Itt vallom meg, hogy kedvelem a józsefvárosi kínai piacot. Tiszta Peking, még vasárnap is olyan mozgalmas, hogy lenyűgöz az a lelkes kufárkodás ami ott zajlik. Annyira igénytelen emberek, hogy családostól ott élnek a standjukon. A vállfák mögött hortyognak, ott szoptatják a gyereket és a bűzlik az egész piac a rezsókon pörkölődő rizstésztától. A hajdani Ganz Mávag gyártelep, a kapitalista és a szocialista iparunk zászlóshajója külön világ az ország szívében. Ferde szemű gengszterek, bőhőm  nagy fekete terepjárókból vezénylik a seftelést. Olyan nagy az ottani árú mennyisége, el se tudom képzelni, hogy ez legálisan jöhetett áramolhatott be az országba. S minden fél vagy negyedáron. Hamisított márkás órák, ruhaneműk, olcsó tartós elemek, 128-asnak mondott pendrivok, parfümök és ami tegnap a TV shopokban megjelentek holnap már ugyanitt koppintott  formában megveheted.  Hozzájuk hasonló élelmes,   leleményes és találékony emberek nem is léteznek a földön.

Árak, most 2000 forintért nagy tételben kapható digitális rádió, hangszórós, tölthető, mobilokban használatok akkumulátorokkal. MP 4-esek ugyanennyiért és ami a csúcs a kerek kis színes kihangosító, bluetooth, ami mobilokhoz is kapcsolható. Ezerszámra kínálják a csodaherkentyűket. Popszegecselő 500 forint! Olyan mütyür amit a csapra szerelnek és kézérzékelős elzárója van itt fillérekért kapható. Egyébként szórakozásnak is megteszi egy séta a piacon és a nagykeres részlegben.

Amit ajánlhatok, elsőre semmit sem szabad megvenni, ha itt nem alkudsz akkor hűlyének néznek. Ha több tételt veszel a nagykereskedőnél először mindent darabra számolj át. Majd tételesen add össze azt amit kis kínai géppel már beszorzott. Még olyan nem volt, hogy ne próbáltak volna 2-3 ezer forinttal lehúzni. Bocsánat, tévedtem  – ezt nem ismerik . Rád fogják , hogy megzavartad őket ezzel a pepecs utána számolással.

Az ottani közlekedés áruszállítás is figyelemre méltó. Háromkerekű motorok, kis platóval cikáznak a gyáron belül. Kínai nő vagy férfi zsák, doboz szatyor nélkül nem látható. Mint a hangyák úgy mászkálnak, jönnek mennek vagy kártyáznak és esznek.

Az ottani polgármester nemrégiben bejelentette  – megelégelte a sok kínait és hamarosan felszámolják a piacot. Ennek nyoma sincs. Kérdeztem őket, kinevettek. Csak annyit mondtak, hogy akkor hol öltözködtök majd? Zoknit, gatyát, trikót kabátot, cipőt inget a magyarok háromnegyede tőlük veszi. S igaza van.

Józsefváros él és élni fog. Szerintem a polgármester is meggondolta már magát.

szantograf.hu