Az aligai magaspart alatti szűk helyre ilyen monstrumot álmodtak kormányzati szabadságlevéllel - Az illusztráció a látványterv felhasználásával készült - Fotó: Győrffy ÁrpádAz aligai magaspart alatti szűk helyre ilyen monstrumot álmodtak kormányzati szabadságlevéllel – Az illusztráció a látványterv felhasználásával készült – Fotó: Győrffy Árpád

Balatonvilágos egykori aligai részén elkezdődött az a gigantikus és ész nélküli természetátalakítás, amit tavaly nyár végén jósoltunk egy nem sokkal korábban megjelent kormányrendelet nyomán. Az első fecske egy kisebb falu lakosságát befogadó épület lesz a hajdani pártüdülő kerítésétől nem messze.

Az augusztusban Orbán Viktor aláírásával kiadott jogszabály elsősorban az egykori MSZMP-üdülő, a Club Aliga mai tulajdonosainak adott szinte korlátlan beavatkozási lehetőséget az addig érvényes építési és telekalakítási szabályok felülírásával. A helyiek és más egyszerű halandók jogait csorbító beruházói szabadságból jutott a kerítésen túlra is. A várhatóan elsőként elkészülő, és a mai módihoz mintát adó épületet az “úttörőtáborként” ismert, de Erzsébet táborként is működtetett vízparti üdülő helyén, az 1392-es helyrajzi számú ingatlanon húzzák fel rövidesen.

A helyi önkormányzatnak hosszú időn át csak annyi köze volt az állami tulajdonban lévő 8300 négyzetméteres területhez, hogy pénzért parkolóhelyet biztosított az éppen aktuális bérlőknek. A part közeli területek szabályozásáról közben elfogadott “TNM- rendeletben” 10 méter széles zöld sávot, parti sétányt, 30 méter széles beépíthetetlen területet jelöltek ki. Ugyanez került a helyi építési szabályzatba is.

A központi és a helyi szabályozás is 10 méteres zöld sávot, sétányt és 30 méteres beépítés nélküli területet írt elő a parti sávba – részlet a TNM-rendelet világosi mellékletéből

2016 őszén egy parlamenti tájékoztató kapcsán csillant fel a remény, hogy a falunak szorosabb köze is lehetne a területhez. Ekkor levélben fordultak az MNV Zrt-hez, hogy az ingatlant másokkal együtt adják térítésmentesen önkormányzati tulajdonba vagy vagyonkezelésbe. Mivel kérésük nem talált meghallgatásra, 2019 tavaszán újabb levelet írtak, amiben 49 évre szóló térítésmentes önkormányzati vagyonkezelési lehetőséget kértek.

Az önkormányzat 2020 januárjában kapott levelet az MNV Zrt.-től. Igaz, nagyon nem azt, amit vártak. A levélben arról tájékoztatták őket, hogy időközben az MNV Zrt. árverésen értékesítette az érintett ingatlant, és ezért most arra kéri az önkormányzatot, hogy tegye meg nyilatkozatát, akar-e élni elővásárlási jogával, mivel “az ingatlan part menti 30 méteres területsávra az ingatlan-nyilvántartásban bejegyzett elővásárlási jog illeti meg. Ennek megfelelően az MNV Zrt., mint a tulajdonosi joggyakorló közölte a nyertes ajánlatot teljes terjedelemben. Az ingatlanra vonatkozó nyertes vételi ajánlat összege 410.645.000 Ft”.

Az “úttörőtábor” és környéke a Google Earth téképén

A képviselők többsége nem akart erőn felüli vásárlásba ugrani, de ahhoz mindenképpen ragaszkodtak, hogy legalább a TNM-rendelet szerinti 10 méteres parti sétány továbbra is állami vagy önkormányzati tulajdonként a nemzeti vagyon része maradjon, kötelező önkormányzati fenntartási kötelezettséggel. Ennek rendezéséhez az árverés eredménytelenné nyilvánítását és tárgyalási lehetőséget kértek az MNV Zrt.-től. Kérésük megint süket fülekre talált. Válasznak legfeljebb azt tekinthették, hogy az MNV Zrt. oldalán megjelent adatok szerint május 11-én 326 millió forintos összeggel megkötötték a szerződést az árverésen nyertes Archibald Ingatlanhasznosító Szabadidő, Sport Kft.-vel.

A 2016-ban alakított vállalkozásról talán annyit érdemes tudni, hogy 2020 januárja óta két cég, a Media System Kft. és a Zétavár Szabadidő, Sport és Ingatlanhasznosító Kft. tulajdonában van. Ezek tulajdonosai többségében megtalálhatók a dr. Bártfai Beatrix vezetésével működő Sárhegyi és Társa ügyvédi iroda munkatársai között. Az mfor.hu gazdasági szaklap szerint az érintettek kiváló kapcsolatban vannak fontos kormányzati szereplőkkel.

Talán ezzel is magyarázható, hogy a bevezetőben már említett atomcsapás, ami 2020 augusztusában gyakorlatilag lenullázta a helyiek Club Aligával kapcsolatban kivívott jogait, erre a területre is érvényes lett. A kormányrendelet itt is elvett minden jogot és reményt.

Február végén megkezdődött az egykori úttörőtábor épületeinek bontása – Fotó: Győrffy Árpád

A jogszabály szállodafejlesztésre hivatkozva nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá minősítette az 1392-es helyrajzi számú ingatlanon tervezett munkálatokat is. Kivételes elbírálásként többek között

  • 20-ról 30%-ra emelte a beépíthetőség mértékét,
  • a legnagyobb épületmagasságot 8-ról 16,5 méterre növelte,
  • a kötelező zöld felület arányt 50-ről 40 százalékra csökkentette,
  • a terepszint alatti beépíthetőség mértékét 20-ról 50%-ra emelte. És ami igazán durva,
  • kimondta, hogy az ingatlanon parti sétány, közhasználat céljára szolgáló strandolásra alkalmas partszakasz, közhasználat céljára szolgáló strand és különleges strandterület nem alakítható ki, illetve nem állhat fenn.

Hogy magát az építési eljárás lebonyolítását is megkönnyítsék, a rendelet lerövidítette az engedélyezési határidőket, és rögzítette azt is, hogy a beruházás esetében építészeti-műszaki tervtanácsi véleményt nem kell beszerezni, valamint településképi véleményezési eljárást nem kell lefolytatni.

Az épület hátsó oldala az etdr.gov.hu oldalon megjelent névtelen hirdetményből

A területen álló épületek bontását február végén megkezdték, és közzétették a beépítéssel kapcsolatos terveket. Mint ebből kiderül, szó nincs a kormányrendelet indokaként használt szállodafejlesztésről. Egyszerűen csak fel akarnak építeni egy 92 lakást és egy vendéglátó egységet magába foglaló hétszintes társasházat, ami a telek szinte egészét elfoglalja. S a korábban tervezett 30 méteres védett parti sáv és a sétány helyett az épület egyik szárnya 8 méterre lesz a Balatontól.

Az épület helyszínrajza az etdr.gov.hu oldalon megjelent névtelen hirdetményből

Információink szerint a Somogy Megyei Kormányhivatal az ügy kiemelt helyzetére tekintettel már ki is adta az engedélyt az épületre, így a bontás elvégzése után azonnal kezdődhet az építkezés.

Mint a bevezetőben írtam, mindez csak előjáték ahhoz képest, ami várhatóan rövidesen a Club Aliga kerítésén belül elindul.

Győrffy Árpád