ujkeletlive

Joe Biden elnök elutasította és felháborítónak nevezte a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyészének azon döntését, miszerint letartóztatási parancsot kért Binjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Joáv Gallant védelmi miniszter ellen feltételezett gázai háborús bűnök miatt.

Az ICC ügyésze, Karim Khan a CNN-nek adott exkluzív interjúban hétfőn közölte, hogy szándékában áll nemzetközi elfogatóparancsot kérni a Hamász terrorszervezet gázai vezetője, Jechíje Szinwar és Binjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök ellen az október 7-i Izrael elleni támadások és az azt követő gázai háború miatt elkövetett háborús és emberiség elleni bűncselekmények vádjával. Khan bejelentése valójában nem egyenértékű az elfogatóparanccsal, amelyet a bíróság előzetes döntéshozó bíráinak kell majd eldönteniük, konkrétan, hogy elegendő bizonyíték áll  rendelkezésre az említett elfogatóparancsok kiadásához. A végleges döntés hetekig, akár hónapokig is eltarthat.

Az Izraelt váratlanul ért bejelentésre reagálva Biden elnök a Fehér Ház Rózsakertjében mondott beszédében, hangsúlyozta: „ami történik, az nem népirtás. Ezt elutasítjuk. Mindig Izrael mellett és a biztonságát fenyegető veszélyek ellen fogunk kiállni. Elkötelezettségem a zsidó nép biztonsága, Izrael biztonsága, és független zsidó államként való létezéshez való joga iránt ténylegesen vasszigorú.”

A zsidó örökség hónapja alkalmából tartott rendezvényen az elnök továbbá kijelentette az Egyesült Államok „Izrael mellett áll azon az erőfeszítésében, hogy kiiktassa Jechije Szinwárt, és a Hamász többi mészárosát.”

Az eseményen jelen voltak a Hamász terroristái által október hetedikén elrabolt és azóta is fogvatartott Hersh Goldberg-Polin szülei is, akiket az elnök biztosított arról, hogy nem hagy fel fiúk hazahozatalára irányuló erőfeszítéseivel.

Az ICC ügyésze által bejelentett elfogatóparancsra vonatkozó kérelemmel kapcsolatban, Biden a továbbiakban kijelentette – „felháborító, hogy az ICC ügyésze letartóztatási parancsot kért izraeli vezetők ellen. És hadd legyek világos: bármit is sugalljon ez az ügyész, Izrael és a Hamász között nincs egyenlőség – nincs -. Mindig Izrael mellett fogunk állni a biztonságát fenyegető veszélyekkel szemben,” – tette hozzá az elnök.

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma hasonlóképpen elítélte a főügyész szándékát, mondván: „az Egyesült Államok alapvetően elutasítja a Nemzetközi Büntetőbíróság ügyészének mai bejelentését, miszerint magas rangú izraeli tisztviselők elfogatóparancsát, valamint a Hamász terroristáira vonatkozó elfogatóparancsot kér,” – továbbá, – „elutasítjuk, hogy az ügyész Izraelt és a Hamász közé egyenlőségjelet tesz. Ez szégyenletes. A Hamász egy brutális terrorszervezet, amely a holokauszt óta a zsidók legsúlyosabb mészárlását hajtotta végre, és még mindig ártatlan emberek tucatjait tartja túszként fogva, köztük amerikaiakat.”

Anthony Blinken hivatala emellett hangsúlyozta – „ráadásul az Egyesült Államok már jóval a jelenlegi konfliktus előtt világossá tette, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróságnak nincs joghatósága ebben az ügyben. Az ICC a tagállamok korlátozott joghatóságú bíróságként jött létre. Ezen korlátok a komplementaritás elveiben gyökereznek, amelyeket a jelek szerint itt nem alkalmaztak, miközben az ügyész sietett ezeket a letartóztatási parancsokat kérni, ahelyett, hogy az izraeli jogrendszernek teljes és időben lehetőséget adott volna az eljárásra. Más helyzetekben az ügyész elhalasztotta volna a nemzeti nyomozásokat, és együttműködött volna az államokkal, hogy időt hagyjon nekik a nyomozásra. Az ügyész nem adta meg ugyanezt a lehetőséget Izraelnek, amely folyamatban lévő vizsgálatokat folytat a személyzete ellen felhozott vádakkal kapcsolatban.

Vannak mélyen aggasztó eljárási kérdések is. Annak ellenére, hogy Izrael nem tagja a bíróságnak, kész volt együttműködni az ügyésszel. Sőt, maga az ügyész a tervek szerint már a jövő héten Izraelbe látogatott volna, hogy megvitassa a vizsgálatot és meghallgassa az izraeli kormányt. Az ügyész munkatársainak ma kellett volna Izraelben landolniuk, hogy koordinálják a látogatást. Izraelt arról tájékoztatták, hogy nem szálltak fel a gépükre körülbelül akkor, amikor az ügyész a médiában bejelentette a vádakat. Ezek és más körülmények megkérdőjelezik a nyomozás legitimitását és hitelességét,” – áll a külügyminisztérium közleményében, hozzátéve – „alapvetően ez a döntés nem segít, és veszélyeztetheti is a fegyverszüneti megállapodás elérésére irányuló folyamatos erőfeszítéseket, amely túszokat szabadítana ki és a humanitárius segítségnyújtást megnövelné, amelyekre az Egyesült Államok továbbra is könyörtelenül törekszik.”

A főügyész bejelentése „egy vízválasztó esemény a nemzetközi igazságszolgáltatás történetében. Az ICC fennállásának több mint 21 éve alatt soha nem emelt vádat nyugati tisztviselő ellen. Sőt, Nürnberg óta egyetlen nemzetközi törvényszék sem tett ilyet,” – nyilatkozta a Reutersnek Reed Brody, veterán háborús bűnök ügyésze.

Binjámin Netanjahu miniszterelnök a bejelentést követően tegnap esti nyilatkozatában kijelentette, hogy az ICC ügyészének „abszurd és hamis elfogatóparancsa nemcsak Izrael miniszterelnöke és a védelmi miniszter ellen, hanem egész Izrael Állam ellen irányul. A hadsereg katonái ellen irányul, akik rendkívüli hősiességgel harcolnak az aljas Hamász-gyilkosok ellen.”

A miniszterelnök, továbbá szemtelenségnek nevezte a Hamász szörnyetegeit a hadsereg katonáihoz, a világ legmorálisabb hadseregéhez hasonlítani, mondván – „milyen arcátlansággal meri összehasonlítani a Hamászt, amely gyilkolt, égetett, mészárolt, erőszakolt és elrabolta testvéreinket, és a hadsereg katonáit, akik olyan igazságos háborút vívnak, amely páratlan, olyan erkölcsösséggel, amely páratlan”?

Netanjahu hangsúlyozta, hogy „undorral utasítja el Khan összehasonlítását, az új antiszemitizmus példájaként emlegetve, amely az egyetemi kampuszokról Hágába költözött,” majd ígéretet tett, hogy az ICC nem fogja megakadályozni Izraelt abban, hogy „megdöntse a Hamászt és teljes győzelmet arasson.”

Washington teljes mértékben elutasította Khan elfogatóparancsra irányuló kérelmét, és az ezzel kapcsolatos vádakat, a miniszterelnök elnök által említett antiszemita vádakkal kapcsolatban azonban óvatosabban fogalmazott. Matthew Miller amerikai külügyminisztériumi szóvivő tegnap újságíróknak azt válaszolta, hogy a Biden-kormányzat nem jutott ilyen következtetésre.

Eközben, az ICC vádjainak előzetes megakadályozásában illetékes izraeli külügyminisztérium gyors diplomáciai hadjáratot indított annak érdekében, hogy minél több ország nyilvánosan ítélje el Khan döntését, abban a reményben, hogy csatlakoznak az Egyesült Államok, Csehország, Ausztria, és az Egyesült Királyság eddig közzétett elítélő közleményeihez.

Iszráel Katz külügyminiszter tervezett keddi párizsi útján találkozni fog Stéphane Séjourné külügyminiszterrel, Yaël Braun-Pivet nemzetgyűlési elnökkel, Gérard Larcher szenátusi elnökkel és a francia zsidó közösségek vezetőivel. Katz hivatalának nyilatkozata szerint a külügyminiszter párizsi útja során megvitatja majd az ICC ügyészének bejelentését, a rafahi offenzívát, a libanoni tűzszünet közvetítésére tett francia kísérleteket, illetve az Irán elleni szankciókat, és a franciaországi antiszemitizmus súlyosbodását.

Kahn főügyész bejelentését az izraeli politikusok széles körű elutasítását eredményezte, hétfőn a Kneszet 106 tagja aláírta azt a nyilatkozatot, amelyben ellenezte a letartóztatási parancs kérésére irányuló főügyészi bejelentést.

A nyilatkozat szerint Izrael „igazságos háborút folytat egy bűnös terrorszervezet ellen, a nemzetközi jog keretein belül, és az izraeli vezetők és a Hamász vezetői közötti „felháborító összehasonlítás kitörölhetetlen történelmi bűncselekmény és az antiszemitizmus egyértelmű kifejezése.”

The post Biden elutasította és felháborítónak nevezte az ICC főügyészének bejelentését first appeared on Új Kelet online.