A háború 228. napja: A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze, Karim Khan elfogatóparancsot kért a Hamász terrorszervezet gázai vezetője, Jechíje Szinwar és Binjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök ellen az október 7-i Izrael elleni támadások és az azt követő gázai háború miatt elkövetett háborús és emberiség elleni bűncselekmények vádjával.

Khan Joáv Gallant izraeli védelmi miniszter, valamint a Hamász másik két vezető vezetője – Mohammed Diab Ibrahim al-Masziri, a katonai szárny vezetője, ismertebb nevén Mohammed Deif, valamint a politikai szárny vezetője, Iszmail Hanije ellen is elfogatóparancsot kért.

Az ICC bírákból álló testülete most megvizsgálja Khan kérelmét.

Izrael nem írta alá a Római Statútumot, amely biztosítja a bíróság joghatóságát. Ha a bírói testület el is fogadja Khan kérelmét, mindaddig, amíg Netanjahuék nem utaznak olyan országba, mely részes fele a Bíróságnak, nem fenyegeti őket letartóztatás.

„Október 7-e óta Izrael Állam egy brutális terrorszervezet, a Hamász ellen harcol – egy olyan ellenség ellen, amely izraeli gyerekek, nők és férfiak ellen folytatott atrocitásokat. Most a saját népét is élő pajzsként használja” – mondta Gallant keddi közleményében, mely az első nyilvános megjegyzése az ügyben.

„Az Izraeli Védelmi Erők a nemzetközi jognak megfelelően harcol, miközben példátlan intézkedéseket tesz a humanitárius segítségnyújtás elősegítésére” – mondta Gallant, megjegyezve, hogy büszke az ország katonáira és magatartásukra.

„Az ICC ügyészének, Karim Khannak a kísérlete a dolgok kifordítására nem fog sikerrel járni – a párhuzam, amelyet a Hamász terrorszervezet és Izrael Állam között vont, aljas”.

„Izrael Állam nem részes fele a Bíróságnak, és nem ismeri el annak tekintélyét” – mondta Gallant.

„Határozottan el kell utasítani Karim Khan ügyész azon kísérletét, hogy megtagadja Izrael államtól a jogot, hogy megvédje magát, és biztosítsa a Gázában fogva tartott túszok szabadon bocsátását” – mondta a védelmi miniszter.

Franciaország és Németország mindeközben támogatását fejezte ki a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság függetlensége mellett, reagálva Izrael és az Egyesült Államok azon felhívására, hogy szankcionálják legfőbb ügyészét.

„Franciaország támogatja a Nemzetközi Büntetőbíróságot, annak függetlenségét és a büntetlenség elleni küzdelmet minden helyzetben” – áll a Külügyminisztérium hétfői közleményében.

Németország hivatalos közleményében szintén hangsúlyozta a bíróság függetlenségének fontosságát.

A francia bejelentés kifejezetten megemlítette a Hamász október 7-én elkövetett bűncselekményeit, amelyeket ,,antiszemita mészárlásnak” és ,,polgári lakosság elleni barbár támadásoknak” nevezett, ,,kínzásokkal és szexuális erőszakkal kísérve, amelyeket maguk dokumentáltak”.

Franciaország tartózkodóbb volt a Netanjahu és Gallant elleni elfogatóparancsra adott reakciójában. ,,Ami Izraelt illeti, az ügyész által előterjesztett bizonyítékok megvizsgálása után a bírói tanács dönt majd arról, hogy kiadja-e ezeket az elfogatóparancsokat”, figyelembe véve a komplementaritás elvét és az izraeli bíróságok lehetséges lépéseit – közölte a minisztérium.

Németország nem értett egyet azzal a kísérlettel, hogy egyenlőséget tegyenek a Hamász vezetői és a Netanjahu és Gallant elleni elfogatóparancsokkal.

Németország izraeli nagykövete, Steffen Seibert a következőt írta X-en: ,,Németország tiszteletben tartja a Nemzetközi Büntetőbíróság függetlenségét és eljárásait.” Ugyanakkor hozzátette: ,,A Hamász vezetése és az izraeli tisztviselők elleni egyidejűleg benyújtott elfogatóparancs iránti kérelem párhuzam vonás helytelen benyomását keltette.”

Németország, Franciaország és az EU többi része részt vesz a nemzetközi bíróság tevékenységeinek finanszírozásában. Ezzel szemben az Egyesült Államok, amely nem írta alá a Nemzetközi Büntetőbíróság Római Statútumát, és nem ismeri el az ICC tekintélyét, nem finanszírozza azt.

The post Reakciók az ICC főügyészének kérelme után first appeared on Új Kelet online.