A holló listája – a szocialisták felállása – vagy nő, vagy fiatal

Született egy tipikusan, optimista, önbizalommal teli javaslat a szocialista párt berkeiben a következő országgyűlési választások jelöltjeire. Természetesen a vezető helyen az elnök, Mesterházy Attila őt követi dr. Botka László. Gúr Nándor – a régióból nagyot ugrott, negyedik a sorban. Tett is érte sokat.  Ismertsége, aktivitása alapján akár előbbre is kerülhetne. Képtelenség felsorolni az összes indulót, viszont szemet szúrhat a párt híveinek, hogy rengeteg az ismeretlen.  Az országosan ismeretlen. Például az ötödik helyen Harangozó Tamás, – politikai híradókon nevelkedem – de egy szembesítéskor aligha ismerném fel. Na, végre egy nő, muszáj, hogy legyen, be is nyomták tízediknek – Kunhalmi Ágnes – vajon róla mit kellene tudnunk.

A szerencsétlen 13. Korozs Lajos a nyugdíjasok gyámolítója elég tisztes helyen szerepel.  Úgy mondják – ő a párt Schmukja. Legény Zsolt doktorral szemben elfogult vagyok – valamikor ketten osztoztunk egy kórházi szobán – így beleláttam, hallgattam egy beteg országgyűlési képviselő mindennapjaiba. Áttüzesedett a fülén a telefon, még kormányon voltak, de ott szembesülhetett a magyar egészségügyi aktuális állapotával. Tetszett neki az éjjeliszekrénybe rejtett széfecske. Meg volt vele elégedve.

Majd látom – bedobta egy névtelen holló a teljes listát – hogy még egy Harangozó következik, de ő már Gábor, s Somogy megyéből. Dr. Bárándy Gergely a párt egyik szimpatikus arca méltatlanul hátra szorult 23. lett.  A szóbeszéd szerint édesapja, György a volt igazságügyér, akár a baloldal közös miniszterelnök jelöltje is lehet. Sokat emlegetik a nevét, hogy minden oldalról elfogadnák, de ha idő előtt megismerik, könnyen össztűzbe kerülhet.

A köztes emberekre szót se vesztegetek – bizonyára értékes figurák, de a sorsuk úgy is majd a választásokon dől el. Török Zsolt szóvivő a sajtótagozat elnöke – aki a legtöbbször dugja ki a fejét a kéményen ugyancsak lemaradt – 27.

A 35. Puch László az örökös párt pénztárnok, őt követi Gőgős Zoltán majd Dr. Baja Ferenc. Ismert nevek, de hogy kinek mi jut eszébe róluk, arról egy szót se. Francot, nem akarok pereskedni. Juhász Ferenc volt miniszter, Nyakó Istvánnal szintén a halálsávba szorult.  A bekerülésük már olyan, mint a hadifogoly vacsorája. Vagy-vagy majd meglátjuk. Boldvai László is hasonlóan gondolhatja 44.-ént a sorban.

A nagy öregek közül dr. Szekeres Imre túl van a félszázadikon. S elfogadta. Ilyenkor vajon miként gondolja – úgy is mindegy vagy tuti befutóra veszi ezt a helyezést. Helyből – Miskolcról két ismerős név – Földesi Norbert és Bartha György húzó emberek. Egyéniben jók lehetnek. Összességében ez a felállás szinte egy teljesen új arcú párt. Egyetlen dologban bízhatnak – ehhez a nevekhez különösebben semmi dehonesztáló ügy, botrány nem tapad. Meg ugye, mint nálunk szokás megint nem valakikre, hanem valakik ellenébe voksolnak a választók.  A szétcincált, megosztott, felkarikázott baloldal listáját – ahogy elnézem – akár a kormánypárti kampánytanácsadók is megszerkeszthették volna.

Az EP listát méltán Dr. Szanyi Tibor vezeti – ő egyébként karizmatikus, egyéni figura ráadásul több nyelven beszél. Utána dr. Újhelyi István és dr. Gúr Roland ( édesapja Nándor a másik listán) ugyancsak megérdemelten került az élre. A volt pénzügyminisztert, dr. Veres Jánost viszont kihagytam volna. Leamortizálták, a Hír tévé segédletével maga is mindent megtett ezért. Kolozs András, Gyurcsány Ferenc közvetlen munkatársa volt a sportminisztériumban , felkerült a lista előkelő helyére megelőzve Szabó Vilmost is. Van egy Schmuk Roland is a vége táján, ő nem tévesztendő össze a szocdemes Andorral.

Ami feltűnő, de helyes – a nőket és a fiatalokat listázták. Beikszelték, ki melyik csoportba sorolható. Most tessék megkapaszkodni – egyetlen nőnél se láttam a második ikxet, mármint, hogy fiatal.  Csak nő vagy csak fiatal – a kvóták már csak ilyen fafejek.Ilyenkor jut eszembe – az átkosban a hazafias népfront listája – egy paraszt, egy munkás, de legyen értelmiségi, de hozzatok egy népviseletest is a csapatba. Lehetőleg kendőset, jól mutat majd a képeken. Itt aztán semmi sem változott.

szantograf.hu