ujkeletlive

Netanjahu a CNN-nek: nem lesz izraeli újratelepítés Gázában

Binjámin Netanjahu a CNN csatornának adott legfrissebb nyilatkozata szerint, ismételten megerősítette az izraeli telepek elutasítását a gázai övezetben, továbbá egyértelművé tette, hogy nem tervezi az enklávé újbóli megszállást, hangsúlyozva hogy az újjáépítés és a polgári kormányzás érdekében először el kell távolítani a Hamász terrorszervezetet.

Kormánya radikális partnerei által hangoztatott tervekkel ellentétben a miniszterelnök a CNN műsorvezetőjének azt mondta, hogy Izraelnek nem áll szándékában a Gázai övezetet a háború után izraeli telepesekkel újratelepíteni, emellett célja továbbra is a Hamász kiszorítása a hatalomból.

„Van egy nagyon világos tervem. A Hamász utáni nap, a Hamász utáni napon fog bekövetkezni. Meg kell szabadulnunk a Hamásztól. Rafah az utolsó erődítmény, amely véget vet a harcok intenzív részének. Ha a Gázai övezet újratelepítésére gondol, az soha nem volt a tervekben. Néhány választóm nem örül ennek, de ez az én álláspontom,” – tette hozzá.

  • A miniszterelnök a héber nyelvű  médiában ezidáig nem erősítette meg fenn említett terveit. Koalíciójának nemzetbiztonsági minisztere Itamar Ben-gvir, ahogyan korábban Becalel Szmotrich pénzügyminiszter viszont másképpen képzeli el az övezet háború utáni rendezését. Ben-gvir a Kikar Hashabat riporterének megerősítette, hogy a miniszterelnök tisztában van követeléseikkel, miszerint
  • a rafahi offenzívát tovább folytatják a végsőkig, és le kell állítani az övezetbe áramló üzemanyagellátást
  • a háború után Izrael megszállja Gázát. Zsidó telepesek fogják uralni az egész övezetet, és nem csak a kivonulás előtti közösségeket fogják visszatelepíteni. Emellett, Ben-gvir az északi fronton Libanon ellen teljeskörű szárazföldi hadműveletet tervez.

Ezzel szemben, Netanjahu a CNN riporterének azt mondta, hogy „Gáza újjáépítését, amennyiben lehetséges, a mérsékelt arab államok és a nemzetközi közösség végezné.” Hárítva a túszszabadítási megállapodásról szóló tárgyalások folytatását, a miniszterelnök megjegyezte, hogy a Hamász álláspontja miszerint akkor engedik el a túszokat, ha Izrael kivonul Gázából és befejezi a háborút, számára elfogadhatatlan, „ebbe én nem fogok belemenni,” – tette hozzá.

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) által ellene és védelmi minisztere ellen felhozott vádakat Netanjahu „több mint felháborítónak” minősítette, bár nem utalt közvetlenül név szerint Karim Khan főügyészre, kijelentette – „ez a gazember ügyész még arra sem vette a fáradtságot, hogy Izraelbe jöjjön. Hamis vádakat fogalmazott meg, amelyek veszélyesek és nem igazak. Az ICC-t a Közgyűlés és az Emberi Jogi Tanács útjára tereli.”

ICC – nemzetközi álláspontok

Az ICC főügyésze által bejelentett és a bíróság felé továbbított elfogatóparancs iránti kérelmet az Egyesült Államok, majd az Egyesült Királyság és Ausztria elutasította.

Az Egyesült Királyság miniszterelnökének szóvivője szerint a Nemzetközi Büntetőbíróság döntése „nem segít a harcok szüneteltetésének elérésében, a túszok kiszabadításában vagy a humanitárius segélyek bejuttatásában.”

Franciaország és Németország azonban egyaránt hangsúlyozta, hogy meg kell őrizni az ügyész és a bíróság függetlenségét.

Anthony Blinken amerikai külügyminiszter jelezte, hogy a Biden-kormányzat támogatni fogja a Kongresszusban a Nemzetközi Büntetőbíróság ügyésze elleni kétpárti fellépést, válaszul arra a döntésre, hogy elfogatóparancsot kérnek izraeli vezetők ellen.

Az Izraelbe látogató Robert O’Brien hasonló ígéreteket tett, mondván az Egyesült Államoknak szankciókkal kellene sújtania a Nemzetközi Büntetőbíróság tisztviselőit, akik elfogatóparancsot kérnek Binjámin Netanjahu miniszterelnök ellen.

Donald Trump republikánus elnökjelölt egyik vezető külpolitikai tanácsadója, O’Brien, a Reutersnek nyilatkozott az izraeli tisztségviselőkkel folytatott megbeszéléseit illetően, utalva az általa irracionálisnak nevezett ICC döntésre megjegyezte – „szankcionálhatjuk a bankszámlákat, az utazásokat. Vízumkorlátozást vethetünk ki ezekre a korrupt ügyészekre és bírákra. Valódi keménységet mutathatunk.”

A Biden-kormányzat tisztviselői szerint Khan főügyész megszegte az Egyesült Államokkal szemben vállalt kötelezettségét, arra vonatkozóan, hogy közvetlenül tárgyal az izraeli kormánnyal, mielőtt a letartóztatási parancsokról döntene.

Blinken kongresszusi meghallgatása során kijelentette, hogy a Biden-kormányzat kétpárti alapon kész együttműködni a Kongresszussal a megfelelő válasz kidolgozásában az ICC ügyészének azon döntése ellen, hogy elfogatóparancsot kérjen izraeli vezetők ellen.

Blinken szerint Khan döntése helytelen, árt az Izrael és a Hamász közötti megállapodásra irányuló erőfeszítéseknek, melyek célja a Gázában fogva tartott túszok szabadon bocsátása és tűzszünet kialakítása az enklávéban.

Karhi utasítása, és visszavonása

Slomo Karhi kommunikációs miniszter kedd este visszavonta az Associated Press hírügynökség berendezéseinek elkobzására vonatkozó utasítását, és közölte, hogy a berendezéseket visszaadják. Karhi néhány órával korábbi döntése, miszerint lefoglalnak egy kamerát és az AP-hez tartozó műsorszóró berendezést Szderotban, azzal vádolva a hírügynökséget, hogy megsértette az új médiatörvényt, mivel képeket szolgáltatott a betiltott Al-Dzsazíra hálózatnak, felháborodást keltett többek között Washingtonban is.

Az amerikai illetőségű AP közleménye szerint a katari műholdas csatorna azon több ezer ügyfélük között van, amelyek a hírügynökségük és más hírszervezetek élő adásait megkapják.

A kommunikációs miniszter döntését követően amerikai tisztviselők felvették a kapcsolatot a miniszterelnök hivatalával, aggodalmukat fejezve ki Karhi kemény  fellépése miatt, és arra kérték Izraelt, hogy vonja vissza döntését, állítja az Axiosnak nyilatkozó forrás.

Adrienne Watson szóvivő szintén megerősítette, hogy a Fehér Ház és a Külügyminisztérium komoly aggodalmuknak adott hangot, és arra kérték Izraelt, hogy vonják vissza az intézkedést.

A szabad sajtó a demokrácia egyik alapvető pillére, és a média tagjai, köztük az AP, létfontosságú munkát végeznek, amit tiszteletben kell tartani,” – tette hozzá Watson.

A Fehér Ház sajtótitkára, Karine Jean Pierre újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy a Biden-kormányzatot aggasztják a lefoglalásról szóló jelentések, mondván, „az újságíróknak joguk és lehetőségük kell, hogy legyen a munkájuk végzéséhez.”

Karhi azzal indokolta a lefoglalásáról szóló határozatát, hogy a berendezés a gázai övezet északi részén lévő izraeli erők pozícióit közvetítette az al-Dzsazíra számára, ilymódon „veszélybe sodorva őket,” majd néhány órával későbbi kedd esti közleményében visszakozott, és közölte, hogy elrendelte „a művelet leállítását és a berendezések visszaadását az AP ügynökségnek,” a védelmi hatáskörére hárítva a további lépéseket, amely „meg kívánja vizsgálni az adások ügyét a haderőinkre jelentett kockázat tekintetében.”

The post Netanjahu a CNN-nek: nem lesz izraeli újratelepítés Gázában first appeared on Új Kelet online.