Hozzávalók
A tökéletes sólet
-
2 nagy db vöröshagyma
-
4 gerezd fokhagyma
-
2 ek libazsír
-
300 g fehérbab
-
300 g gersli
-
700 g füstölt libamell
-
1 ízlés szerint só
-
1 ízlés szerint bors
-
6 db tojás
-
1 l víz
1174
Kalória
89.8g
Fehérje
105.6g
Szénhidrát
43.3g
Zsír
411.7g
Víz
362.4g
Koleszterin
24.4g
Élelmi rost
5g
Cukor
Elkészítés
A tökéletes sólet
- Egy nagy kanálnyi liba- vagy kacsazsíron pirítsuk körbe a marhahúst, sózzuk, borsozzuk közben. Húsfronton érdemes nyers és füstölt húsokat vegyesen használni. A sertés ugye tilos, de marha, kacsa, liba nyugodtan mehet bele. Érdemes szem előtt tartani húsvásárlásnál, hogy sokáig fog sülni, így inasabb, picit zsírosabb húst válasszunk, ami nem fog kiszáradni.
- Vegyük ki a marhahúst, miután kellően megpirultak. Öntsük a serpenyőbe a finomra vágott vöröshagymát, fokhagymát, és futtassuk át. Érdemes némi füstölt fűszerpaprikával is összekeverni párolás után, eszméletlen plusz ízt fog neki adni!
- A sólet bőségességét a húsok mellett a belefőzött, nagy mennyiségű bab és gersli is garantálja. A bab lehet fehér, tarka vagy a kettő keveréke, és érdemes főzés előtt egy éjszakára beáztatni, hogy könnyebben puhuljon. A gerslit ezzel szemben áztatni nem kell, de ajánlott átmosni használat előtt, különben megszínezheti az ételt, ráadásul így biztos pergős lesz megfőve is.
- A sóletkészítés leghosszabb része (persze a sütést nem számítva) a rétegezés, ami a többi előkészítési fázishoz hasonlóan nem nagy munka. Vegyünk elő egy nagy, sütőbe tehető edényt. Alulra mindenképpen a párolt hagymák kerüljenek, erre jöhet a körbepirított marhahús, majd felváltva rétegezve az átmosott gersli és a lecsepegtetett bab.
- A rétegezést mindenképpen a füstölt hússal zárjuk, és érdemes pár tojást is a tetejére tenni, ami az étellel együtt készre fő.
- Végül öntsük fel annyi vízzel, amennyi ujjnyi magasan ellepi, és sózzuk meg alaposan. Lefedve süssük 130-140 fokon legalább 5-6 órán át, de kicsit alacsonyabb hőfokon hagyhatjuk akár egy éjszakán keresztül is sülni.
- A kész sóletet úgy tálaljuk, hogy minden hozzávalóból jusson a tányérokba. A tojásokat megpucoljuk, és félbevágva a kitálalt sóletre tesszük. Sálom, és jó étvágyat!
