felelsz a biztonságért. Nem végzed a munkádat.”

Szaada: ,,Ne válts témát, tisztázd magad. Nem leszünk a bábjaid ebben a bábszínházban. Egy háború kellős közepén sajtótájékoztatót tartasz. Magyarázd el – kire akarod átruházni a hatalmat [Gázában]?”

Gallant: ,,Szerintem a legkevésbé rossz alternatíva egy helyi entitás.”

Szaada: ,,Kicsoda? Ki ez az entitás?”

Gallant: ,,Egy gázai katonai kormányzás vérrel járna, amit nem szabad megfizetnünk. Ki kell dolgoznunk egy másik kormányzási alternatívát.”

Szaada: ,,Ki az entitás?! Nem tudod kikerülni. Már háromszor kérdeztem.”

Gallant: ,,Egy entitás kell belülről a területre. Sok olyan ember van a területen, aki nem tagja a Hamásznak.”

The post Légi fenyegetések, terrorelhárító művelet, túszok és szivárogtatás first appeared on Új Kelet online.