Avi/ujkelet.live

A háború 227. napja, déli front: Az Izraeli Védelmi Erők reggel bejelentette, hogy a Hamász két operatívját, akik magas pozíciót töltöttek be a terrorszervezet rendőrségénél, megölték a hétvégén végrehajtott légicsapások során a Gázai övezetben.

Zaher al-Hulit, egy magas rangú rendőrtisztet Gáza középső részén dróncsapással likvidálták vasárnap. Al-Huli tagja volt a Hamász katonai szárnyának miközben vezető tisztséget töltött be a rendőrségnél.

,,Tevékenységének részeként Zaher kapcsolatot tartott fenn a szervezet más terroristáival, és terrortámadásokat indított az izraeli hátország ellen” – közölte a hadsereg.

Rami Khalil Fakit szombaton likvidálták. A Hamász katonai szárnyának tagja volt, valamint a nuszeirati rendőrség magas rangú tisztje.

,,Beosztása részeként egy fegyveres terroristákból álló haderőt irányított, akik az erőink ellen terrorcselekményeket vezettek” – közölte a katonaság.

A csapás során Faki helyettese és további négy Hamász-tag meghalt.

Segélyek: Mintegy 20 jobboldali szélsőséges, köztük gyerekek vasárnap éjjel teherautókat állítottak meg Jeruzsálem Givat HaMivtar negyedében azzal a céllal, hogy humanitárius segélyt szállító teherautókat találjanak – és megakadályozzák, hogy azok eljussanak a Gázai övezetbe.

A jobboldali aktivisták megállították a kamionsofőröket, sőt még a jogosítványukat is elkérték.

A videó készítője, G. szerint ,,volt itt egy rendőrautó, ami három perc után elment. Szinte ijesztő, ami itt történik. Azt csinálnak, amit akarnak, és a rendőrség szabad kezet ad nekik.”

A rendőrség nyilatkozata: „Miután ma este a területen több fiatal elzárta az utat, számos rendőrjárművet vezényeltek a helyszínre. A rendőrség azon munkálkodott, hogy az út szabad legyen, és ne legyen elzárva a forgalom előtt. Hangsúlyozandó, hogy a rendőrséghez helyszíni támadásról bejelentés, panasz nem érkezett, humanitárius segélyszállító teherautó sem haladt el a helyszínen, az úton a forgalom a megszokott rendben halad. Továbbra is azon fogunk dolgozni, hogy szükség esetén betartassuk a törvényt és fenntartsuk a közrendet.”

Tüntetések: A Bajtársak szervezet aktivistái hétfőn reggel megpróbálták eltorlaszolni az 1-es főutat Sáár HaGai közelében a Jeruzsálem felé vezető úton, és összecsapások törtek ki a tüntetők és a rendőrség között.

A tüntetés során 12 aktivistát tartóztattak le. Az aktivisták egy része kiégett autókkal érkezett a helyszínre.

Ez az egész napra tervezett akciók egyike, a 17:00 órakor kezdődő fő tiltakozó gyűlésre készülve. A kormány megdöntését követelő tiltakozások sorozata zajlik, beleértve a háború leállítását és a Gázába fogságban lévők hazahozatalát, az északon és délen kitelepítettek hazatérését, valamint a sorkatonai törvény elleni tiltakozást.

,,Ez a pusztító kormány öröksége. Túszok a pokolban, felgyújtott járművek és házak, az északi lakosok cserben hagyva, időhúzás a kijátszási törvénnyel [ultraortodoxok sorkatonai szolgálatát alóli felmentése] és a politikai trükközések erőink rovására. Eljött az idő, hogy a közvélemény felálljon, és a pusztító kormány feloszoljon” – olvasható a Bajtársak közleményében.

Számos csoport indult Jeruzsálembe, hogy a Kneszetnél demonstráljon, miközben országszerte más tüntetéseket is terveznek.

The post Likvidálások Gázában, tüntetések Jeruzsálemben first appeared on Új Kelet online.