Avi/ujkelet.live

A háború 198. napja, Júdea: Az izraeli biztonsági erők vasárnap reggel likvidáltak két terroristát a Bajt ‘Anun kereszteződésnél, Hebron közelében. Az egyik terrorista megpróbálta megkéselni a harcosokat, a másik pedig tüzet nyitott az erőkre. Az izraeli erők körében sérülés nem történt.

Terrorelhárítás: A Palesztin Hatóságot kormányzó Fatah általános sztrájkot hirdetett mára ,,a tulkaremi és a gázai vérontást” követően. A Palesztin Tanárok Szakszervezete tanítási szünetet jelentett be a Palesztin Hatóság területén.

A palesztinok mindeközben arról számoltak be, hogy az izraeli biztonsági erők kora reggel elhagyták a Tulkarem melletti Nur al-Samsz menekülttábort, egy három napig tartó terrorelhárító művelet után. Az akció során a csapatok megöltek 14 terroristát.

Szamária: Az izraeli hadsereg tegnap este közölte: Egy mentőautó sofőr életét vesztette szombaton a Sechemtől északra fekvő Asz-Szawija faluban történt összecsapásokban, feltehetően a combját eltaláló golyó következtében Az Izraeli Védelmi Erők vizsgálja, hogy civilek vagy katonák állnak a lövés mögött.

A Palesztin Hatóság Egészségügyi Minisztériuma közölte, az 50 éves Muhammad Musza palesztin mentőst agyonlőtték a sebesültek evakuálása közben.

Szokatlan léptékű erőszakos zavargások történtek egy héttel ezelőtt Binjámin régió számos palesztin falujában, többek között al-Mughajjir és Duma falvakban, miután megtalálták a 14 éves Binjámin Achimeir holttestét, akit terroristát öltek meg. Szélsőséges telepesek – néhányan álarcot viselve – bementek a falvakba, és épületeket, járműveket és mezőgazdasági területeket gyújtottak fel. A palesztinok legalább hat lőtt sérültről számoltak be.

Szankció: Antony Blinken amerikai külügyminiszter várhatóan napokon belül szankciókat fog bejelenteni az Izraeli Védelmi Erők Netzach Jehuda zászlóalja ellen a Júdea és Szamáriában általuk elkövetet emberi jogi kihágások miatt, hivatkozott a Walla hírportál három, a témát ismerő amerikai forrásra.

  • Ez lenne az első alkalom, hogy az Egyesült Államok szankciókat vezet be egy izraeli katonai egységgel szemben.
  • A források szerint a szankciók megtiltják a zászlóaljnak és tagjainak, hogy bármilyen amerikai katonai segélyt vagy kiképzést kapjanak.

Egy amerikai tisztviselő szerint Blinken eltökéltsége a Netzach Jehuda egységgel kapcsolatban azokon az incidenseken alapul, amelyek a Hamász terrorszervezet október 7-i Izrael elleni terrortámadása előtt történtek, és mindegyikre Júdea és Szamáriában került sor.

A Netzach Jehuda zászlóalj ultraortodox katonák különleges egységeként alakult. Minden tagja férfi.

  • Az évek során a Júdea és Szamáriában állomásozó egység a Dombtető Ifjainak célpontjává vált – olyan fiatal radikális jobboldali telepesek számára, akiket nem vettek fel az izraeli hadsereg egyik harci egységébe sem.
  • Az amerikai külügyminisztérium 2022 végén kezdett nyomozni a a zászlóalj ellen, miután katonái több palesztin civilek elleni erőszakos incidensben is részt vettek, jelentette akkor a Haaretz.
  • Az egyik incidens a 80 éves palesztin amerikai Omar Asz’ad halála volt 2022 januárjában, melyet a hadsereg teljeskörűen kivizsgált.
  • 2023 januárjában a zászlóaljat a Golán-fennsíkra helyezték át.

,,Nem szabad szankciókat kivetni az Izraeli Védelmi Erőkre” – írta Binjámin Netanjahu miniszterelnök szombaton X-en. Szerinte az intézkedések bevezetésének szándéka az izraeli hadsereg Hamász terrorszervezet elleni harca során ,,az abszurditás csúcsa és erkölcsi mélypont”, és kormánya ,,minden eszközzel fellép ezek ellen a lépések ellen”.

Bár Izraelben „nagy meglepetésüknek” adtak hangot a várható amerikai döntés miatt, az erre való figyelmeztetés már jóval korábban megjelent a védelmi minisztérium és a külügy jelentéseiben, mutatott rá a KAN, mely már februárban beszámolt a Júdea és Szamáriában bevetett katonák elleni amerikai szankciók lehetőségéről.

Irán: Becslések szerint a csütörtökről péntekre virradóra Iránban végrehajtott éjszakai támadásban használt lövedék egy Rampage nevű precíziós rakéta volt, amelyet Izrael védelmi ipara fejlesztett ki, jelentette a KAN közszolgálati műsorszolgáltató tegnap este. A rakétát fotók és a támadás során okozott kár mértéke alapján azonosították, és szuperszonikus sebességgel rendelkezik, ami nagyon megnehezíti a légvédelmi rendszerekkel történő azonosítását és elfogását.

A rakéta egy 150 kilogramm robbanóanyagot tartalmazó robbanófejjel rendelkezik, 145 kilométeres hatótávolságú, és indítás közben képes korrigálni a röppályáját – hogy pontosan eltalálja a betáplált célt. Külföldi riportok szerint az iráni támadásban izraeli F-35-ös vadászgépek is részt vettek, amelyek nagy távolságból precíziós rakétákat lőttek ki az iszfaháni iráni támaszpont SZ-300-as ütegére. A megsemmisített radar egyike a légi fenyegetések felderítéséért és megsemmisítéséért felelős két radarnak, melyek Irán atomprojektjét védik Natanzban.

A rakéta választása a támadás végrehajtására prezentálta az Irán szívében lévő komplex célpont megsemmisítéséhez szükséges képességeket, és mindezt felelősségvállalás nélkül téve, elkerülve a Teheránnal való frontális konfliktus elmélyülését. Az iráni válasz valószínűsége a támadás óta eltelt idővel egyre csökken.

Izraelben arra a következtetésre jutottak, hogy a Nyugat figyelmét két hosszú távú stratégiai célra kell összpontosítani: Az Irán elleni regionális koalíció létrehozására, valamint új szankciók és korlátozások alkalmazására Teherán ellen, amelyek főként a ballisztikusrakéta fegyverzetére vonatkoznak.

The post Terrortámadás, szankció a hadsereg egyik egységére, és az iráni támadáshoz használt speckó lövedék first appeared on Új Kelet online.