Avi/ujkelet.live

A háború 198. napja, északi front: Izraeli vadászgépek az éjszaka csapást mértek a Hezbollah terrorszervezet több célpontjára Dél-Libanon három különböző területén.

Az egyik támadás egy posztot célzott, benne a Hezbollah egyik terroristájával Tajr Harfán.

Ezen kívül megsemmsítették a Hezbollah egyik megfigyelőállomását Odaisszeben, és a terrorcsoport által használt épületeket Khiamban.

Hanije húga: Vádat emeltek vasárnap a Hamász terrorszervezet politikai szárnyának vezetője, Iszmail Hanije húga, Szabach Avad al-Szalam 57 éves tel-sevai izraeli állampolgár ellen terrorszervezettel való kapcsolatba lépésért, Izrael elleni felbujtásért és tevékenységekért. Al-Szalamot a hónap elején tartóztatták le, és az otthonában tartott razzia során a rendőrség olyan dokumentumokat és egyéb bizonyítékokat talált, amelyek Izrael elleni súlyos biztonsági bűncselekmények elkövetését támasztják alá.

A vádirat szerint október 9-től Al-Szalam tucatnyi személlyel létesített kapcsolatot, köztük testvérével, WhatsApp-üzeneteket váltva, amelyek dicsérő szavakat, együttérzést és bátorítást tartalmaztak a Hamász tetteiért és a terrorcselekményeknek minősülő tömeges atrocitásokban való részvételéért.

,,Isten szétszórta és elválasztotta őket, és gondoskodott a megsemmisítésükről, épületeik lerombolásáról, és megváltoztatta helyzetüket, és közel hozta a végüket, és elvágta az életüket” – írta al-Szalam. ,,Hagyd nekik, hogy a holttesteikkel legyenek elfoglalva… Isten tartsa számon őket, és ölje meg őket, és ne hagyjon meg egyet sem.”

Elfeledve: Emma Tzurkov, Elizabeth Tzurkov testvére az Atlantic Council kutatóintézet washingtoni rendezvényén az iraki kormány vezetője, Mohammad Sia al-Szudáni szemére vetette, hogy kormánya ,,milíciák terrorizmusát finanszírozza. Szégyellje magát. Ön nem tesz semmit a megmentéséért”.

Hozzátette továbbá, hogy al-Szudáni nem tesz semmit Tzurkov szabadon bocsátása érdekében, mert elrablói a Hezbollah zászlóaljaiból származnak. ,,Az ön kormánya finanszírozza ezeket a terroristákat, és ön alkalmazza őket. Hadd csináljanak, amit akarnak. A testvérmet 13 hónapja fogva tartják, és önt ez nem érdekli. Ön úgy ül itt, mintha legitim vezető lenne.”

Az iraki miniszterelnök a rendezvényen azt mondta, hogy ,,nyomozócsoportot hoztak létre, amely nyomon követi Tzurkov elrablásának minden vonatkozását”, és hozzátette, hogy emberei egyre közelebb kerülnek az elrabolt kutató lokalizálásához. A múlt héten al-Szudáni találkozott Joe Biden amerikai elnökkel a Fehér Házban. A találkozó előtt arról számoltak be, hogy Tzurkov elrablásának témája is szóba kerül kettejük között.

Elizabeth Tzurkov orosz izraeli állampolgár tavaly márciusban eltűnt Irakban, és az iráni támogatású síita Kataib Hezbollah milícia túsza.

  • Az iraki Kataib Hezbollah egy síita fegyveres szervezet, amely 2007-ben több fegyveres szervezetből alakult Irán égisze alatt, hogy harcoljon az iraki amerikai invázió ellen.
  • Az elmúlt évtizedben a szervezet része lett az iraki síita milíciák ernyőszervezetének, amely az Irak nagy részét elfoglaló ISIS felszámolására jött létre.
  • Ez egy Iránhoz kötődő szervezet, amely a jelentések szerint közvetlen támogatást kap tőle – fegyvereket és pénzt. A szervezet fenyegetéseket tesz az Egyesült Államok és Izrael felé, és nagyon harcos minden iraki elemmel szemben, amely ellenzi az iráni befolyást a térségben. A szervezet élén álló személy, amennyire tudni, Hadzs Abu Husszuein al-Hamidaw.

,,Tzurkov életben van, és Irakot tekintjük felelősnek a sorsáért és biztonságáért” – közölte júniusban a Miniszterelnöki Hivatal. A 36 éves nő orosz útlevéllel, saját kezdeményezésére lépett be Irakba. Látogatásának célja az volt, hogy tudományos kutatást végezzen a Princeton Egyetemen szerzett doktori címéhez.

Az „Al Rabiaa” iraki tévécsatorna tavaly júliusban közzétett egy videót a kutatóról, mielőtt márciusban elrabolták. A videón egy férfi kíséretében távozik egy kávézóból. A riport szerint ez volt az utolsó felvétel róla, mielőtt elrabolták.

Egy forrás júliusban közölte, hogy Tzurkov más ,,veszélyes” országokban is járt, és hangsúlyozta, hogy nem a Moszad ügynöke. A forrás szerint nem szállították át Iránba – de aggódnak ennek eshetőségre miatt. Izraelben a becslések szerint az őt elraboló iráni szervezet tudta, hogy izraeli.

Tzurkov szolgált az izraeli hadseregben, beszél angolul, héberül, oroszul és arabul, két diplomát szerzett nemzetközi kapcsolatokból és közel-keleti tanulmányokból a Héber Egyetemen és a Tel Avivi Egyetemen, valamint az American News Lines Institute agytröszt és a jeruzsálemi székhelyű Izraeli-Palesztin Fórum a Regionális Gondolkodásért munkatársa.

A New Lines Institute közölte, hogy legutóbb március 19-én lépett kapcsolatba Tzurkovval. Állítólag azt mondta kollégáinak, hogy „elege volt a közel-keleti terepkutatásból, és szeretne visszatérni Princetonba”.

Tzurkov legutolsó tweetje március 21-i. Édesanyja azt mondta, fogalma sem volt arról, hogy lánya Irakban van.

Irak ellenséges országként van megjelölve, a törvény tiltja, hogy izraeli állampolgárok oda utazzanak. Tzurkov ettől függetlenül már járt Irakban.

The post Vádemelés Hanije húga ellen és az elfeledett izraeli túsz Irakban first appeared on Új Kelet online.