Avi/ujkelet.live

A háború 344. napja, északi front: Izraeli vadászgépek pénteken a Hezbollah terrorszervezet egyik katonai épületét támadták, benne operatívokkal, miután a 210. hadosztály azonosította őket Kawkaba térségében. Továbbá a vadászgépek csapást mértek egy fegyverraktárra, egy rakétaindítóra, mellyel korábban Izraelt támadták, és katonai épületekre a dél-libanoni Madzsdal Zunban, Dzsebbajnban és Blidában.

A tüzérség pedig a dél-libanoni Ramyeh, Ajta as-Sab és Aalma as-Sab térségét támadta.

Az éjszaka öt rakétát lőttek ki Libanonból Felső-Galileára, egy részüket elfogták, a maradék nyílt területeken landolt, sérülés nem történt.

A Gornot Hagalilban aktiválódott figyelmeztetés kapcsán a hadsereg közölte, hogy a légvédelem elfogott egy gyanús légi célpontot, mely Libanonból érkezett. Sérülés nem történt. A rakétára figyelmeztető szirénákat az elfogó rakétából származó lehulló repeszek miatti aggodalomból aktiválták.

Reggel körülbelül ötvenöt rakétát lőttek ki Libanonból Felső-Galileára. Egy részüket a légvédelmi rendszerek elfogták, a maradék nyílt területeken landolt, sérülés nem történt. Az izraeli hadsereg válaszul a rakétaindítókat támadta.


Szintet lépve: A politikai kör először tárgyalt bizonyos háborús célok felvételéről az északi front ügyében és a lakosok biztonságos hazatéréséről, jelentette tegnap a KAN közszolgálati műsorszolgáltató.

Az ígéretek, kijelentések, sőt hamis állítások sorozata után, amelyek szerint a kérdés már a háború céljainak részeként van meghatározva, csütörtökön a miniszterek egy jelentős északi eszkaláció lehetőségéről – és a háborús célok ennek megfelelő megváltoztatásáról tárgyaltak, ahogyan azt a biztonsági szervezet már régóta meghatározta.

A vita tartalmát ismerő forrás szerint még nem született döntés az ügyben. A Miniszterelnöki Hivatal a KAN megkeresésére közölte, hogy az ügyet a következő kabinetülésen jóváhagyásra bocsátják.


Déli front: Az izraeli hadsereg megbeszéléseket folytat a politikai körrel, és operatívan felkészül a Gázai övezetben folytatott tevékenység folytatására, ugyanakkor vannak tisztviselők, akik ellenzik a lépést azzal az indokkal, hogy ez ártani fog a túszoknak, jelentette tegnap este a KAN.

A csatorna által idézett forrás részletesen kifejtette, hogy vannak hadosztályok, amelyek készülnek ezekre a hadműveleti akciókra, ami szerinte veszélyt jelent a túszokra: ,,Mintha semmit sem tanultak volna a hat túsz meggyilkolásából Rafahban.” A kérdésben megoszlanak a vélemények a biztonsági szervezeten belül, és még nem született döntés róla.


Nincs megállás: Egy 30 éves férfi súlyosan megsérült tegnap este egy járműrobbanás következtében Akkón. A gyanú szerint az incidens hátterében bűnszervezetek közöttk konfliktus áll, és a becslések szerint egy merénylet kísérletről van szó.

Az eset során további négy személy könnyebben vagy közepesen súlyos megsérült, köztük a sérült fia, egy 4 éves kisfiú, aki égési sérülések és füstbelélegzés miatt könnyebben megsérült.


Letartóztatás: A 24 éves Leen Mugrabi, egy két hónapos, súlyosan megsérült baba édesanyja, volt a célpontja a csütörtöki ramlei támadásnak, jelentette a KAN tegnap.

A gyilkosságban való részvétellel gyanúsított 17 éves férfi, ramlei lakos követte és figyelte a nőt, majd miután látta, hogy Mughrabi a kisbabával az üzletben van, odarohant hozzá, és eldobott egy gránátot majd elszaladt.

Mugrabi a bűnöző család fejének, Kamel Dzsarusinak a menye és a négy éve meggyilkolt Hamuda Mugrabi lánya volt. A csütörtöki merénylet, az apja meggyilkolása és még sokan másoké a Dzsarusi és Abu Zaid bűnözői családok közötti konfliktus részeként történtek.

A 12-es csatorna jelentése szerint az incidens előzetes vizsgálata megállapította, hogy a robbanás az izraeli hadseregtől ellopott gránát eredménye, amelyet egy olyan személy birtokolt.

Leen ruhákat vásárolni ment a boltba a hétvégi, marokkói repülőút előtt, ahol meglátogatta volna a férjét. A robbanás megölte az üzletben az eladónőt, a 30 éves Daa Abu Halawa és a vele lévő két gyermekét, a nyolcéves Szilát és a tízéves Muhammadot.


Adatok: Szeptemberben eddig 46 haláleset történt. Tizenöt bűnözőkhöz köthető, további tizenöt közúti baleset eredménye, tizenketten haltak meg terrortámadások következtében és négy katona esett el.


Szórólapért bilincsbe verés: Három aktivistanőt nyolc órára őrizetbe vettek pénteken, mert a Hamász által Gázában fogva tartott izraeli túszokról készült szórólapokat helyeztek el a székeken egy zsinagógában Herzliján, ahol a likudos Juli Edelstein imádkozik.

A három helyi lakost kihallgatásra a rendőrségre vitték, kint több tucat tüntető gyűlt össze, hogy támogassa őket.

A zsinagóga szerint ,,rendőröket hívtak és törvényszéki szakértőket, akik elkezdték begyűjteni a bizonyítékokat és a leleteket… a nyomozás során a rendőrség észrevette a zsinagógában szétszórt szórólapokat, amelyeken a túszok képei voltak. A gyanúsítottakat elfogták és kihallgatásra előállították a rendőrségen.”

Az aktivisták jogi képviselője azt nyilatkozta a médiának, hogy egy bár micva esemény közben mentek be a zsinagógába, és a szórólapokat a szertartás helyszínéül szolgáló helyiség mellett helyezték el. ,,Egyértelmű, hogy ez a letartóztatás politikai. Három nő van az állomáson, megbilincselve, mintha egy bűnszervezet tagjai lennének”.

Nyolcórás kihallgatásuk után a három nőt tegnap éjszaka szigorú feltételekkel engedték szabadon, amelyek szerint 15 napig nem léphetnek kapcsolatba egymással és Edelsteinnel. Ezenkívül 15 napig nem közelíthetik meg a házát és a zsinagógát 300 méteres körzetben. A rendőrség végül ejtette a házi őrizetet.

,,Azt mondták, le vagyok tartóztatva bűncselekménnyel kapcsolatos tett és betörés miatt. Megbilincselték a lábam és a kezem, és bevittek az állomásra” – nyilatkozta a Ynetnek Idit Alexandrovitz, egyike a letartóztatott három nőnek. Elmondása szerint a rendőrség délben felvette vele a kapcsolatot, és tudatta vele, hogy ,,le van tartóztatva”.

Alexandrovitz szerint a rendőrségi vizsgálat során a vádak megváltoztatásáról döntöttek. ,,A kihallgatás során a betörést birtokháborításra módosították” – állította. Magáról az akcióról azt mondta, hogy ,,a zsinagóga nyitva volt. Kiraktuk a szórólapokat, beszélgettünk az emberekkel és elmentünk.”

A tegnapi letartóztatás csak fokozta a tüntetést a városban.

Tüntetők fogadták a zsinagógába tartó Edelsteint reggel.

https://anchor.fm/s/51fceecc/podcast/rss

The post 55 rakéta reggel, vita Gázáról, zsinagóga-incidens és a maffia nem áll le first appeared on Új Kelet Live.