Avi/ujkelet.live

A háború 197. napja, Júdea és Szamária: Az izraeli biztonsági erők terrorelhárító művelete a Tulkarem melletti Nur Samsz menekülttáborban már több mint 40 órája folyamatban van, jelentette az Izraeli Védelmi Erők szombaton.

A razzia során eddig megöltek legalább 10 terroristát, és nyolc keresett palesztint vettek őrizetbe.

A csapatok találtak és megsemmisítettek egy bombakészítő laboratóriumot, valamint lőfegyvereket, köztük gépkarabélyokat foglaltak le.

Az akció során eddig nyolc katona és egy határrendész szerzett könnyű és közepesen súlyos sérüléseket.

Északi front: Az izraeli csapatok délután azonosítottak egy terroristát bemenni a Hezbollah terrorszervezet egyik katonai épületébe a dél-libanoni Ajta as-Sabban. A légierő ezt követően csapást mért az épületre és benne a terroristára.

Ezzel egy időben légi járművek vettek célba egy terroristát, aki a Hezbollah katonai posztján tartózkodott a dél-libanoni Kafr Kila térségében.

Később a 6. dandár erői számos terroristát azonosítottak a Hezbollah egyik posztján Dzsebbajnban, vadászgépek pedig megsemmisítették az épületet.

A Hezbollah 285 terroristáját vesztette el a háború kitörése óta.

Sértődöttség: A Palesztin Hatóság elnöke, Mahmúd Abbász szombaton kijelentette, hogy kormánya át fogja értékelni kapcsolatait az Egyesült Államokkal, miután a Biztonsági Tanácsban megvétózták Palesztina felvételet az ENSZ teljes jogú tagjának.

Abbász továbbá azt állította, hogy az Egyesült Államok megszegte a kétállami-megoldással kapcsolatos minden ígéretét.

,,Palesztina egy új és kihívásokkal teli szakasz küszöbén áll, számos lehetőség áll előttünk… új stratégiát fogunk kidolgozni a palesztin nemzeti döntések önálló védelmére, és a palesztin érdekekre, nem pedig amerikai víziókra vagy más országok érdekeire alapozva a régióban”.

Jó hír: A beersevai Szoroka Orvosi Központ szombaton közölte, hogy javult a hétéves kislány állapota, aki súlyosan megsebesült az Izrael elleni múlt hétvégi iráni rakéta- és dróntámadás során egy repesz következtében.

Az Arad melletti beduin közösségből származó kislány a kórház szerint most már képes önállóan lélegezni, de állapota továbbra is súlyos.

Irán: A New York Times szombaton két nyugati és két iráni tisztviselőre hivatkozva arról számolt be, hogy az Irán elleni megtorló csapás során pénteken bevetett izraeli fegyver megrongálta a légi fenyegetések felderítéséért és megsemmisítéséért felelős védelmi rendszert Natanz közelében, amely az ország titkos atomfegyver-programja szempontjából kritikus fontosságú város.

A források szerint a csapás célja az volt, hogy üzenetet küldjön Iránnak, hogy Izrael észrevétlenül megkerülheti és megbéníthatja Irán védelmi rendszereit, az Irán által múlt héten bevetett tűzerő töredékével.

A két iráni tisztviselő azt mondta, hogy a fegyver egy S-300-as légvédelmi rendszert talált el a közeli Iszfahán tartományban egy katonai bázison. A tisztviselők beszámolóját alátámasztják a NYT által elemzett műholdfelvételek, amelyek egy S-300-as rendszer radarjának sérülését mutatják az iszfaháni Nyolcadik Sekari Légibázison.

Nem világos, hogy milyen fegyver támadta az iráni légvédelmi rendszert. Három nyugati és két iráni tisztviselő pénteken megerősítette, hogy Izrael drónokat és legalább egy rakétát lőtt ki egy vadászgépről. Korábban iráni tisztviselők azt mondták, hogy a katonai bázis elleni támadást kis drónok hajtották végre, amelyeket valószínűleg Irán területéről indítottak.

Két nyugati tisztviselő szerint egy rakétát lőttek ki egy vadászgépről távol Izrael vagy Irán légterétől, és olyan technológiával, amely lehetővé tette Irán radarvédelmének kikerülését. Sem a rakéta, sem az azt indító repülőgép nem lépett be Jordánia légterébe, ezzel a gesztussal helyezték a királyságot a konfliktuson kívülre, miután a múlt héten segített elfogni a több száz drón és rakéta egy részét, amelyet Irán küldött Izraelre.

Mindeközben: Az iráni külügyminiszter mindeközben elbagatelizálta az Izraelnek tulajdonított csapást.

„Ami történt… nem támadás volt” – mondta Hosszein Amir-Abdollahian külügyminiszter az NBC Newsnak. „Két vagy három quadcopter repülése volt, amelyek olyan játékok szintjén vannak, amelyeket gyermekeink Iránban használnak.”

„Amíg nem indul új kaland az izraeli rezsim részéről Irán érdekei ellen, addig nem válaszolunk”.

The post Izrael radar-elkerülő fegyvere Iránban és Abbászék megsértődtek first appeared on Új Kelet online.