Egy firkász sose engedheti meg magának, hogy a lapjában privatizáljon. Egy újság nem arra találtatott ki, hogy a saját problémámat ott osszam a nyilvánossággal.A blogg az más  ez egy privát portál itt kitálalhatok.S amit idáig nem tettem meg azt most itt megírom. A címe – hogyan nem lett borpincém Miskolcon.

Mikor mást se hallottam, akinek nincs Avasi  pincéje az nem is  idevalósi. Vettem, egy egyet , alkalmi  vétel volt. Pontosan akkor amikor, jött a Káli éra . Fedor Vilmos nyilatkozik – a történelmi Avas nagy jövő előtt áll, több milliárd forintból megépül a vigalmi negyed ez lesz a város Grinzingje. Bedőltem, egy negyedmilliós  felújításra szoruló borház gazdája lettem – az  Arnóti sor 129. számúnak. Sokat álmodom róla. Máig is. Kora tavasszal vettem birtokba és egy hónap elteltével az első nagy vihar bedöntötte a tetejét és elárasztotta a víz a csodálatosan szép hosszú negyven méteres pincét. A tűzoltók segítettek kiszivattyúzták  a vizet – nem voltam Miskolcon – s telefonon intézkedtem, gyorsan cseréljék ki a tetőzetet.

Akkor értesültem róla, hogy az előző tulajdonos megpróbált oda költözni és szabálytalanul megkezdte a tetőtér beépítését. Mit számít ez amikor itt vagyok én az tulaj majd rajtam számon lehet kérni a múltat. Az előző tulajdonos a padlás szintet minden statikai számítás nélkül lesüllyesztette, olyan mekmester módjára. Én ezt a hibát szerettem volna korrigálni. Kerül amibe kerül, de gyorsan. Amikor már az ember csávába kerül nincs más kiút menti a menthetőt.

S akkor még nem is sejtem, hogy egy öt éves kálváriát indítok el, egy ártatlan tető átépitésével, nem számítva arra, hogy ezzel az egész mszp-s városvezetés hivatali gárdája rám száll. Végre van egy ürügy, amivel megszorongathatnak. Engedély nélküli építkezés , főbe járó bűn , az avason ahol éppen támogatni kellene ha valaki egy forintot is áldoz oda. Támadás , tűz minden oldalról. Jogtalanul, alaptalanul, mondva csinálva.  Milliós kárt okozva, merő rosszindulatból.

Folyt. köv: Ki volt a feljelentő és miért, az építési osztály miért volt olyan készséges kiszolgálója a politikának?  Ezekre válaszolok hamarosan.  Szereplők Nagy Lajosné örökös feljelentgető, közvetlen szomszéd, a polgármester, a körzet  országgyűlési és városi képviselője, Vargha Tibor és Földi László. Kéri Zoltán, szerencsi műszaki előadó. Lukács Géza. dr. Z. Tóth, a miskolci földhivatal,és még sokan mások. Ja Borsi … a volt építésügyi hivatal mára menesztett elnöke. Ki ne felejtsem az ájtatos jegyzőt Mészáros Miklóst  aki szemtől szembe segítőkész majd ott tart be ahol csak teheti. Erre volt felhatalmazása.a Jutalmul az alpolgármester asszony magával is viszi Pestre. Szó lesz arról, is hogy a hivatali tévedésnek semmi következménye nincs manapság. Bármilyen kárt is okoznak az állampolgárnak, nem lehet őket bíróság elé citálni. Még az ügyvédet se ha elkésik a tárgyalásról s ezzel milliós károm keletkezik.

Végül három évig tartó cirkusz – levelezés fellebbezés után két és fél milliós bírságot szab ki Vargha Tibor az építési főosztály vezetője. A polgármester mossa kezeit, a terület országgyűlési képviselője hallani se akar róla. A sors különös – nem sokkal késsőbb valami hasonló építésügyi problémája lesz – túlkerítkezik  a portáján – maga is megismerkedik, barátkozik milyen az amikor a hivatal lepattintja magáról a törvényt tisztelő polgárt. Bezzeg én teljesen együtt érzek vele.

Meg kell említenem – hogy Cseh László volt az egyetlen – a terület önkormányzati képviselője aki vette a fáradtságot és írt egy levelet a város vezetésnek az érdekemben. Egyes egyedül szembe mert szállni velük. A levelét máig is őrzöm. Egy becsületes korrekt ember volt aki nemcsak meghallgatott, de meg is értette miről is van szó. Nem másról, mind hogy Nagy Lajosné béke emlékére bosszúból, hogy nem az ő pincéjét vettem meg addig jelentgetett amíg csak tehette. Egy nyolcvan valahány esztendős nő mániákusan levelezett lánya támogatásával és telefonálgatott körbe a világba. Minden kapcsolatukat latba véve le akarták bontatni a lányom borházát. Ki is jött a két és fél milliós büntetés.

Utánanéztem én tartom a miskolci rekordot. Ilyet még soha sehol senki nem kapott. Különösen egy alig egy milliót se érő borházra. Három évig főtt a fejem, hogy mikor hajtják be a lányom fizetéséből. Az ő nevén volt. Magaméra már csak buszbérletet veszek de abból is csak a havit.

Közben az időtájt esett meg, hogy Szűcs Erika  – hab a tortán – a Déli Hírlap kapcsán feljelentett az ügyészségen – először hűtlen kezelésért. Ez nem jött be neki – majd előállt a csődbűntettel. Meggyanúsítottak. Nagy nehezen sikerült elérnem, hogy összeférhetetlenség, meg mi egyéb miatt a borházas témát egy másik önkormányzat bírálja el.  A hátam mögött röhögve – odaadták az mszp-s szerencsieknek.  Innentől kézi vezérléssel ment tovább a hadjárat. Helyi megbízottjuk a már lapátra tett jegyző és Kéri Zoltán lelkes aktívájuk. Most már együttes erővel próbáltak elmeszelni. Kezdődik a bírság végrehajtása.

Az alpolgármester asszony bejáratos volt az ügyészségre – a Rákóczi bankos  ügyben sűrűn megfordult arra felé, mindenkit ismert nem  esett nehezére az ellenem folyó  vád személyes írányítása.

Folyt. Köv: Hétfő -nyögve nyelősen de az ügyet átadták a szerencsi mszp-s önkormányzatnak. Ott is a legmegbízhatóbb elvtárs Kéri Zoltán kapta az Arnti 129. dossziét. Többször kijött a helyszínre, hümmögni, s habratyolni össze vissza. Látszot érti  ő, hogy mi a helyzet – igazam van – de hát neki egyetlen célja lehet, büntetni. Volt ő már Tiszaújvárosban is ott se vált be  – most talán Miskolcon erősíti a bűrokráciát – Szerencsen bizonyítania kellett. Az, hogy a szomszéd a mi házunk falába vezette a kéményét az őt nem érdekelte. Az, hogy a miskolci földhivatal tévedett, rosszul mérte fel, hamis tulajdoni lapot adott ki, pénzért az őt egyáltalán nem zavarta. Az, hogy a ház az utca éke lett, közművesítettem a sort , lesz…ák. A rosszindulatú irigység, az akkori miskolci vezetés bosszúja fortyogott.

Érdekel valakit, hogy mi lehetett a bosszú elsődleges oka ?  Miért ártotta magát bele nyakig az akkori alpolgármester és miniszter asszony? Ma se titok. A Déli Hírlap kft 2002 májusában – nem volt más lehetőség – a MIK akkori igazgatója kirakott minket a médiacentrumból. Igaza volt nem tudtuk fizetni a bérleti díjat mennünk kellett. Átköltöztünk az Észak székházába. Előtte nekem gondoskodni kellett a kft vagyonáról és helyet kerestem az íróasztaloknak, a számítógépeknek minden leltári tárgynak.Amit nem tudtunk mozdítani azt leleltározva felvittük a médiacentrum padlására és az ajtókat lepecsételtettük több tanú jelenlétében. Béreltem egy raktárt is még a Kazinczy utcában. Jeleztem az illetékes alpolgármester asszonynak, hogy mint a cég többségi tulajdonosa – 80 százalékos – átadnám a kft vagyonát. Leltár szerint átvette az önkormányzat, még a dokumentumokat is amelyek meg voltak számozva.

Aztán jött a felszámoló, Hetényi és társai és kezdték követelni mindezt.  Én csak a leltri átvételi papírokat dokumentálhattam. Az önkormányzatnál meg a vagyonnak nyoma veszett, szörőstől- bőröstűl eltüntek. A felszámoló jobb híján ezt a pár millió forintot behajtotta a miskolci önkormányzaton. Jogosan. Ezért lettem “feketeseggű” ahogy mondani szokás. Ezt kellett megtorolni az alpolgármester asszonynak és miniszternek mindenáron. Ahelyett, hogy kiderítette volna , hová tűntek a leltári tárgyak a MIK tulajdonú épületből és a hivatal raktáraiból. Ám neki egyszerűbbnek tűnt engem vádolni hűtlen kezeléssel meg amit csak kitaláltatott a házi jogászával.

Folyt. köv. Tehát ott ott tartunk, hogy átveszi a szerencsi önkormányzat a vizsgálatot.Pontosan Kéri Zoltán lett az ügyintézője – nem tudom a nevét elfelejteni , mert szegény nyugodjon békében – apósomat is pontosan így hívták. A szerencsi Kéri idejében a hetvenhetedik kérelmemre megjön a válasz – minden korábbi határozat érvénytelenítve, igazam van a kezdettől, a büntetés kiszabása jogtalan. Hurrá nyertem, élcelődtem Kéri Zoltán előtt a hivatalban. Ő meg bárgyún, kajánul, s letörten annyit nyög ki – nembaj majd találunk más valamit. Ez egy igazi csinovnyik, olyan ügyfélbarát, kedves megértő és szolidáris. Földi László a miskolci tettestársa – legalább beérte annyival – na ettől is megszabadultam mély elégedett sóhajjal – amikor az ügyet Szerencsre testálták.

Ezek után az ember elvárná – a miskolci s a szerencsi önkormányzat, elnézést kér, mond egy olyat, bocsánat tévedtem, még csak harminc éve csinálom, nem akartuk hergelni de XY elvtár vagy elvtársnő kifejezett kérése volt, hogy kicsináljuk. Erre várhatok  még. Vagy, megtehette volna a földhivatal – levélben vagy személyesen elnézést, bocsánatot kér, azt mondja mi is emberek vagyunk tévedtünk, rossz dokumentumot adtunk ki, s megtérítjük a kárát. Ugyanezt akár Z.Tóth Katalin ügyvédasszony is megjátszhatta volna -mögötte az ügyvédi kamarával – hogy nem megy el a tárgyalásra, s megtérítik a káromat. Nem akartam senkinek a fejét, de egy bocsit megérdemeltem volna.

Miután a házat a szorongatott helyzetben a kirótt büntetés fejében már eladtam. Csak, hogy szabaduljak ettől a rémálomtól.

Ismétlésként – akik hibáztak – Nagy Lajosné a feljelentő  a kedves szomszédasszony aki bosszúból, hogy nem tőle vettem a pincét, Vargha Tibor aki nem akart az orránál tovább látni, Földi Lászlóval aki még csőbe is húzott, amikor azt mondta az ügy már lezárva. Majd a szerencsi mszp polgármesteri bagázs élen a jegyzővel és Kéri Zoltánnal.

S egy ember – Cseh László a terület önkormányzati képviselője aki segített és támogatott, majd Ő is belátta, micsoda rosszindulatú emberek ármánykodnak itt a kedvükre. Zavartalanul, háborítatlanul.

Mindegy – mint örökös miskolci kérdezem – ki tud egy olcsó és kicsi eladó borházról a történelmi Avason. Képpel tessék küldeni.

Kedves Olvasók, sok-sok levelet kaptam. Úgy tűnik eladó az egész Avas – mindenki szabadulna a borházától. Csak én szeretnék egy másikat.

Nos, az érintettek közül egyetlen egy se reagált. Igazuk is van, húzza be ….. mindenki. Mondhatják politikai utasításra tették – ez volt az ukáz, hogy a Déli Hírlap elvesztése miatt bosszút forraljanak. Csak hát egyszer minden kiderül. Az is, hogy az akkori szocialista önkormányzat tálcán kapta volna vissza a lapot. Csak még arra se méltattak, hogy ezt az információt személyesen is megosszam velük.

Közbe jöttek kérdések – vannak kíváncsiak, hogy ők tudni szeretnének mindent a lapnál folyó végjátékkal kapcsolatban.

A legfontosabb -tessék áttekinteni a megyei lapok piacát -a kereslet kínálat alakulását, azokat a világpiaci folyamatokat amelyek átalakították ennek az ágazatnak a struktúráját. Aztán beszélgessünk. Diskuráljunk.

 

szantograf.hu