ujkeletlive

Washington – a képviselőház megszavazta az Izrael számára is jelentős támogatást biztosító törvénycsomagot

A keményvonalas republikánusok tiltakozása ellenére az amerikai képviselőház széleskörű kétpárti támogatással fogadta el azt a 95 milliárd dolláros törvénycsomagot, amely biztonsági támogatást nyújt Ukrajnának, Izraelnek és Tajvannak. A jogszabály ezt követően a demokrata többségű szenátus elé kerül, amely több mint két hónappal ezelőtt már elfogadott egy hasonló intézkedést. A szenátus várhatóan a jövő héten fogadja el az intézkedést, majd Joe Biden elnökhöz küldi tovább aláírásra.

Az Izraelnek nyújtott támogatás az alábbi tételeket tartalmaz

  • 5,2 milliárd dollár az izraeli rakéta- és rakétavédelmi rendszer feltöltésére és bővítésére,
  • 3,5 milliárd dollár fejlett fegyverrendszerek beszerzésére,
  • 1 milliárd dollár a fegyvergyártás fokozására,
  • 4,4 milliárd dollár egyéb védelmi célú szállítások és szolgáltatások finanszírozására,
  • 2,4 milliárd dollár a gázai háborúra való tekintettel a régióban zajló amerikai műveletek végrehajtására

A törvényjavaslat ezenkívül megtiltja a palesztin menekültek támogatását végző ENSZ Segélyezési és Munkaközvetítő Hivatal támogatását.

Izrael amerikai nagykövete, Michael Herzog szombat este üdvözölte a képviselőház által jóváhagyott bipartizán törvényjavaslatot.

Szeretnék köszönetet mondani a képviselőháznak az Izrael biztonsági segélycsomagjának elsöprő kétpárti támogatásáért. Alig várom, hogy hamarosan a szenátusban is elfogadják,” – írta Herzog a közösségi médiában közzétett bejegyzésében, hozzátéve – „külön köszönet Mike Johnson házelnöknek és Hakeem Jeffries képviselőnek. Veszélyes világban élünk, és az amerikai-izraeli szövetség most még fontosabb.”

Figyelem kívül hagyva a keményvonalas republikánusok leváltására irányuló kezdeményezéseit Johnson úgy döntött továbbviszi az intézkedést, amely többek között az izraeli mellett, mintegy 60,84 milliárd dollár mértékű védelmi támogatást tartalmaz Ukrajna számára az orosz invázió elleni harcokra.

A törvényjavaslat Izraelre vonatkozó passzusa 366-58 arányban, a Tajvannak és az Egyesült Államok többi indo-csendes-óceáni szövetségesére vonatkozó része 385-34 arányban, illetve az ukrajnai biztonsági segélyt tartalmazó  passzusa 311-112 arányban került elfogadásra.

„A világ figyeli, mit tesz a Kongresszus. E törvény elfogadása erőteljes üzenetet küldene az amerikai vezetés erejéről egy döntő pillanatban,” – áll a Fehér Ház pénteki közleményében.

A támogatás megszavazását az izraeli politikai vezetés is méltatta mondván, a képviselőház jóváhagyása „erős üzenetet küld ellenségeinknek.”

Tüntetések – új hagada

A szombat kimenetele után és alig két nappal a pészahi ünnepek kezdete előtt országszerte tízezrek vonultak az utcára a túszok szabadon bocsátását és a kormány lemondását követelve. A tüntetők arra hívták fel a figyelmet, hogy a zsidók egyiptomi rabságából való szabadulására emlékeztető pészah és a hagada felolvasása nem lehet teljes, miközben az október 7-i mészárlás óta a Hamász 129 túszt tart fogva az övezetben.

A tüntetések központi helyszínein kívül – Tel-Aviv, Jeruzsálem – több tucatnyi településen, beleértve a miniszterelnök kesszáriai villáját, az eddig többnyire külön kampányoló túszok kiszabadítására, illetve a kormány leváltására felszólító tüntetők követve az elmúlt hetek eseményeit közösen vonultak az utcára.

Jeruzsálemben a miniszterelnöki rezidenciája előtt tüntetők a közelgő ünnepre utalva hangsúlyozták, hogy a politikai vezetőknek a széder asztal helyett, a tárgyalóasztalnál kellene helyet foglalniuk, miközben a kormány leváltására szólítottak fel.

A túszok hozzátartozói, és az október hetedikei mészárlások során családtagjaikat gyászolók mellett Beni Lau rabbi is felszólalt, mondván, hogy a hétfő esti széder asztalnál a holokauszt túlélő édesapja történeteit fogja felidézni.

„1942 széder estéjén apám 16 évesen ült az asztalnál az apjával. Arról a széderről úgy beszélt, hogy csendes volt – a család egy része már nem volt ott, és csak egy perc volt az utolsó megoldás előtt. A nagyapámat, – az apját nem sokkal később meggyilkolták. Nem hittük, hogy ilyen történeteket fogunk elmesélni a mi szabad országunkban. Mi egy olyan nemzet vagyunk, amely történeteket mesél, minden helyzetben,” – mondta, hozzátéve, hogy idén azt tervezi, hogy egy üres székkel tiszteleg a túszok előtt, és megmutatja unokáinak a Hamász által még mindig fogva tartott túszok képeit.

A tel-avivi Demokrácia téren tartott központi tüntetésen résztvevők hasonló üzenetet közvetítettek, mint Jeruzsálemben. A felszólaló hozzátartozók többek között megjegyezték, hogy míg Joe Biden amerikai elnöktől személyes meghívást kaptak, addig Binjámin Netanjahu miniszterelnök egyszer sem találkozott velük.

A tüntetők később a Begin utcában gyűltek össze, majd tovább meneteltek a város legforgalmasabb utcáin. Az elmúlt hetek viharos rendőrséggel történt összecsapásaival ellentétben a szombat esti tiltakozások összességében különösebb incidens és letartóztatások nélkül zajlottak.

The post Pészahi üzenetek: a képviselőház megszavazta a védelmi támogatást – szombat esti tüntetések és az új hagada first appeared on Új Kelet online.