Avi/ujkelet.live

A háború 227. napja: A múlt héten lokalizált négy izraeli túsz holtteste a Hamász egyik földalatti komplexumában volt az észak-gázai Dzsabalija táborban.

Az izraeli hadsereg az első dzsabalijai szárazföldi művelete során nem jutott el az alagútig, mely a terrorszervezet parancsnoki központjaként szolgált a háború közepette.

Ron Benjamin (53), Jichák Gelerenter (53), Amit Buszkila (28) és Sani Louk (22) holttestét az alagút belsejében rejtették el, a környező területet pedig a Hamász őrizte. Az alagút bejáratához közeli sikátorban a terroristák egy nagy robbanószerkezetet helyeztek el, amelyet a csapatok hatástalanítottak.

Több föld feletti összecsapás is történt, amikor a csapatok benyomultak a területre, és egy incidensben a 24 éves Gal Sabbat őrnagy, az Ejtőernyős-dandár 202. zászlóaljának egyik századparancsnoka halálos sérüléseket szenvedett. Magában az alagútban azonban nem került sor harcra.

Rafah: Az izraeli hadsereg becslése szerint mintegy 950 000 palesztin hagyta el a Gázai övezet déli részén fekvő Rafah területét, miközben a csapatok a város keleti részén vannak bevetve.

Mintegy 300-400 ezer civil maradt Rafahban, főként a tengerpart területén és a városközpont egyes részein.

Az izraeli hadsereg evakuálási figyelmeztetést adott ki Rafah keleti részére a hónap elején, ahol több mint egymillió palesztin talált menedéket, mielőtt benyomult volna a területre. A kiürítési zónában csak mintegy 150 000 palesztin tartózkodott, vagyis sok civil önként távozott Rafah más részeiből, ahol a hadsereg még nem indított műveletet.

A palesztin civilek jelenleg nagyrészt a hadsereg által ,,humanitárius övezetnek” minősített al-Mawaszi térségben koncentrálódnak az övezet partjainál, valamint Gáza középső részén, olyan területeken, ahol még nem került sor szárazföldi offenzívára. Jelentős polgári lakosság él Rafah tengerparti részén és Gáza északi részének egyes területein.

A hadsereg azt állítja, hogy tanult a múltbeli tapasztalatokból Rafah lakosságának evakuálása során, amely sokkal gyorsabban történt, mint ahogy azt az Egyesült Államok megjósolta.

Az evakuálást lehetővé tevő lépések között szerepelt, hogy az al-Mawaszi humanitárius zónát kibővítették több civil befogadására, a palesztinok megjavították a megrongálódott vízvezetékeket, tábori kórházakat helyeztek át a zónába, és a segélyszállítmányokat is oda összpontosítják.

A hadsereg úgy véli, hogy a Hamász egyes terroristái és más terrorcsoportok tagjai a lakossággal együtt a humanitárius övezetbe menekültek, mivel nincsenek izraeli ellenőrző pontok. Ennek ellenére sok fegyveres terrorista maradt Rafahban, hogy harcoljon az izraeli hadsereggel.

Az izraeli hadsereg Rafah-t a Hamász utolsó nagy fellegvárának tekinti Gázában, ahol négy zászlóalja van. További két Hamász-zászlóalj maradt Gáza középső részén, a Nuszeirat és a Deir al-Balah menekülttáborokban.

A hadsereg úgy véli, hogy a Hamász képes rakétatámadásokat indítani Izrael középső részére Rafah körzetéből, és amikor a csapatok tovább nyomulnak a városba, a terrorcsoport valószínűleg végrehajt egy ilyen támadást.

A hadsereg továbbra is ellenőrzése alatt tartja az Egyiptommal közös Rafah határátkelőt. Ugyanakkor műveletek vannak folyamatban az úgynevezett Philadelphi-folyosón, amely elválasztja Egyiptomot és Gázát.

A csapatok több tucat alagút bejáratot és ,,számos jelentős földalatti útvonalat” talált Rafah keleti részén, amelyek jelenleg vizsgálat alatt vannak, vagy előkészítik őket a rombolásra.

Eddig több mint 130 fegyveres terroristát öltek meg a katonák a kelet-rafahi hadművelet során.

Még mindig Rafah: A Maglan kommandósai drónnal azonosítottak egy terroristát egy alagút bejáratában Rafah keleti részén.

A csapatok egy drónt irányítottak az alagútra, megölve a terroristát.

A Kommandó-dandár folytatja rajtaütéseit a Hamász telephelyein Rafah térségében, terroristákat ölve meg, és több tucat alagutat lokalizálva.

Harcok: Az izraeli légierő több mint 80 terrorcsoportokhoz tartozó célpontot támadott a Gázai övezetben az elmúlt nap folyamán, köztük fegyverraktárakat, rakétavetőket és a csapatok elleni támadásokra használt épületeket, valamint fegyveres terrorsejteket.

Az övezet északi részén, Dzsabalijában a 98. hadosztály a Hamász helyszínein végzett rajtaütések során fegyvereket talált, és fegyveres terroristákat ölt meg közelharcban és légicsapások irányításával.

A katonák a palesztin menekülteket segélyező ENSZ ügynökség, az UNRWA komplexumában egy fegyverraktárat találtak.

A dél-gázai Rafahban a 162. hadosztály csapatai a város keleti részén vannak bevetve. A közelmúltban Rafahban a harcok közepette végrehajtott légicsapással likvidálták a Palesztin Iszlám Dzsihád terrorszervezet egyik parancsnokát és három másik terroristát.

Gáza középső részén a 99. hadosztály továbbra is a Netzarim-folyosón van bevetve. Az erők tanktűzzel támadtak számos, terrorcsoportok által fegyverek tárolására használt épületet a területen.

Északi front: Izraeli vadászgépek délután csapást mértek egy Hezbollah-terrorsejtre a dél-libanoni Majsz al-Dzsabalban.

A terroristákat a 91. hadosztály csapatai azonosították egy poszton, ahonnan az elmúlt napokban rakétákat lőttek ki Izraelre.

Korábban vadászrepülőgépek vették célba a Hezbollah egyik fegyverraktárát Naqurában. A hadsereg szerint a támadást követő másodlagos robbanások azt jelzik, hogy lőszereket tároltak a helyszínen.

A hadsereg este közölte, hogy egy izraeli katona könnyebben megsérült egy rakétatámadásban, mely az észak-izraeli Biranit bázist célozta.

Vadászrepülőgépek támadták a Hezbollah egyik rakétavetőjét a dél-libanoni Ajta as-Sabban, amelyet ma Biranit elleni támadásoknál használtak.

A nap folyamán számos rakétát lőttek ki Libanonból Izrael északi részére. A hadsereg válaszu az indítóhelyeket ágyúzta.

A vadászgépek továbbá csapást mértek egy dél-libanoni Hezbollah-terrorsejtre, miután a harci hírszerzési egység kiszúrta amint bemennek egy épületbe Odaisszében, melyet a Hezbollah használt.

A Hezbollah bejelentette, hogy öt tagja halt meg ma az izraeli támadások következtében.

Júdea és Szamária: Az izraeli biztonsági erők hétfőre virradóra letaróztattak 15 terrorista tevékenységgel gyanúsított palesztint és fegyvereket foglaltak le a Júdea és Szamáriában végrehajtott terrorelhárító műveletek során.

A Beitar Illit melletti Wadi Fuhinban felbujtó anyagokat foglaltak le, köztük Hitler „Mein Kampf” című könyvét.

The post Egy alagútban találták meg a 4 túsz holttestét first appeared on Új Kelet online.