Ha éppen fogyókúrázik vagy diétázik most azonnal lapozzon .Ha éhes akkor is.  Ha viszont szeretne egy jó tippet, hogy ha Pesten jár hol egyen akkor nagyon figyeljen. Hétköznapokon ha jól és gyorsan ráadásul olcsón akar ebédelni próbálja ki a Kossuth Lajos téri Pick önkiszolgáló éttermet. Megközelítése metróval a legegyszerűbb de ha kocsival megy akkor is találhat magának a helyet a téren dúló építkezéseken túl valamelyik kis utcában. Mondjuk a Báthoryban.

Maga az üzlet Csányi Sándor úr birodalmához tartozik, alul hentesárukat kínálnak fent az emeleten található az exkluzív önkiszolgáló rész. Hihetetlenül olcsó  a menü, bőséges és házias konyhát vezetnek. Gondolom a friss hús a Csányi művekből ered. Évek óta járok oda, kipróbáltam helybe és elvitelre is kifogástalan a kínálatuk. Grízes tészta Kádár János módra ritkán van de főzelék állandóan szerepel az étlapon. Előttem szervíroznak, látom mit adnak sose csalódtam még ott. Az asztalon friss víz filter szűrős kancsóban. A süteményeik kihagyhatatlanok. S ami lényeges a vendégkör  belvárosi jólszituált polgárokból áll, sokan a parlamentből járnak át ide. Kellemes tiszta a környezet, nem zsírosak az evőeszközök. Jellemző a pedantériára a vendégek maguk viszik vissza tálcát a mosogató előtti állványra. Ha osztályozni kellene mindenből ötöst adnék. Törzsvendég vagyok és elfogult. Lefelé menet – alkalmi áron minden Pick áru szalámi kolbász diszkont csomagolásban megvásárolható.

Ám időnként   ki kell  rúgni a hámból. Már annyiszor ajánlották a Trófea Grill éttermet, hogy a három étterme közül a XI. kerületit most vasárnap leteszteltük. Ez a Hauszmann Alajos utcai de van nekik a harmadik kerületben Óbudán és Zuglóban is.

Parkoló a ház alatt, onnan közvetlen rejtekút vezet fel az étterembe. Ahová érdemes asztalt foglaltatni. Ugyanis olyan telt házat még sose láttam Magyarországon mint amit ott. Pedig hatalmas egy létesítmény. A vonzerő titka – hogy itt személyenként ötezer-ötszáz forintért annyit ehetünk amennyit bírunk. Most még előttem van az élő kép, balról péksütemények garmada, oldalt egy látvány konyha ahol előtted sülnek a tenger gyümölcsei és a csülök omlós cipóban. Különféle gourmand szószók mártások minden ami csak szem szájnak ingere. Balra sussik, sajtok, hegyekben, túlzok csak dombokban. Középen egy patkó alakú svédasztal. Ökörpörkölt mellette njuki – lehet hogy nem jól írom. A csévingekben sültek pörköltök és húsz féle köret. Petrezselymes újburgonya, krokett rizs és zöldségek sütve rántva. Levesből  nyolcféle – Újházy és kakas ragu vagy sajt és hideg gyümölcs, kinek mi kell.

Tiramisu, somlói galuska és sok sok apró torta krémpohár gesztenye és minden ami ártalma és hizlal. Koleszterin bombák, aknavetők egymás tetején. és még mindent nem is soroltam fel.

Az ital a sör és a röviditalok kivételével benne van az árban.

Magyarok vagyunk a javából. Rákérdeztem a pénztáros hölgyre , szerinte mennyire vagyunk mohók, kapzsik, igyekszünk e az ötezer-ötszáz forintot fillére pontosan leenni. Mennyire eszük túl magunkat ? Ha már ilyen gáláns a tulajdonos. Hát embere válogatja. Ritkán de már megesett, hogy a kedves vendég úgy gondolta neki semmit sem szabad a svédasztalon hagyni. Megindult, komótosan a mosdó felé de sajnos a pénztár előtt elbukott. S idő előtt váratlanul, köszönt vissza a gyors betermelési eredmény.

Persze, ha nem lenne gazdaságos ez az üzleti fogás.  a vállalkozás tulajdonosa aligha csinálná ilyen buzgalommal. A hét közepétől vasárnap estig bárki kipróbálhatja.  Kár, hogy csak a fővárosban van ilyen különleges étterem.

szantograf.hu