Avi/ujkelet.live

A háború 228. napja, déli front: Két rakétát lőttek ki délután a Gázai övezetből Askelonra. Az egyik rakétát elfogta a Vaskupola rakétavédelmi rendszer, a másik nem jutott át a határkerítésen. Sérülés vagy kár nem történt.

Harcok: Az észak-gázai Dzsabalijában bevetett 460. páncélosdandár csapatai rakétákat és rakétaindítókat találtak egy mecsetben, jelentette az Izraeli Védelmi Erők délután.

A Givati-dandár Tzabar zászlóaljának csapatai elfogtak három fegyveres terroristát, akik egy alagút nyílásából bújtak elő a dél-gázai Rafahban. A triót átadták a biztonsági szervezeteknek kihallgatásra.

A harcosok az elmúlt nap során megöltek mintegy 20 terroristát és fegyvereket foglaltak le, köztük gépkarabélyokat és RPG-ket.

Mindeközben a Nahal-dandár 932. zászlóaljának erői a dél-gázai Rafahban találtak egy alagút nyílást, melyben számos fegyvert, köztük RPG-ket, gránátokat és más robbanóeszközöket tároltak. Az alagutat lerombolták.

Egy másik rafahi épületben szintén fegyverek valamint katonai felszerelések rejtekhelyére bukkantak.

Júdea és Szamária: A ma reggel a hadsereg információbiztonsági jóváhagyása nélkül kiadott videóban egy négyfős terrorsejt likvidálása látható múlt hónapban a Tulkarm melletti Nur al-Samsz menekülttábor egyik sikátorában.

Az akció a hadsereg dandár szintű műveletének része volt, amelyben több száz harcos vett részt a Duvdevan kommandós egységből, a Haruv felderítő egységből, a terrorelhárító egységből és a határrendészet fedett egységéből.

A felvételen a négy felfegyverzett terrorista látható, amint a tábor sikátoraiban lövöldözni készül az izraeli erőkre. A terroristák kiszúrták a drónt és megpróbálták lelőni. Később egy támadó drón vette célba őket. A harcosok egy másik drónt is bevetettek, amely a sikátort pásztázta, és rögzítette a négy terroristát holtan feküdve, mellettük M16-os puskák és lőszerek voltak.

A kétnapos dandár szintű hadművelet során 14 terroristát öltek meg, 15 másikat letartóztattak, és sok fegyvert elkoboztak.

Dzsenin: Az izraeli hadsereg Dzsenin városában (Szamária, Palesztin Hatóság területe) zajló rajtaütése közepette a csapatok lerombolták Ahmed Barakat palesztin terrorista otthonát, aki részt vett Meir Tamari meggyilkolásában Hermes telep közelében 2023 májusában.

A terroristát dróncsapással likvidálták márciusban.

A reggel indított műveletre azt követően került sor, hogy ,,a Sabak belbiztonsági szolgálat hírszerzési információi a Hamászhoz és a Palesztin Iszlám Dzsihád terrorszervezetekhez kötődő fegyveres terroristák tevékenységére, valamint számos terrorinfrastruktúra jelenlétére utaltak a területen.”

A Palesztin Hatóság egészségügyi minisztériuma eddig hét halottról számolt be.

AP: Izraeli tisztviselők lefoglalták az Associated Press egyik kameráját és műsorszóró berendezését, és azzal vádolják a hírszervezetet, hogy megsértette az új médiatörvényt azzal, hogy felvételekkel látta el az Al Dzsazírát.

„A kormányhatározatnak és a kommunikációs miniszter utasításának megfelelően a Kommunikációa Minisztérium továbbra is megtesz minden szükséges intézkedést az állam biztonságát sértő adások korlátozása érdekében” – áll a Minisztérium közleményében.

Az AP elítélte a lépést, mondván, hogy a katari műholdas csatorna több ezer ügyfél egyike, mely élő videót kap az amerikai hírügynökségtől.

A minisztérium illetékesei a déli Szderot városában lefoglalták az AP felszerelését. Átadtak az AP-nek egy Slomo Karhi kommunikációs miniszter által aláírt dokumentumot, amely szerint megsértették az ország médiatörvényét, közölte az AP.

Nem sokkal a felszerelés lefoglalása előtt a kamera egy távoli képet sugárzott Gáza északi részéről. Az AP megfelel az izraeli katonai cenzúra szabályainak, amelyek tiltják olyan részletek közvetítését, mint például a csapatok mozgása, amelyek veszélyeztethetik a katonákat.

Az AP szerint a lefoglalás egy csütörtöki szóbeli utasítást követett az élő adás leállítására vonatkozóan – amit a hírszervezet megtagadott.

Jáir Lapid izraeli ellenzéki vezető X-en a következőt reagálta: ,,Döbbenet, hogy Slomo Karhi kommunikációs miniszter emberei elkobozták a világ legnagyobb hírügynöksége, az AP berendezését. Ez nem az Al-Dzsazíra, ez egy amerikai média, amely 53 Pulitzer-díjat nyert. Ez a kormány úgy viselkedik, mintha úgy döntött volna, hogy mindenáron gondoskodik arról, hogy Izrael pária legyen az egész világon. Megőrültek”.

A Fehér Ház sajtótitkára, Karine Jean Pierre azt mondta, hogy a Biden-kormányt aggasztják a hírek, amelyek szerint az izraeli kormány elkobozta az AP berendezéseit. Hangsúlyozta, hogy az újságírók számára biztosítani kell a jogot és képességet, hogy végezhessék a munkájukat.

The post Rakétatámadás, harcok, rombolás, videó és AP-incidens first appeared on Új Kelet online.