Avi/ujkelet.live

A háború 376. napja, északi front: Öt rakétát lőttek ki délben Libanonból Észak-Izraelre, aktiválva a szirénákat két határ melletti közösségben. A lövedékek nyílt területeken landoltak.

Délután 30 rakétát küldtek Felső-Galileára, a többségét elfogták a légvédelmi rendszerek. Az egyik rakéta egy autóba csapódott Madzsd al-Krumban, két személy könnyebben megsérült a repeszek miatt.

Éjfél óta közel 100 rakétát lőttek ki Libanonból Észak-Izraelre.


Észak Nyilai és szárazföldi manőver: Mióta a 146. hadosztály erői megkezdték a manővert Dél-Libanonban a haditengerészet erői a Hezbollah terrorszervezet több tucat terrorcélpontját támadták a terepen lévő harcosokkal együttműködve.

A hadihajók a Hezbollah rakétavetőit, katonai épületeit és lőszerraktárait támadták, segítve a szárazföldi erők harcát.

A 91. hadosztály is folytatja műveleteit a Hezbollah terror-infrastruktúrája ellen Dél-Libanonban. A csapatok az elmúlt napok során földalatti alagúthálózatokat rohamoztak meg, melyekben lakóterek és felszerelések voltak, és sok fegyvert találtak.

Ezeket az infrastruktúrákat a Hezbollah elit Radwan egysége a parancs kiadása napján használta volna a „Galilea meghódítása” terv részeként, mely a Hamász október 7-hez hasonló mészárlását takarja.

A hálózat egy falu szívében volt, libanoni állampolgárok házai alatt, amelyeket a Hezbollah terroristái használtak, cinikusan kihasználva a dél-libanoni civil létesítményeket. Ma reggel a harcmérnökök megsemmítették.

A vadászgépek az Északi Parancsnoksággal együttműködve több tucat Hezbollah terrorcélpontot támadtak Nabatieh térségében. A célpontok között szerepeltek katonai épületek, katonai főhadiszállások és hadianyag-raktárak, amelyeket a Hezbollah polgári épületek közelében helyezett el, a polgári lakosságot élő pajzsként használva.

Libanoni források szerint Nabatieh polgármestere meghalt egy izraeli csapásban, mely a közösség önkormányzati épületét célozta.

A libanoni egészségügyi minisztérium közlése szerint hat ember meghalt és 43-an megsebesültek a támadásban.


Júdea és Szamária: A hadsereg délután közölte, hogy egy helyzetértékelést követően úgy döntöttek, hogy az ünnep idejére több századnyi harcossal erősítik a védelmi küldetések elvégzését a Központi Parancsnokság területén.

Az erők megerősítése lehetővé teszi a térség zsidó telepeinek és a Júdea és Szamária mentén futó kerítés védelmének megerősítését, és a haderő felkészítését a szektor különböző forgatókönyveire.


Déli front: A hadsereg szerdán bejelentette, hogy a kormány döntésének megfelelően 50 segélyszállító teherautót engedett be a Gázai övezet északi részébe.

A hadsereg közleménye szerint a segély Jordániából érkezett, és élelmiszert, vizet, egészségügyi felszerelést és menedék felállításához szükséges felszerelést tartalmazott.

A hadsereg nyilatkozata azután érkezett, hogy magas rangú amerikai tisztviselők rendhagyó figyelmeztetést küldtek izraeli kollégáiknak, miszerint ha 30 napon belül nem sikerül drámai módon javítani a gázai humanitárius válságon, annak következményei lehetnek, beleértve az amerikai fegyverszállítmányok felfüggesztését is.

The post Rakétatámadások Libanonból, bevetésen a haditengerészet és a légierő is Libanonban first appeared on Új Kelet Live.