Avi/ujkelet.live

A háború 227. napja, Hága: A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze, Karim Khan a CNN-nek adott exkluzív interjúban hétfőn közölte, hogy nemzetközi elfogatóparancsot kér a Hamász terrorszervezet gázai vezetője, Jechíje Szinwar és Binjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök ellen az október 7-i Izrael elleni támadások és az azt követő gázai háború miatt elkövetett háborús és emberiség elleni bűncselekmények vádjával.

Khan azt mondta Christiane Amanpournak, hogy az ICC parancsnot kér Joáv Gallant izraeli védelmi miniszter, valamint a Hamász másik két vezető vezetője – Mohammed Diab Ibrahim al-Masziri, a katonai szárny, a Kasszám Dandárok vezetője, ismertebb nevén Mohammed Deif, valamint a politikai szárny vezetője, Iszmail Hanije ellen is.

Az izraeli politikusok elleni elfogatóparancs az első alkalom, hogy az ICC az Egyesült Államok egyik közeli szövetségesének legfelsőbb vezetőjét célozza meg. A döntéssel Netanjahu Vlagyimir Putyin orosz elnök társaságába kerülhet, aki ellen az ICC elfogatóparancsot adott ki Moszkva Ukrajna elleni háborúja miatt.

Az ICC bírákból álló testülete most megvizsgálja Khan letartóztatási parancsokra vonatkozó kérelmét.

  • Khan azt mondta, hogy a Szinwar, Hanije és al-Maszri elleni vádak között szerepel ,,pusztítás, gyilkosság, túszejtés, nemi erőszak és szexuális zaklatás fogvatartás alatt”.
  • „A világ megdöbbent október 7-én, amikor az embereket kirángatták a hálószobájukból, az otthonaikból, a különböző izraeli kibucokból” – mondta Khan Amanpournak, hozzátéve, hogy „az emberek borzasztóan szenvedtek”.
  • A Netanjahu és Gallant elleni vádak között szerepel a „pusztítás előidézése, éhezés előidézése mint háborús módszer, beleértve a humanitárius segélyszállítmányok megtagadását, a konfliktusban lévő civilek szándékos célba vételét” – mondta Khan Amanpournak.
  • Netanjahu korábban kijelentette, hogy az ICC letartóztatási parancsa „történelmi méretű felháborodás lenne”, és hogy Izraelnek „független jogrendszere van, amely szigorúan kivizsgál minden törvénysértést”.
  • Amanpour Netanjahu megjegyzéseivel kapcsolatos kérdésére Khan azt mondta: „Senki sem áll a törvények felett”.

Izrael és az Egyesült Államok nem tagja az ICC-nek. Az ICC azonban azt állítja, hogy rendelkezik joghatósággal Gáza, Kelet-Jeruzsálem és Júdea és Szamária felett, miután a palesztin vezetők 2015-ben hivatalosan beleegyeztek abba, hogy kötelezzék magukat a bíróság alapelveihez.

Helyzet: Joáv Gallant védelmi miniszter közölte hétfőn Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadóval, hogy Izrael elkötelezett a szárazföldi hadműveleteinek kiterjesztése mellett Rafahban, hogy felszámolja a Hamászt és hazahozza a túszokat.

Gallant arra is figyelmeztetett, hogy megoldás hiányában a libanoni Hezbollah terrorszervezet támadásai „jelentős eszkalációhoz vezethetnek”.

Mindeközben Sullivan üzenete az izraeli vezetésnek: Meg kell fogalmazni a háború után politikáját – a Hamász legyőzésének biztosítására.

Túszok: A Gázában fogva tartott túszok családtagjai hétfőn megjelentek a Kneszet Alkotmánybizottságának ülésén, amely megnyitotta nyári ülésszakot. A bizottság elnöke, Szimcha Rothman kénytelen volt félbeszakítani a bizottsági ülést, miután vita tört ki a családtagok és a Kneszet több tagja között.

Einav Zangauker, a Gázában fogva tartott 24 éves Matan Zangauker édesanyja bocsánatkérést követelt a likudos Tali Gottlievtől, amiért a közösségi médiában ,,nukbásnak, kaplanistának és anarchistának” nevezte. A tőle két székkel alrébb ülő képviselő egy ponton ráüvöltött Zangaukerre: ,,A tüntetéseteket közvetíti az Al Dzsazíra, és elpusztítja az országot”.

Mor Soham, a túszul ejtett Tal Soham testvére a pénzügyi bizottság ülésén az államot hibáztatta testvére helyzetéért, és figyelmeztetett, hogy „üldözni fogja” őket, ha testvérének bármi baja esik.

,,Először is szeretném megkérdezni, hogy aludtatok az elmúlt hónapokban? Jól? Működött a légkondi? Ettetek? Ittatok? Kipihentétek magatokat? Elaltattátok a gyerekeiteket? Elvittétek a gyerekeiteket iskolába? Ezek nagyon alapvető tevékenységek, amelyeket a testvérem nyolc hónapja nem tud csinálni. És nem tudom, hogyan beszélhetnék nyugodtan, és nem tudom, hogyan beszélhetnék halkan. Elegem van” – üvöltötte, miközben a tüntetők a közelben felálltak egy transzparenssel, amelyen: „A szünetnek vége, és a túszok még mindig ott vannak”.

„Elegem van, mert ha valami történik a testvéremmel, nap mint nap üldözni fogom mindegyikőtöket. És nem félek ezt kimondani. Két és fél hónapig voltatok szüneten és a túszok, mi történt a túszokkal” – folytatja. „További túszok haltak meg. A testvérem szenved… minden nap.”

„Izrael állam az, aki nem védett meg minket. Izrael Állam az, aki nem védte meg a katonákat” – jelentette ki.

Irán: Egy izraeli tisztviselő hétfőn azt nyilatkozta a Reutersnek, hogy Izraelnek nem volt köze Ebrahim Raiszi iráni elnök halálához. Ma reggel Irán hivatalosan is megerősítette az elnök, Hosszein Amirabdollahian külügyminiszter és a helikopter lezuhanásakor velük tartózkodó többi utas halálát.

Irán legfelsőbb vezetője, Ali Hámenei ötnapos gyászt hirdetett az országban. Hozzátette, Mohammad Mokhber alelnököt nevezték ki a végrehajtó hatalom vezetőjének 50 napra. Mokhber feladata, hogy az Országgyűlés elnökével és az igazságszolgáltatás vezetőjével egyeztetve intézze az ország ügyeit az új elnökválasztásig.

Bár hivatalos nyilatkozat Izrael részéről nem történt, Avigdor Liberman ellenzéki politikus szerint Izrael nem számít arra, hogy Raiszi halála bármiféle változást hoz Irán térségbeli politikájában.

„Számunkra ez nem számít, nem befolyásolja Izrael [Iránhoz] való hozzáállását. Irán politikáját a legfelsőbb vezető [Hámenei] határozza meg” – nyilatkozta a Ynet híroldalnak. „Afelől azonban kétség sem férhetett, hogy az elnök brutális ember volt. Egy könnycseppet sem ejtünk.”

The post Elfogatóparancs Netanjahura és Szinwarra, túszok és Raiszi first appeared on Új Kelet online.